Φωτιά παίρνουν οι τιμές ηλεκτρισμού λόγω καύσωνα, τιμών φυσικού αερίου και ρύπων

Το πρώτο crash test του καλοκαιριού αντιμετωπίζει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας καθώς η αύξηση της κατανάλωσης λόγω καύσωνα και χρήσης κλιματιστικών αναμένεται να εκτιναχθεί σήμερα κατά 42% σε σχέση με τις αρχές του μήνα και να φτάσει στις 182,17 γιγαβατώρες, οδηγώντας στα ύψη και την τιμή της χονδρεμπορικής.

Η αυξημένη ζήτηση έχει κινητοποιήσει τους διαχειριστές προκειμένου να θωρακίσουν την ευστάθεια του συστήματος και έχει επιστρατεύσει σχεδόν όλες τις μονάδες παραγωγής αυξάνοντας το κόστος ηλεκτρισμού. Η

μεγάλη ζήτηση σε φυσικό αέριο και οι αυξημένες τιμές του στην διεθνή αγορά,  σε συνδυασμό με την ένταξη και όλων σχεδόν των λιγνιτικών μονάδων με το αυξημένο κόστος άνθρακα, που πλέον έχει φτάσει τα 55 ευρώ ο τόνος, διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον τιμών, πιο επαχθές για τους καταναλωτές.

Η αυξημένη ετοιμότητα επιβάλλεται και από το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν καθώς λόγω άπνοιας εκτοπίζουν από το σύστημα τα αιολικά, με αποτέλεσμα να συνεισφέρουν την μέρα κυρίως τα φωτοβολταϊκά τα οποία είναι χαμηλότερης αποδοτικότητας. Τις τελευταίες ημέρες η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει πέσει κάτω από το 20% ενώ συνήθως κυμαίνεται σε ποσοστό κοντά στο 30% σύμφωνα με το ΥΠΕΝ.

Έτσι το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στις μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες παράγουν περίπου το μισό της ενέργειας που καταναλώνεται με το υπόλοιπο ποσοστό να μοιράζονται οι ΑΠΕ, ο λιγνίτης, οι εισαγωγές και τα νερά. Λόγω μάλιστα της υψηλής ζήτησης σε αέριο, δεν λείπουν και οι γκρίνιες από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς εξισορρόπησης, χωρίς να υπάρχουν οι σχετικές προβλέψεις από την προηγούμενη μέρα.

Η αποκατάσταση πάντως της βλάβης στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου, λειτουργεί ενισχυτικά στην άμυνα του συστήματος καθώς προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια σε μια περίοδο υψηλών θερμοκρασιών όπως είναι αυτή που διανύουμε.

Το νήμα της ανόδου των τιμών του ρεύματος κινητοποίησε χθες και το ΣΥΡΙΖΑ, με τον τομεάρχη του κόμματος και πρώην αναπληρωτή υπουργό ενέργειας και περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, να εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για διαρκή άνοδο της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, που χθες έφτασε τα  128,15 ευρώ/MWh,. Ένα ρεκόρ που όπως είπε ενεργοποιεί τις ρήτρες αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας των ιδιωτών παρόχων, την οποία θα εφαρμόσει από τον Αύγουστο και η ΔΕΗ και επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος.

Αργά χθες το βράδυ στο θέμα επανήλθε το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο  μέσος όρος στην αγορά της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα ανήλθε σε 101,82 ευρώ/MWh, χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την Σερβία (102,25 ευρώ/MWh), τη Ρουμανία (108,46 ευρώ/MWh) και την Ουγγαρία (108,46 ευρώ/MWh). Αντίθετα, σε άλλα κράτη η τιμή είναι ανάλογη με την Ελλάδα, όπως στην Ιταλία (98,16 ευρώ/MWh), τη Σλοβακία (97,2 ευρώ/ΜWh) και την Τσεχία (97,07 ευρώ/MWh).

«Οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη ζέστη που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ζήτησης. Οφείλονται επίσης στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και των τιμών στο σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων».

Η Αγορά Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας είναι σε σύζευξη  με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, ως εκ τούτου η εγχώρια τιμή επηρεάζεται από εκείνες που επικρατούν στις δύο γειτονικές χώρες. Εδώ και αρκετές ημέρες η διασύνδεση με την Ιταλία είναι εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης του υποθαλάσσιου καλωδίου, γεγονός το οποίο μειώνει τις διαθέσιμες ποσότητες ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές χονδρικής.

Διαβάστε ακόμη:

Apple: Το νέο, εντυπωσιακό κατάστημα-ναυαρχίδα σε θέατρο της δεκαετίας του 1920 (pics)

Alpha Bank: Πρόσω ολοταχώς για την ΑΜΚ έως €800 εκατ. – Πότε ανοίγει το βιβλίο προσφορών

Συντάξεις: Τι αλλάζει στις επικουρικές από το 2022 – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα