Γ. Γιανναράκης (Γενικός Διευθυντής ΣΕΚEΕ): Πρώτη προτεραιότητα η αναστροφή του Brain drain
Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας με εθνικό περίπτερο στη διεθνή έκθεση GSMAMobileWorldCongress 2016 και στην παράλληλη εκδήλωση 4YFΝ (4 ΥearsFromNow) για Starτups, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη από 22-25 Φεβρουαρίου, δίνοντας ξανά τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες εταιρείες – περισσότερες από 70 φέτος - να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο σημαντικότερο παγκόσμιο γεγονός στο χώρο
Το newmoney.gr μίλησε για τη συμμετοχή αυτή με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος Γιάννη Γιανναράκη.
Τι σημαίνει η παρουσία της Ελλάδας στη Βαρκελώνη; Greece@MWC16;
Πριν αναφερθώ στην ελληνική παρουσία στη Βαρκελώνη και στο Mobile World Congress, θα ξεκινήσω από την βασική μας προτεραιότητα: αναστροφή του Brain Drain! Να αντιμετωπίσουμε τη σύγχρονη μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας που είναι η μετανάστευση των μορφωμένων νέων. Αυτό όμως δεν σημαίνει περιορισμό αυτού του πνευματικού κεφαλαίου μέσα στα μικρά ελληνικά σύνορα. Αντίθετα, στόχος μας είναι η δημιουργία μιας βάσης για την παγκόσμια προώθηση των καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών που δημιουργούνται από ελληνικά μυαλά.
Σε αυτή την προοπτική, ο ΣΕΚΕΕ διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά τη συμμετοχή της Ελλάδας με εθνικό περίπτερο στη διεθνή έκθεση GSMAMobileWorldCongress 2016και στην παράλληλη εκδήλωση 4YFΝ (4 ΥearsFromNow) για Starτups, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη από 22-25 Φεβρουαρίου, δίνοντας ξανά τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες εταιρείες – περισσότερες από 70 φέτος - να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο σημαντικότερο παγκόσμιο γεγονός στο χώρο όχι μόνο των κινητών επικοινωνιών αλλά και στον ευρύτερο τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας και των σχετικών τεχνολογιών.
Η παρουσία λοιπόν, της Ελλάδας για 4η συνεχόμενη χρονιά σημαίνει ότι παρά την κρίση και τα τεράστια προβλήματα, υπάρχει μια Ελλάδα που δηλώνει παρούσα, είναι εξωστρεφής και αναπτύσσεται.
Ποια είναι η συνολική σας αίσθηση απολογιστικά από την ελληνική παρουσία;
Είμαστε περήφανοι που καταφέρνουμε για 4η συνεχόμενη χρονιά να παραμένουμε συνεπείς στο ραντεβού μας, αναδεικνύοντας τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Η συμμετοχή των εταιρειών στο MWC και στο 4YFNέδωσε τη δυνατότητα για δεκάδες ουσιαστικές επαφές και διεύρυνε τους επιχειρηματικούς ορίζοντες σε περιοχές "αχαρτογράφητες" μέχρι τώρα, όπως η Υποσαχάρια Αφρική, η Λατινική Αμερική, η Κεντρική και Ανατολική Ασία. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επαφές στα εθνικά περίπτερα της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Αιγύπτου, της Ελβετίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Καταλονίας, της Ουαλίας και της Νότιας Κορέας. Επίσης, σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον του ViennaBusinessCouncil για το ελληνικό οικοσύστημα.
Μαζί μας ήταν και το Enterprise Greece, εκπρόσωποι του οποίου συναντήθηκαν με ομολόγους τους από Ισραήλ, Λιθουανία, Βαυαρία και Χονγκ Κονγκ, ενώ είχαν και συναντήσεις στο πλαίσιο του 4YFN με εκπροσώπους οργανισμών, όπως το AdvantageAustria και το FrenchTech. Επίσης, ενδιαφέρουσες επαφές έγιναν και με το EU-JapanCentreforIndustrialCooperation, αλλά και με εταιρίες από την Ιταλία, την Ισπανία, την Κορέα, τη Γαλλία, την Κίνα και την Εσθονία, με στόχο αφενός την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα, αφετέρου την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων παγκοσμίως.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι φέτος, η ελληνική αποστολή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων, τα οποία επισκέφθηκαν το περίπτερο και πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με μέλη της ελληνικής αποστολής: TheWallSreetJournal, Reuters TV, το Κρατικό Σουηδικό ραδιόφωνο και η Stuttgarder Zeitung.
Πώς αξιοποιείται και κεφαλαιοποιείται η παρουσία μας στο MobileWorldCongress;
Η ελληνική συμμετοχή στο Mobile World δίνει το στίγμα μιας πραγματικής εξωστρέφειας της χώρας μας. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η διεύρυνση των ευκαιριών αξιοπρεπούς απασχόλησης των νέων επιστημόνων σε τομείς τεχνολογικής αιχμής αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη.
Είναι σαφές ότι η τεχνολογία αποτελεί ένα πολλαπλασιαστή αξίας για όλους τους κλάδους της οικονομίας σε ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.
Για να υπάρξει όμως ένα καλύτερο μέλλον, χρειάζεται να δημιουργηθούν γρήγορα οι απαραίτητες συνθήκες και μέσα στην Ελλάδα. Να διοχετευθούν σε καινοτομικές, εξωστρεφείς πρωτοβουλίες οι πόροι της κοινωνίας, του ΕΣΠΑ και των ιδιωτικών επενδύσεων. Να επιβραβευθούν υλικά και ηθικά οι νέοι που έχουν καινοτομικές ιδέες και τολμούν να τις δοκιμάσουν.
Πώς αντιδρά το ελληνικό οικοσύστημα και ποια η προοπτική του;
Στην πρόσφατη κοινή τοποθέτηση των 5 καινοτομικών ενώσεων που αναλαμβάνουν από κοινού αναπτυξιακές πρωτοβουλίες κάτω από τον τίτλο «Σynergies» (κινητών εφαρμογών, ΣΕΚΕΕ, μικροηλεκτρονικής, ΕΝΕΒΗ, αεροδιαστημικής, ΕΒΙΔΙΤΕ, βιοτεχνολογίας, Hbioκαι νεοφυών επιχειρήσεων, HSA), τονίζεται ότι: Η χώρα μας παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης σε νέους κλάδους, με επιχειρήσεις που ήδη διακρίνονται παγκοσμίως στους τομείς εφαρμογών και υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας, βιο–ιατρικής τεχνολογίας, μικροηλεκτρονικής, αλλά και σε δραστηριότητες όπου η Ελλάδα διακρίνεται για ιστορικούς και γεωμορφολογικούς λόγους, όπως : ειδικών μορφών τουρισμού, αξιοποίησης της πολιτικής κληρονομιάς, μεσογειακής διατροφής, βιολογικών προϊόντων κ.α
Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των κλάδων που συγκεντρώνουν περισσότερες από 300 δυναμικές επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών που προσεγγίζει το 1 δις ευρώ, είναι η ανάγκη για επενδύσεις σε τεχνογνωσία, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν οι μελέτες διεθνών οργανισμών, οι επιδόσεις των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών εξαγωγικών χωρών, καθώς και οι διεθνώς παρατηρούμενη στροφή τόσο νέων όσο κα παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας προηγμένων βιομηχανικών χωρών σε τομείς υπηρεσιών ή προϊόντων ή δραστηριοτήτων εντάσεων γνώσης.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προοπτική, μπορεί να προσφέρει η αναμόρφωση του επενδυτικού πλαισίου - νομικού και χρηματοδοτικού – το οποίο πέραν των παραδοσιακών επενδύσεων ( κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικούς εξοπλισμός κ.ά.), θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ενίσχυση των επενδύσεων έντασης γνώσης, με στόχο τη μεταστροφή των επιχειρήσεων σε επιχειρήσεις με ισχυρή τεχνογνωσία, ικανές να παρέχουν νέα ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες στην παγκόσμια αγορά.
Που εντοπίζεται προστιθέμενη αξία στο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας;
Σήμερα είναι σαφές ότι η χώρα αναζητά ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Ορισμένοι το συνδέουν με τα κοιτάσματα χρυσού στην Χαλκιδική και του φυσικού αερίου στα νότια της Κρήτης. Άλλοι, με την επιστροφή στις παραδοσιακές αγροτικές και τουριστικές δραστηριότητες. Αναμφίβολα η αξιοποίηση των φυσικών πόρων είναι σημαντική παράμετρος για την ανάπτυξη. Όμως ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας δεν βρίσκεται εκεί. Αναβλύζει από τη ζωντάνια των νέων ανθρώπων που θέλουν να ζουν σε αυτό τον τόπο, ως πολίτες του κόσμου, συνεχίζοντας τη διαχρονική σχέση των Ελλήνων με την εφευρετικότητα και την τεχνολογία, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Μια σχέση που, παραδόξως, δεν ευδοκιμεί στα πάτρια χώματα αλλά στους δρόμους της διασποράς. Μια ακόμη άγνωστη πτυχή της ελληνικής πραγματικότητας.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Φέτος ο ΣΕΚΕΕ συμπλήρωσε 5 χρόνια λειτουργίας. Αναπτύχθηκε ουσιαστικά μέσα στην περίοδο της κρίσης. Έχουμε διαπιστώσει πως ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη περνάει μέσα από τη συνεργασία. Είναι κοινή μας διαπίστωση πως οι καινοτομικές, εξωστρεφείς επιχειρήσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά και ανάγκες που δημιουργούν βάση για ευρύτερες συνέργειες. Σήμερα, η θετική δυναμική που εκφράστηκε μέσα από την πρωτοβουλία "Σynergies" είναι ώριμη να αποκτήσει συγκροτημένη μορφή.
Πριν από μερικές εβδομάδες, συγκαλέσαμε σύσκεψη όπου συζητήθηκαν οι προτεινόμενες μορφές συνεργασίας και η διαδικασία συγκρότησης.
Ένα σημαντικό πρώτο βήμα θα είναι η συγκροτημένη συνεργασία των επιχειρηματικών ενώσεων της τεχνολογίας. Δεύτερο η εφαρμογή ενός διετούς σχεδίου επέκτασης στην διεθνή αγορά και παρουσίας σε όλες τις σημαντικές εκθέσεις. Επίσης, πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε κεφαλαία, την ενδυνάμωση της συνεργασίας ανάμεσα στα ερευνητικά κέντρα και τις επιχειρήσεις και την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την ενίσχυση της καινοτομίας και την αναστροφή του BrainDrain.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σοκ! Νύφη σκότωσε την πεθερά και μετά αυτοκτόνησε
- Γεμάτη καρφιά η βόμβα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών
- Εγκρίθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας της Τρ. Πειραιώς
- Άγριο έγκλημα στη Λεμεσό
- Πώς θα πετύχετε τα καλύτερα deal στις τιμές των ξενοδοχείων
- Ενοχή για κακούργημα του Χάρη Τομπούλογλου ζητεί η εισαγγελέας
- Όμιλος Υγεία: Κέρδη ύψους 22 εκ. ευρώ για το 2015
- Αυτός είναι ο ύποπτος τρομοκράτης για την επίθεση στις Βρυξέλλες (φωτό)
- Προσφυγή δικηγόρου στο ΣτΕ κατά της αποχής
- Οι πιο φθηνές επιλογές για ένα Σαββατοκύριακο στην Ευρώπη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Γεμάτη καρφιά η βόμβα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών
- Όμιλος Υγεία: Κέρδη ύψους 22 εκ. ευρώ για το 2015
- Ιρακ: Οι Βρυξέλλες δεν ήταν στους στόχους του ISIS – Άλλαξαν σχέδια μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ
- Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Θετική φροντίδα στην Άνοια»
- Ελληνίδα στις Βρυξέλλες: Πέρασα από το σημείο της έκρηξης με τον προηγούμενο συρμό
- διαΝΕΟσις: Επιδείνωση της κατάστασης υγείας των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης
- Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στο ματς Ολλανδία-Γαλλία την Παρασκευή
- Τήρηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα ζητά ο Σόιμπλε
- Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στις Βρυξέλλες - Τι λέει στην ανακοίνωσή του
- Γ. Γιανναράκης (Γενικός Διευθυντής ΣΕΚEΕ): Πρώτη προτεραιότητα η αναστροφή του Brain drain
- Τελευταία Νέα New Money
- Γ. Γιανναράκης (Γενικός Διευθυντής ΣΕΚEΕ): Πρώτη προτεραιότητα η αναστροφή του Brain drain
- Ελληνίδα στις Βρυξέλλες: Πέρασα από το σημείο της έκρηξης με τον προηγούμενο συρμό
- DECA Investments: Επένδυση ύψους έως 7 εκατ. ευρώ στη Damavand S.A.
- Ολοκληρώθηκε η δεύτερη επένδυση της DECA Investments
- Τήρηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα ζητά ο Σόιμπλε
- Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στο ματς Ολλανδία-Γαλλία την Παρασκευή
- Όμιλος Υγεία: Κέρδη ύψους 22 εκ. ευρώ για το 2015
- Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στις Βρυξέλλες - Τι λέει στην ανακοίνωσή του
- Ε.Ε.: Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατική απειλή
- Γεμάτη καρφιά η βόμβα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κλίμα ανασφάλειας και στις ευρωαγορές
- Οι πιο φθηνές επιλογές για ένα Σαββατοκύριακο στην Ευρώπη
- Πώς θα πετύχετε τα καλύτερα deal στις τιμές των ξενοδοχείων
- Με το βλέμμα στην παράδοση
- Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς του Πειραιά για τις συνθήκες στο λιμάνι
- Ερντογάν: Οι τρομοκράτες είναι παντού ίδιοι, είτε PKK είτε ISIS
- ΗΠΑ:«Όχι» σε έργα που υπονομεύουν τη διαφοροποίηση πηγών της Ευρώπης
- Εξάμηνη παράταση για την καταβολή των αναπηρικών συντάξεων
- Merkel: Η Γερμανία θα βοηθήσει το Βέλγιο να εντοπίσει τους δράστες