ΓΑΙΑΟΣΕ: Δύο μη δεσμευτικές προσφορές για την αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου

Με την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος από πλευράς δύο εταιρειών έληξε σήμερα το απόγευμα η πρώτη φάση του διαγωνισμού της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ για την πεντηκονταετή παραχώρηση σε ιδιώτη του χώρου του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη δυτική Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου, όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αθανάσιος Σχίζας.

"Στη

ΓΑΙΑΟΣΕ κατατέθηκαν δύο μη δεσμευτικές προσφορές, από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Belterra" επισήμανε ο κ.Σχίζας και πρόσθεσε ότι πιθανολογεί πως οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2018 ή και νωρίτερα.

Ερωτηθείς αν η έκταση του στρατοπέδου θα παραχωρηθεί στο σύνολό της (σ.σ. περίπου 670 στρέμματα) ή σε μικρότερα τμήματα, ο κ. Σχίζας απάντησε: "Η προσέγγισή μας είναι, λογικά, να παραχωρηθεί συνολικά. Αν όμως από την αξιολόγηση των προτάσεων προκύψει ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών, τότε θα εξετάσουμε και άλλα σενάρια. 'Ολα είναι ανοιχτά". Στην παρούσα φάση οι φάκελοι αξιολογούνται από στελέχη της ίδιας της ΓΑΙΑΟΣΕ, αλλά αν μελλοντικά, στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών, προκύψει η ανάγκη, τότε η εταιρεία θα προστρέξει στις υπηρεσίες συμβούλων, πρόσθεσε.

"Η θέση του ακινήτου, η μεγάλη του έκτασή και η σιδηροδρομική σύνδεση το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών υπερτοπικής σημασίας" αναφέρεται στην περιγραφή του ακινήτου στην ιστοσελίδα της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, όπου επισημαίνεται ότι το γεωτεμάχιο εμβαδού περίπου 670.000 τετραγωνικών, διατέθηκε κατά χρήση στη ΓΑΙΟΑΣΕ με τον νόμο 3534/2007. Η έκταση διαθέτει συνδέσεις με το λιμάνι και τον εμπορικό σταθμό του ΟΣΕ, οι οποίες όμως θα πρέπει να αναβαθμιστούν, όπως και οι οδικές προσβάσεις, αν στον χώρο λειτουργήσει μεγάλο εμπορευματικό κέντρο, που θα εξυπηρετεί αυξημένους κυκλοφοριακούς φόρτους.

Σήμερα μέρος της έκτασης του πρώην στρατοπέδου ενοικιάζεται από την εταιρεία κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) για τη λειτουργία κέντρου διανομής αγωγών, αλλά η σχετική σύμβαση μίσθωσης λήγει στο τέλος του 2018, οπότε ο χώρος θα είναι εξολοκλήρου διαθέσιμος για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου, όταν "μπει" ο επενδυτής.

Υπενθυμίζεται ότι η μία από τις δύο εταιρείες που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον στη ΓΑΙΑΟΣΕ, η Belterra Investments Ltd, συμμετέχει στο σχήμα που επικράτησε στη διαδικασία πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Τον φάκελο για το εμπορευματικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου είχαν παραλάβει πάνω από δέκα εταιρείες, μεταξύ των οποίων η κοινοπραξία του γερμανικού fund DIEP (47%) με τη γαλλική Terminal Link, θυγατρική του κολοσσού CMA CGM (33%) και τη Belterra Investments Ltd του ομίλου του Ιβάν Σαββίδη (20%), που τελικά επικράτησε στον διαγωνισμό για το 67% του ΟΛΘ, καθώς επίσης και οι ΤΕΡΝΑ, ΕΤΒΑ, Κuehne+Νagel, Valeur και Δομοτεχνική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα