ΦΠΑ και στην Αίγυπτο

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) «εισβάλλει» πλέον και στην αιγυπτιακή οικονομία, καθώς το αιγυπτιακό κοινοβούλιο ενέκρινε, ήδη από την περασμένη Δευτέρα 29 Αυγούστου, την εφαρμογή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) σε ποσοστό 13% για το τρέχον οικονομικό έτος, ενώ το επόμενο οικονομικό έτος, που αρχίζει τον Ιούλιο του 2017, ο συντελεστής ΦΠΑ θα αυξηθεί μάλιστα στο 14%.

Πάντως, η κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό των εξαιρουμένων προϊόντων και υπηρεσιών σε 56 από 52.

Όπως αναφέρει σε αναλυτικό του σημείωμα

το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, που επικαλείται την εισηγητική έκθεση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, «ο ΦΠΑ αποσκοπεί στη μείωση της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής των αγαθών και των υπηρεσιών στο τελικό στάδιο της λιανικής πώλησης, αντί του φόρου επί των πωλήσεων που ισχύει σήμερα. Από τον ΦΠΑ εξαιρούνται όλα τα βασικά προϊόντα διατροφής, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, γάλα για παιδιά και συμπληρώματα διατροφής τους».

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού, ανέφερε ότι ο νέος φόρος στοχεύει σε καταναλωτές οι οποίοι έχουν αγοραστική δύναμη και ως εκ τούτου μερικά από τα αγαθά και τις υπηρεσίες που απαλλάσσονταν φόρου, υπόκεινται πλέον σε ΦΠΑ. Για παράδειγμα, τηλεοράσεις, εισαγόμενα λαχανικά, εισαγόμενα προϊόντα σιταριού, χειρουργικές επεμβάσεις για μη ιατρικούς λόγους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η εφαρμογή του ΦΠΑ ενδέχεται να οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού μεταξύ 0,5% και 2,3%.

Αναφορικά με τα προϊόντα που εξαιρούνται από τον ΦΠΑ, αυτά είναι τα εξής:

1. Δίδακτρα σε διεθνή σχολεία, αντί φόρου 5% που είχε προταθεί.
2. Φάρμακα παραγώμενα στην Αίγυπτο, αντί προταθέντος φόρου 5%.
3. Εισαγόμενα φάρμακα, αντί προταθέντος φόρου 1,6%.
4. Αυτοκίνητα και άλλες προμήθειες για άτομα με ειδικές ανάγκες.
5. Ιατρικά αναλώσιμα για κωφάλαλους.
6. Ανακυκλωμένο υλικό που παράγεται από απόβλητα.

Παράλληλα, στα αγαθά και τις υπηρεσίες που αναφέρονται, αυξάνονται οι φόροι στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΦΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο φόρο επί των πωλήσεων (sales tax):
1. Υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 21% από 15% φόρο επί των πωλήσεων.
2. Αλκοολούχα ποτά: Ο φόρος επί των οίνων και λοιπών αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε κατά 50%, σε 150% (EGP 15 ανά λίτρο) και επί της μπύρας κατά 50%, σε 250% (EGP 2,5 ανά φιάλη 500ml).

Ωστόσο, έρχονται και τα καλά νέα για τους Αιγυπτίους καταναλωτές, όπου στα ακόλουθα προϊόντα ο φόρος βάσει του νέου συντελεστή ΦΠΑ θα μειωθεί:

1. Κλιματιστικά από 25% σε 21%.
2. Αυτοκίνητα με ισχύ κινητήρα έως 1600cc από 15% σε 14%.
3. Αυτοκίνητα με ισχύ κινητήρα από 1600cc έως 2000cc από 30% σε 28%.

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών της Αιγύπτου έχει επίσης παρουσιάσει κατάλογο αγαθών και υπηρεσιών που θα υπόκεινται σε φόρο αλλά όχι σε ΦΠΑ, όπως τα τσιγάρα, τα οποία θα φορολογούνται με σταθερό συντελεστή 50%, με επιπλέον προσαυξήσεις από 2,75 αιγυπτιακές λίρες έως 5,25 αιγυπτιακές λίρες (όπου ένα ευρώ ξεπερνάει πλέον τις δέκα λίρες).

Σημειώνεται ότι το θέμα εφαρμογής του ΦΠΑ στην Αίγυπτο καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στα αιγυπτιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με τις αιγυπτιακές εφημερίδες να δημοσιεύουν πλέον ενημερωτικά αναλυτικά σημειώματα και μελέτες για τους καταναλωτές.

«Ο οδηγός για το νέο φόρο ΦΠΑ» είναι ο τίτλος αναλυτικού ρεπορτάζ της «αλ Αχράμ», η οποία πάντως εφημερίδα επισημαίνει ότι η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου γνώρισε αρκετές αναβολές, αλλά αποτελούσε μέρος του προγράμματος αναδιάρθρωσης της αιγυπτιακής οικονομίας, που άρχισε να εφαρμόζεται τον Ιούλιο του 2014, σε μία οικονομία που αναμένεται να κερδίσει και τυπικά την έγκριση του τριετούς δανείου, ύψους 12 δισ. δολαρίων, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που ελπίζεται ότι θα συμβάλλει δυναμικά στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα