Φώτης Φωτιάδης (Entomics): Τα έντομα που μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ζωοτροφή

Η εταιρεία που ασχολείται με την τεχνολογία επεξεργασίας αποβλήτων και μέσω μιας μεθόδου βιομετατροπής, η οποία περιλαμβάνει χρήση εντόμων, τα βιολογικά απόβλητα γίνονται ζωοτροφή υψηλής αξίας

του Κώστα Τσαούση

Απόφοιτος του University of Cambridge (MPhil in Engineering for Sustainable Development), ο κ. Φώτης Φωτιάδης δεν είναι καν 30 ετών κι όμως λογίζεται μεταξύ των πρωτοπόρων στο μέτωπο της καινοτομίας που αναπτύσσει με τη βοήθεια

προηγμένων εφαρμογών της Βιοτεχνολογίας λύσεις σε υπαρκτά κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα με οικουμενική διάσταση, όπως τα πεταμένα τρόφιμα (food waste), αλλά και η παραγωγή τροφίμων που δεν αρκεί για να θρέψει τον υπερπληθυσμό της Γης στην προοπτική των επόμενων ετών.

Στα 11 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την αποφοίτησή του από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, έχει διατρέξει μια μεγάλη απόσταση που τον έφερε από τις πανεπιστημιακές σπουδές και τα ερευνητικά εργαστήρια στο προσκήνιο της αγοράς. Ολα αυτά δεν έγιναν στην Αθήνα, αλλά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην πανεπιστημιούπολη του Cambridge, 50 μίλια βόρεια του Λονδίνου. Εκεί, όπως λέει και ο ίδιος, στήθηκε μια startup που έμελλε όχι μόνο να σταθεί στα πόδια της, αλλά να αναπτυχθεί γρήγορα και να προοδεύσει: «Η εταιρεία Entomics Biosystems Ltd ιδρύθηκε το 2015 από μια ομάδα φοιτητών του Cambridge University. Ο Ματ ΜακΛάρεν (CEO), ο Μίχα Πίπαν (CSO - Biotech) και εγώ (CTO - Engineering) γνωριστήκαμε στο πλαίσιο της διαδικασίας ενός περιβαλλοντικού hackathon, το οποίο οργανώθηκε από την επιχειρηματική λέσχη του Cambridge University. Σήμερα, η ομάδα απαρτίζεται από επτά μέλη και συνεχίζει να μεγαλώνει με στόχο να αντεπεξέλθει στις αυξανόμενες ανάγκες της εταιρείας».

Οσο για το ποια ήταν η βασική ιδέα που είχαν και την υλοποίησαν; «Η βασική ιδέα που είχε η ιδρυτική ομάδα ήταν η μετατροπή οργανικών απορριμμάτων σε ζωοτροφή, χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο έντομο που ονομάζεται black soldier fly. Το έντομο τρέφεται με τα απορρίμματα, τα οποία και μετατρέπει σε πρωτεΐνη και λίπος, συστατικά σημαντικά για κάθε ζωοτροφή».

Και όλα αυτά δεν βρίσκονται στον αέρα. Κάθε άλλο. Η εταιρεία Entomics αφενός «έχει αναπτύξει ένα έξυπνο, αυτόνομο εργοστάσιο εντόμων που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε φάρμες πουλερικών, μειώνοντας τα προβλήματα στη διαχείριση αποβλήτων», αφετέρου «μια λύση μετα-επεξεργασίας που ξεκλειδώνει την πραγματική αξία της πρωτεΐνης των εντόμων, μεταμορφώνοντας το βασικό γεύμα σε λειτουργική τροφή, με ιδιότητες όπως η καλύτερη αφομοίωση και η βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος».

Σήμερα, η επικέντρωση του ενδιαφέροντός τους -και λόγω των προγραμμάτων συνολικής χρηματοδότησης 2,2 εκατ. λιρών από φορείς όπως το Ιnnovate UK- γίνεται σε δύο κλάδους: εκείνους της εκτροφής πουλερικών και της εκτροφής σολομού. «Σε αυτή τη φάση, έχοντας κερδίσει περίπου 2,2 εκατ. λίρες, ετοιμαζόμαστε να χτίσουμε το πρωτότυπο της τεχνολογίας μας», λέει ο κ. Φωτιάδης. Τον ρωτώ αν έχει σκεφτεί να δραστηριοποιηθεί μέσω της Entomics και στην Ελλάδα και η απάντησή του είναι ξεκάθαρη: «Ναι, η ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί και στην Ελλάδα, μάλιστα στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να μπορέσουμε να μεταφέρουμε την κατασκευαστική μονάδα στη χώρα».

Η startup βιοτεχνολογίας ήρθε στο προσκήνιο αρχές Ιουλίου, όταν ο κ. Φωτιάδης για λογαριασμό της παρέλαβε από τα χέρια της κυρίας Εφης Κυρτάτα και του Μάικ Σωτηράκου, εκπροσώπων του Reload Greece, το πρώτο βραβείο για το RG Challenge18, το οποίο έγινε, όπως κάθε χρόνο, στο Λονδίνο. Πιο συγκεκριμένα, η Entomics ήταν η νικήτρια του Βραβείου των Κριτών, του RG Challenge18.

Διαβάζουμε σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών: «Η Entomics ανακηρύχθηκε νικήτρια ομάδα, η οποία ασχολείται με την τεχνολογία επεξεργασίας αποβλήτων. Μέσω μιας μεθόδου βιομετατροπής που περιλαμβάνει χρήση εντόμων, τα βιολογικά απόβλητα γίνονται ζωοτροφή υψηλής αξίας. Η καινοτόμος αυτή εταιρεία επιλύει αποτελεσματικά δύο μεγάλα αλληλένδετα προβλήματα: τα απορρίμματα τροφίμων και την παραγωγή τροφής. Η Entomics, χρησιμοποιώντας την παραπάνω τεχνολογία, έχει δημιουργήσει μια αυτόνομη λύση, με καλή σχέση ποιότητας - κόστους και δυνατότητα κλιμάκωσης, η οποία μετατρέπει τα βιολογικά απόβλητα σε ζωοτροφή. Στα μελλοντικά τους σχέδια περιλαμβάνεται η μεταφορά των εγκαταστάσεών τους στην Ελλάδα. Η δυναμική αυτή startup κέρδισε 5.000 λίρες σε μετρητά (ευγενική χορηγία της Charge Ventures, συνεργάτη του Reload Greece), έξι μήνες δωρεάν φιλοξενία στο Central Working (co-working space στο Λονδίνο) για τρία άτομα και τρεις συμβουλευτικές συναντήσεις με τη νομική εταιρεία Joelson».

Μάλιστα, ο κ. Φωτιάδης, CTO της Entomics, μετά την απονομή του βραβείου έκανε την εξής δήλωση: «Το RG Challenge ήταν μια πραγματικά καταπληκτική εμπειρία. Απολαύσαμε την παραμονή μας κάνοντας καινούριες γνωριμίες και δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας. Ολοι οι μέντορες βοήθησαν πολύ στην εξέλιξή μας και απολαύσαμε τη συνεργασία μας με άλλες startups και την ευκαιρία να μοιραστούμε εμπειρίες και να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον. Η νίκη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί θα μας οδηγήσει σε επαφές με επενδυτές και παράλληλα θα ωφεληθούμε από την υποστήριξη του Reload Greece. Η εξαιρετική δράση του Reload Greece είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται η ελληνική νεολαία».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δύο πράγματα που χρειάζεται -γρήγορα και σωστά- να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε προς αξιοποίηση. Το πρώτο σχετίζεται με τον πλούτο της ελληνικής νεανικής διασποράς των τελευταίων κυρίως ετών. Μπορεί να μην είναι αμιγώς ελληνικών συμφερόντων αυτές οι startups που ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια από τις αίθουσες και τα εργαστήρια των πανεπιστημίων, αλλά μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μας λειτουργώντας έστω και ως οδηγοί και παραδείγματα αναφοράς. Το δεύτερο έχει να κάνει, το δίχως άλλο, με την ανυπαρξία μηχανισμών και θεσμών υποδοχής και φιλοξενίας τέτοιων startups και των ιδρυτικών μελών-ομάδων στον τόπο μας.

Ο κ. Φωτιάδης, όπως λέει, θα ήθελε να φτιάξει μια παραγωγική μονάδα στον τόπο μας, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να ξεπεράσει την ελληνική γραφειοκρατία με τις τόσες και τόσες σφραγίδες και υπογραφές.

Keywords
Τυχαία Θέματα