Γ. Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Tέσσερις στρατηγικοί στόχοι για τον ελληνικό τουρισμό

Τέσσερις στρατηγικούς στόχους βλέπει για τον ελληνικό τουρισμό ο κ. Γιάννης Ρέτσος, στις πρώτες του δηλώσεις σήμερα ως νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

«Σήμερα ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε μια καθοριστική καμπή και τώρα οφείλουμε να αξιολογήσουμε τα σημερινά δεδομένα και να προχωρήσουμε στα επόμενα καθοριστικά βήματα.

Μπροστά μας έχουμε 4 στρατηγικούς στόχους να υπηρετήσουμε:

Μακροχρόνια και σταθερή ανάπτυξη που θα μας κατατάξει σε ακόμη καλύτερη θέση στις μεγάλες τουριστικές δυνάμεις του κόσμου.Ενότητα ολόκληρου του τομέα και εργασιακή
ειρήνη ως απαραίτητος όρος επιτυχίας.Διαρκής, αρμονική και επωφελής για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.Ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος».

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ενδεικτικά ότι ο κλάδος θα πρέπει να αναζητήσει τις νέες τάσεις και τις ανάγκες των τουριστών, να δώσει έμφαση σε νέες υποδομές, συνεδριακές, εκθεσιακές, σε εγκαταστάσεις υπηρεσιών ευεξίας, σε ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις, σκάφη αναψυχής, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, «να εκσυγχρονίσουμε τα λιμάνια και να προσθέσουμε νέες μαρίνες. Ο εφησυχασμός μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνός μας. Τα προβλήματα που συσσωρεύονται και πάλι, είναι πολλά».

Για την ανάγκη συνεργασίας με το κράτος, ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι θα πρέπει και η πολιτεία να αφουγκραστεί και να καταλάβει σε όλη της την έκταση και την τουριστική επιχειρηματικότητα. «Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε μαζί και στα καλά αλλά και στα κακά που προκύπτουν. Χρειάζεται λοιπόν να ακούει τη φωνή μας.

Γι' αυτό και η θεσμική κατοχύρωση του ΣΕΤΕ ως Κοινωνικού Εταίρου τα προηγούμενα χρόνια, αποτέλεσε μια σημαντική και ουσιαστική κατάκτηση του τομέα μας. Και αυτή η φωνή, εδώ και πολλά χρόνια ζητάει από την Πολιτεία μια μακροχρόνια στρατηγική. Χωρίς στρατηγική και σχέδιο μακροχρόνιας ανάπτυξης, ο τουριστικός τομέας δε θα κάνει το επόμενο καθοριστικό βήμα. Χωρίς διαρκή, στενή και ειλικρινή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν επιτυγχάνεται το παραπάνω.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει επενδύσει τεχνογνωσία, ενέργεια, χρήματα και ότι άλλο χρειάστηκε, για να ανταπεξέλθουμε στην κρίση. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτή η προσπάθεια.

Καθοριστικό ρόλο πρέπει να παίξει το κράτος. Όχι φυσικά ως «πατερούλης» που ποδηγετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά ως συνοδοιπόρος για το κοινό όφελος. Το όφελος της ελληνικής οικονομίας, το όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Και τοον πρωταγωνιστικό του ρόλο για να βγει επιτέλους η χώρα από την κρίση».

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι για να επιτευχθούν όλοι οι παραπάνω στόχοι χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις: μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, οριστική επίλυση του χωροταξικού ζητήματος, ευέλικτη πολιτική για τα κόκκινα δάνεια στις τουριστικές επιχειρήσεις.

«Εμείς από την πλευρά μας επιλέγουμε την οδό της εξωστρέφειας, την ίδρυση γραφείου του Συνδέσμου στις Βρυξέλες. Πιστεύουμε ότι πρέπει να βρισκόμαστε, ιδίως τώρα, κοντά στα κέντρα των αποφάσεων». Αστάθεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, προβλήματα στην γείτονα χώρα, τρομοκρατικές ενέργειες, πολιτικές ανακατατάξεις, προσφυγική κρίση, δημιουργούν ένα πλέγμα που χρειάζεται καλή γνώση, ευρύτερες συνέργειες και γρήγορα αντανακλαστικά για την αντιμετώπισή του, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς.

Παράλληλα τίθεται ως προτεραιότητα η αποτελεσματική προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και η ενίσχυση της εικόνας της χώρας, που επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό και με την Marketing Greece η οποία εξελίσσεται περαιτέρω. Προτεραιότητα, επίσης, είναι να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), με σκοπό την καλύτερη τεκμηρίωση των στοιχείων, της επιχειρηματολογίας, του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της εκπαίδευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα