Γαλλικός και ευρωπαϊκός Τύπος χαιρετίζουν τη νίκη Μακρόν

Ανοιχτά θέση για το αποτέλεσμα του χθεσινού πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών παίρνουν οι γαλλικές εφημερίδες που κυκλοφορούν σήμερα χαιρετίζοντας τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα αντιμετωπίσει στον β' γύρο την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, για το ύπατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Όπως είναι φυσικό ο 39χρονος κεντρώος και η ακροδεξιά αντίπαλός του έχουν την τιμητική τους στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δείχνουν σε ποιον από τους δύο υποψηφίους δίνουν την ψήφο τους.

Ειδικά η «L'Humanité» βγαίνει με ένα τεράστιο

«Jamais» (Ποτέ) και την Μαρίν Λεπέν με το κεφάλι σκυμμένο. Η ιστορική γαλλική εφημερίδα της Αριστεράς δίνει το στίγμα της για τον β' γύρο των γαλλικών εκλογών δείχνοντας στος ψηφοφόρους τον Εμανουέλ Μακρόν.

Με τον Μακρόν να τείνει το χέρι του στο εξώφυλλό της η «Liberation» γράφει για τον ανεξάρτητο υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας: «Προεδρία, σε μία βόλτα» θέλοντας να δείξει πως παρά το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι σχετικά άπειρος πολιτικά και δεν έχει εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα, με ευκολία κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά στον πρώτο γύρο ενώ οδεύει με βήμα σταθερό προς το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Και η «L' Opinion» υπέρ Μακρόν γράφοντας: «Μακρόν, η επιλογή για το Ελιζέ».

Η «Les Echos» με τον κεντρώο υποψήφιο και εκείνη στο πρωτοσέλιδό της γράφει: «Ο Μακρόν μπροστά από τη Λεπέν ενώ η «La Croix» δίνοντας χώρο και στους δύο υποψηφίους κάνει λόγο για μία «νέα συμφωνία».

Ηχηρό «χαστούκι» η επικράτηση Μακρόν τα ρίσκα όμως παραμένουν

Οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης χαιρετίζουν την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ορισμένες όμως θεωρούν ότι η παρουσία της ακροδεξιάς υποψηφίου αποτελεί απειλή.

Ο βρετανικός Guardian θεωρεί ότι ο Μακρόν αποτελεί την «καλύτερη ελπίδα μίας μεγάλης χώρας με σοβαρά προβλήματα», αλλά θεωρεί ότι «η απειλή που θέτει η άκρα δεξιά δεν έχει σβήσει».
Οι Financial Times βλέπουν ήδη την «στέψη» του Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο προειδοποιούν ότι ο 39χρονος θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματευτεί σκληρά για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί.

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Η Γαλλία κατακερματισμένη» ότι «περισσότερο από το 40% των Γάλλων ψήφισαν υποψήφιους της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς. Η νίκη του Μακρόν είναι τόσο περιορισμένη που στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές (2007, 2012) δεν θα είχε φθάσει στον δεύτερο γύρο».
Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει πως η επιτυχία του κεντρώου υποψήφιου είναι «ηχηρό χαστούκι στον πολιτικό μηχανισμό. Η εκλογή του στον δεύτερο γύρο έβγαλε από τη μέση, τουλάχιστον προσωρινά, παλαιούς πολιτικούς θεσμούς, τους συντηρητικούς Γκωλιστές Les Républicains, όπως και τους κυβερνώντες σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ».

Σε κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική της έκδοση, η βελγική Le Soir θεωρεί ότι οι Γάλλοι «έκαναν την επανάστασή τους, απορρίπτοντας, α λα Τραμπ, τα παραδοσιακά κόμματα και πολιτικούς, της δεξιάς όπως και της αριστεράς , για να θέσουν αντιμέτωπες δύο προσωπικότητες εκτός συστήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα