Γαλλικό Ταμείο ύψους 20 δισ. για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο της για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος χρεοκοπιών αποκάλυψε σήμερα η  Γαλλία φιλοδοξώντας μάλιστα αυτό να αποτελέσει το μοντέλο που θα ακολουθήσει ολόκληρη η Ευρώπη.

Το καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ θα συνδυάζει δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες συγκεντρώνοντας πάνω από 20 δισ. ευρώ για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Τα συμμετοχικά δάνεια θα αποτελέσουν κεντρικό πυλώνα του προγράμματος παροχής στήριξης του Προέδρου Μακρόν και αναμένεται επιπλέον να

αποτελέσουν ένα “test drive” για τις λοιπές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες ψάχνουν να βρουν τρόπους να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους όταν θα αρχίσει η περιστολή των κυβερνητικών προγραμμάτων .

Οι γαλλικές τράπεζες θα προσφέρουν τα δάνεια αλλά το 90% αυτών θα περάσει σε επενδυτικά οχήματα ιδιωτικών επενδυτών. Τα funds θα εκδόσουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης σε μεγάλες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί μέχρι και 30% των πρώιμων ζημιών των χαρτοφυλακίων των funds.

Η εγγύηση αυτή μετρά ως κυβερνητική βοήθεια, κι απαιτήθηκε η έγκριση της Κομισιόν. Τα δάνεια και τα ομόλογα θα πρέπει να εκδοθούν πριν τις 30 Ιουνίου του 2022, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις και όχι για αποπληρωμή χρεών, ενώ θα έχουν περίοδο ωρίμανσης οκταετίας με 4ετή περίοδο αποπληρωμής αρχικού κεφαλαίου.

Οι τράπεζες θα αποφασίσουν τα επιτόκια ανάλογα με την περίπτωση, ενώ θα κυμαίνονται περίπου στο 4% με 5% για τις μικρότερες εταιρείες.

Ο Φιλίπ Μπρασάκ, CEO της Credit Agricole SA και πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας τραπεζών ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης πως οι τράπεζες σκοπεύουν να υποστηρίξουν μεταξύ 7000 και 10000 εταιρειών μέσω των συμμετοχικών δανείων. Τα funds επίσης αναμένεται να παρέχουν δάνεια μειωμένης εξασφάλισης σε περίπου 2500 επιχειρήσεις. 

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη μιλήσει με τις γαλλικές αρχές για να καταλάβουν πως λειτουργεί το πρόγραμμα σε βάθος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Ισπανία σκέφτεται να το υιοθετήσει.

Η Κομισιόν είχε μελετήσει την λειτουργία προγράμματος βοήθειας των επιχειρήσεων, ενώ η Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος της Κομισιόν ανέφερε πως «συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη-μέλη για να βεβαιωθούμε πως οι εθνικές προσπάθειες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν γρήγορα, αποτελεσματικά, βάσει των κανόνων της ΕΕ».

Ο κίνδυνος της ανεργίας

Μια αποτυχία της εξισορρόπησης των ισολογισμών των ευρωπαϊκών εταιρειών θα μπορούσε να έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, χρειάζεται κεφαλαιακή υποστήριξη της τάξεως του 2% με 3% στην ΕΕ, ενώ 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν εάν δε γίνει τίποτα.

Οι γαλλικές επιχειρήσεις έχουν “ζαλωθεί” με χρέος 130 δισ ευρώ μέσω κυβερνητικών δανείων κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σύμφωνα με έρευνα του CPME, το 45% των εταιρειών που έχουν λάβει τέτοια δάνεια μπορεί να μην μπορέσουν να τα αποπληρώσουν.

Το νέο πλάνο της Γαλλίας είναι πρωτοπόρο όσον αφορά το μέγεθός τους, επιβαρύνοντας τις τράπεζες και όχι την κυβέρνηση για την έκδοση των χρεών. Οι τράπεζες έχουν τα εργαλεία για τον σωστό διαμοιρασμό των δανείων αυτών σε σχέση με την κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει εταιρείες που πρόκειται -ούτως ή άλλως- να κλείσουν.

Οπως και να έχει, το πρόγραμμα αντικατοπτρίζει το πως η πανδημία έχει οδηγήσει σε μια τεράστια αλλαγή νοοτροπίας στην Ευρώπη ενώ έχει επιφέρει και αλλαγές στη νοοτροπία της κυβερνητικής παρεμβατικότητας. 

Διαβάστε ακόμη:

Ταμείο Ανάκαμψης: Σε ισχύ ο κανόνας «first in first out» για τους επενδυτές

Μετρό Μόσχας: Δεν χρειάζεσαι λεφτά για ένα εισιτήριο, αρκεί «να έχεις… πρόσωπο»

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ ετοιμάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Keywords
Τυχαία Θέματα