Φαρμακοποιοί: Αύξησεις έως και 90% στα φάρμακα που θα έρθουν στα σούπερ μάρκετ

Μεγάλη αύξηση της τιμής, έως και 90%, των σκευασμάτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα 216 Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ) καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Ο κλάδος των φαρμακοποιών διαπιστώνει «ανάπτυξη εικονικού ανταγωνισμου με δήθεν απευλευθέρωση στα κανάλια διανομής» και καταλογίζει «μεθοδεύσεις» στις φαρμακευτικές εταιρίες σε ό,τι αφορά τις τιμές των φαρμάκων που θα οδηγήσουν σε δραματική επιβάρυνση των πολιτών.

«Τα πρώτα κρούσματα αναθεώρησης των τιμών προς υψηλότερα επίπεδα ήδη φαίνονται στην αγορά. Παρουσιάζεται δηλαδή το φαινόμενο να εκλείπουν

από την αγορά προϊόντα και στην θέση τους να εμφανίζονται νέα με διαφορετικές συσκευασίες ή με κάποιο διαφορετικό συστατικό και με αυξημένες τιμές από 30%-163%» ανέφερε ο κ. Λουράντος.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, έδωσε στη δημοσιότητα παραδείγματα και κάλεσε την Πολιτεία να πατάξει τα φαινόμενα ανακοστολόγησης. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση σκευάσματος για την ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση με την δραστική ουσία ξυλομεταζολίνη: πωλούνταν 3,36 ευρώ, αλλά πρόσφατα η τιμή του αναθεωρήθηκε στα 4,94 ευρώ (47% αύξηση). Αναλγητική κρέμα με αντιφλεγμονώδη δράση κόστιζε στα φαρμακεία - προ της απελευθέρωςης των ΓΕΔΙΦΑ - 4,99 ευρώ και πλέον πωλείται 6,61 ευρώ (αύξηση κατα 32%). Διαδεδομένα αναλγητικά χάπια με δραστική ουσία παρακεταμόλη διατίθενται με νέα τιμή αυξημένη κατα 30%, απο 1,54 ευρώ πωλούνται πλεον 2 ευρώ.

Ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ που θα διατίθενται εκτός απο τα φαρμακεία, και στα σούπερ μάρκετ, θα περιλαμβάνει εύχρηστα αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντικνησμώδη, φάρμακα τοπικής χρήσης, υπακτικά, στοματικά διαλύματα και άλλα σκευάσματα σε μειωμένη δοσολογία.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, οι αυξήσεις στα ΓΕΔΙΦΑ θα πλήξουν οικονομικά τους ασθενείς και απο πλευράς δαπάνης αλλα και απο πλευράς κινδύνων για την υγεία τους. Ανέφερε, για παράδειγμα, την εφεδρίνη που χρησιμοποιείται ευρέως ως ρινικό αποσυμφορητικό και η οποία αντενδείκνυται ή χρειάζεται ειδικές προφυλάξεις εάν χορηγηθεί σε συνδυασμό με φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος. Επίσης, το μη-στεροειδές-αντιφλεγμονώδες ιβουπροφένη (χορηγείται ως ΜΗΣΥΦΑ) το οποίο αντενδείκνυται σε συγχορήγηση με αντιθρομβωτικά και αντιϋπερτασικά φάρμακα.

«Το φαρμακείο αποτελεί τον κόμβο ασφαλείας στην διακίνηση των φαρμάκων και ο φαρμακοποιός τον απαραίτητο σύμβουλο για θέματα υγείας» ειπε χαρακτηριστικα ο κ. Λουράντος, σημειώνοντας ότι τα «δήθεν» επιχειρήματα για ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακο καταρρίπτονται, αν λάβει κανείς υπόψιν την αναλογία φαρμακείων και πληθυσμού.

Προσβασιμότητα στα φαρμακεία

Ο κ. Λουράντος παρουσίασε στοιχεία για το θέμα της προσβασιμότητας στα ελληνικά φαρμακεία. Σύμφωνα με μελέτη της Stochasis, η Ελλάδα εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία φαρμακείων ανα κάτοικο ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Δανία. «Όταν έχουμε την μεγαλύτερη αναλογία φαρμακείων ανά κάτοικο σε τι θα ωφελήσει το υποτιθέμενο "άνοιγμα" του επαγγέλματος του φαρμακοποιού;» αναρωτήθηκε ο κ. Λουράντος.

Σε άλλες χώρες όπως η Σουηδία η πορεία είναι αντίστροφη, δηλαδή επιστρέφουν στα φαρμακεία μετά από ενδείξεις ότι αυξάνονται τα προβλήματα υγείας και οι νοσηλείες λόγω υπερκατανάλωσης. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται η Εσθονία, η Νορβηγία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία, οπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU), κατα την επίσκεψη της στον ΠΦΣ.

Ο ΠΦΣ κατέθεσε αίτηση ακύρωσης - αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της πρόσφατης κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), η οποία επιτρέπει την είσοδο των ιδιωτών μη φαρμακοποιοών στις εταιρείες φαρμακείων σε ποσοστό μέχρι και 99%, καθώς και τη χορήγηση αδειών στους ιδιώτες μη φαρμακοποιούς. Οι εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι η εν λόγω ΚΥΑ παραβιάζει μεταξύ άλλων αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς επίσης και την ελληνική φαρμακευτική νομοθεσία.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα