Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ανοίγει το Τaxisnet – Τι αλλάζει

Σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των  φορολογικών δηλώσεων στο Taxisnet για τουλάχιστον 8 εκατ. φορολογουμένους, καθώς θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι τελευταίες αλλαγές, όπως είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου, οι αλλαγές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις κ.ά.

Η προθεσμία λήγει στο τέλος του Ιουλίου, αλλά εάν ο φορολογούμενος καταθέσει τη δήλωσή του τον Αύγουστο δεν θα κριθεί εκπρόθεσμος, αρκεί να

καταβάλλει διπλή δόση φόρου έως το τέλος Αυγούστου.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA, ενώ σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ είπε πως «δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει η μείωση του 22%». Διευκρίνισε δε, πως δεν θα αλλάξουν εφέτος οι τιμές των αντικειμενικών αξιών, παραπέμποντας ουσιαστικά στο 2022 για τις όποιες αλλαγές στις τιμές ζώνης. «Θα τρέξει η άσκηση και καθώς υπάρχει η δέσμευση για μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα δούμε πώς θα ενσωματώσουμε την υπεσχημένη μείωση του 8%», τόνισε.

Εξετάζονται και αρκετές αλλαγές, καθώς το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις που προκάλεσε ο κορωνοϊός σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μετά από τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται στο ποσό του εισοδήματος που δεν έχει καλυφθεί με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τους πληττόμενους φορολογουμένους και όσους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

Παράλληλα, το πρόστιμο για τους φορολογουμένους που δεν έχουν αγγίξει το όριο του 30% στις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές, αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20%, διαμορφώνεται στο 11%.

Επίσης, φέτος δεν ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογουμένους -εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν είχαν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων.

Ακόμη, απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων με την κοινοποίηση μόνο ενός εξώδικου στον ενοικιαστή τους, ενώ τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ μέχρι την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής έως τα τέλη Αυγούστου, όμως σε αυτή την περίπτωση ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε επτά δόσεις, από τον Αύγουστο έως τον Φεβρουάριο του 2022, και η πρώτη δόση του Αυγούστου θα είναι διπλή.

Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, για το 2022 θα έχουν μείωση προκαταβολής φόρου στο 55%, αλλά και στο 70% για τις επιχειρήσεις.

Ποιοι απαλλάσσονται από τεκμήρια διαβίωσης

Αυτή τη χρονιά, τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων που επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία θα φορολογηθούν αποκλειστικά με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που απέκτησαν το 2020. Από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια).

Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης:

Όσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους, είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.Ευνοϊκότεροι συντελεστές

Κατά τη φετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων οι υπόχρεοι θα φορολογηθούν με ευνοϊκότερους συντελεστές, καθώς ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται πλέον στο 9% -από 22% μέχρι πέρυσι- και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ. Από εκεί και μέχρι τις 20.000 ευρώ εξακολουθεί να επιβάλλεται συντελεστής φόρου 22%.

Από τις 20.000 και μέχρι τις 30.000 ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου μειωμένος στο 28% (από το 29%), ενώ πάνω από τις 30.000 και μέχρι τις 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου μειωμένος σε 36% (από 37%). Για ετήσια εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου μειώθηκε στο 44% (από το 45%).

Διαβάστε ακόμη

Έτσι μεταμορφώνεται το παραλιακό μέτωπο: Η ανάπλαση στη Γλυφάδα κι η Μαρίνα Βουλιαγμένης (pics)

Θεμιστοκλέους: Τον Ιούνιο διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 40-44 (vid)

Γεωργιάδης για το deal της «Pitsos»: Έγινε το μεγάλο βήμα για τη δημιουργία εκ νέου θέσεων εργασίας που χάθηκαν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φορολογικές, 2021, Πότε, Τaxisnet –,forologikes, 2021, pote, taxisnet –