Φ. Καραβίας: «Στο ήμισυ έπεσαν τα NPLs των ξενοδόχων από το 40% του 2015!»

της Στεφανίας Σούκη

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ξενοδόχων. Από τα στοιχεία της δικής μας τράπεζας, ενώ το 2015 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν στο 40%, στο τέλος του χρόνου θα είμαστε στο 20%. Υπάρχει μία μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δείχνει πώς όταν ένας κλάδος πάει καλά υπάρχει η δυνατότητα της ...αυτοεπούλωσης».

Αυτό επεσήμανε χθές ο κ. Φωκίων Καραβίας,

διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, στο πλαίσιο της παρουσίασης των δύο ερευνών των PricewaterhouseCoopers και Insete Intelligence που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού. Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε και στο ...παράδοξο που υπήρξε στον ξενοδοχειακό κλάδο στο πρόσφατο παρελθόν «για το πώς ένας κλάδος που πήγαινε καλά μέσα στην κρίση είχε τόσο μεγάλα ανοίγματα και μάλιστά αυτό το ποσοστό επί του συνόλου των δανείων ήταν απόλυτα συγκρίσιμο με τους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «σίγουρα υπήρξαν και κακές αποφάσεις χρηματοδότησης έργων κι ενδεχομένως με μεγαλύτερη μόχλευση απ' ό,τι θα έπρεπε, «ωστόσο -για να είμαστε και ειλικρινείς υπήρξαν και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, όπου τα έσοδα της επιχείρησης δεν πήγαιναν εκεί που έπρεπε και κατευθύνονταν αλλού. Επομένως, το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ξενοδόχων είναι πιο σύνθετο απ' όσο φαίνεται».

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε και στις διαφορετικές κατηγορίες ξενοδόχων μέσα στην κρίση και τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισαν οι τράπεζες: «Από τη μία πλευρά είναι οι ούτως ή άλλως βιώσιμοι ξενοδόχοι, οι οποίοι βρίσκουν χρηματοδότηση. Μία άλλη κατηγορία είναι οι περιπτώσεις με προβλήματα στο management, όπου η προσπάθεια των τραπεζών εστιάστηκε στην προσπάθεια να βρούμε, σε συνεννόηση και με τον ίδιο τον ξενοδόχο, νέο management, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσής τους, ενώ υπήρξαν και πωλήσεις ξενοδοχείων με την παράλληλη προσπάθεια να διατηρήσουμε τη μονάδα σε λειτουργία. Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε βιώσιμες επιχειρήσεις».

Οσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, ο ίδιος ανέφερε ότι η συντριπτική πλειονότητα των επενδύσεων που έρχονται προς έγκριση για χρηματοδότηση στις τράπεζες είναι στις υψηλές κατηγορίες των 4 και 5 αστέρων. «Επιπλέον, δεν είναι σωστό αυτό που λέγεται ότι νοθεύουμε τον ανταγωνισμό, παρέχοντας ευνοϊκούς όρους σε προβληματικές επιχειρήσεις- η αλήθεια είναι ότι οι καλές και υγιείς επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Εκεί όπου θεωρούμε ότι, ως τράπεζα, δίνουμε προστιθέμενη αξία είναι στο κομμάτι το συμβουλευτικό και βοηθάμε τις ελληνικές επιχειρήσεις ακόμη και να βρούν ξένα κεφάλαια και να έχουν έτσι μία έντονα αναπτυξιακή τροχιά. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε το θέμα της αναπτυξιακής στρατηγικής στο χώρο του τουρισμού. Θα πρέπει να τονίσω ότι δεν έρχεται κανένα καλό project στην τράπεζα και να μην το χρηματοδοτούμε. Μάλλον υπάρχει το αντίθετο πρόβλημα συνολικά στην ελληνική οικονομία (με εξαίρεση τον τουρισμό) και βλέπουμε ότι είναι λίγα τα καλά projects για νέες χρηματοδοτήσεις. Ο τουρισμός είναι αυτός που αποτελεί τη θετική εξαίρεση είτε πρόκειται για νέες επενδύσεις είτε και ανακαινίσεις. Η ζήτηση, όσον αφορά τις νέες χρηματοδοτήσεις που βλέπουμε μέχρι στιγμής, είναι είτε ανακαινίσεις είτε κτίσιμο νέων μονάδων σε 4-5 αστέρων κυρίως από εταιρικά σχήματα και όχι μικρές επιχειρήσεις. Σε μικρότερες, οικογενειακές μονάδες δε βλέπουμε ιδιαίτερη κινητικότητα».

Οσον αφορά την ίδια τη Eurobank και την προοπτική να βγάλει προς πώληση νέα ξενοδοχεία στην αγορά, ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι πλέον ο όμιλος βρίσκεται στην ...ευτυχή θέση να μην έχει πλέον τόσα ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιό του όσα στο παρελθόν (σ.σ. ενδεικτικά τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει χέρια μεγάλα ξενοδοχεία από το χαρτοφυλάκιο του ομίλου στη Ρόδο, την Κω, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αθήνα και μάλιστα σε καλές τιμές, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καραβίας, Στο, NPLs, 2015,karavias, sto, NPLs, 2015