Γερμανία: Αντιδράσεις για το σχέδιο προϋπολογισμού του Όλαφ Σολτς

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεργασίας έχει προκαλέσει το σχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD). Ως σημεία τριβής αναδεικνύονται οι δαπάνες για την άμυνα, τις επενδύσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία στο εξωτερικό, με τους αρμόδιους υπουργούς να δηλώνουν ότι έχουν δώσει την έγκρισή τους μόνο «με επιφύλαξη».

Σύμφωνα με το σχέδιο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και παρουσιάστηκε από τον κ. Σολτς, οι δαπάνες και τα έσοδα του κράτους για το 2018 ανέρχονται σε 341 δισεκατομμύρια

ευρώ, οι πρώτες κατά 3,1% αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τον υπουργό Οικονομικών να κάνει λόγο για έναν «καλό προϋπολογισμό», ο οποίος συνεχίζει να επιδιώκει τον στόχο του «μαύρου μηδενικού», δηλαδή τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

«Ο προϋπολογισμός είναι σταθερός», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την παρουσίαση του σχεδίου του και τόνισε ότι «έχει εγκριθεί ομόφωνα» από το υπουργικό συμβούλιο. Την ώρα ωστόσο της δικής του συνέντευξης Τύπου η υπουργός 'Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (CDU) και ο υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γκερντ Μύλερ (CSU) τόνιζαν ότι συμφώνησαν στα βασικά σημεία του προϋπολογισμού του 2019 μόνο με επιφύλαξη, κάνοντας λόγο για «πολύ περιορισμένα» κονδύλια για το επόμενο έτος. «Για αυτό και οι δύο υπουργοί δήλωσαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ότι ενέκριναν τα βασικά σημεία για τον προϋπολογισμό του 2019 μόνο με την προσδοκία βελτιώσεων κατά την διαδικασία επεξεργασίας του», αναφέρεται στα γερμανικά ΜΜΕ. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η κυρία φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «είναι σημαντικό σε ό,τι αφορά τις βασικές παραμέτρους μέχρι το 2022 να δημιουργείται μια σταθερή δημοσιονομική προοπτική για την εξωτερική ασφάλεια», καθώς το ζήτημα αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των αιτίων της μετανάστευσης, την σταθεροποίηση της περιοχής γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ειρηνευτικές αποστολές των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Εάν οι πόροι δεν επαρκούν, θα χρειαστεί να ακυρωθεί το διεθνές σχέδιο εξοπλισμών, προειδοποίησε η υπουργός.

Ανάλογες αντιρρήσεις έχει και ο κ. Μύλερ, ο οποίος θεώρησε τις δαπάνες 0,5% επί του ΑΕΠ χαμηλές για την αναπτυξιακή συνεργασία στο εξωτερικό, καθώς η προγραμματική συμφωνία προβλέπει δαπάνες ύψους 0,7%. Υπερασπιζόμενος ωστόσο το σχέδιό του, ο κ. Σολτς επισήμανε ότι οι δαπάνες είναι «σημαντικά υψηλότερες» από ό,τι επί του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Έντονη αντίδραση όμως εκφράζεται ήδη και από την πλευρά των μη κυβερνητικών οργανώσεων. «Δεν έχουν περάσει καλά καλά δύο μήνες από τον σχηματισμό του νέου μεγάλου συνασπισμού και έχουμε ήδη την πρώτη αθέτηση της συμφωνίας», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο διευθυντής του ομίλου λόμπι για αναπτυξιακή βοήθεια «One», Στέφαν Έξο-Κράισερ, υποστηρίζοντας ότι οι σχετικές δαπάνες έχουν πέσει κάτω από το ποσό του 2015.

Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) εκφράζονται ήδη αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την περικοπή των δαπανών για επενδύσεις. «Οι δημόσιες επενδύσεις αυτή τη στιγμή αποτυγχάνουν όχι λόγω χρημάτων, αλλά επειδή οι δυνατότητες σχεδιασμού σε όλα τα κρατικά επίπεδα έχουν εξαντληθεί. Οι σημαντικά μειωμένες δαπάνες όμως του 2021 και 2022 δεν μπορούν να περάσουν. Εδώ θα πρέπει ο υπουργός Οικονομικών Σολτς να κάνει διορθώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης (CDU/CSU) για θέματα προϋπολογισμού Έκαρντ Ρέμπεργκ στο δίκτυο RND και πρόσθεσε ότι στην προγραμματική συμφωνία προβλέπεται νόμος για τον σχεδιασμό και την επιτάχυνση στην οικονομία, ο οποίος πρέπει τελικά να επιτυγχάνει μεγαλύτερη δυναμική στις επενδύσεις.

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού πάντως ο κ. Σολτς τόνισε επανειλημμένα ότι στόχος του είναι να υπερασπιστεί τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ακόμη και αν αυτό σημαίνει περικοπές π.χ. στην παιδεία, καθώς θεωρεί ότι τα υγιή δημοσιονομικά είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Απέρριψε ωστόσο την κριτική που τον θέλει να περικόπτει επενδύσεις, μιλώντας για έναν «πολύ επενδυτικό προϋπολογισμό».

Από την πλευρά των γερμανικών ΜΜΕ πάντως, η Sueddeutsche Zeitung περιγράφει την πρόταση Σολτς ως «σχεδόν σκάνδαλο» και αναφέρει ότι η επιδίωξη των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών γίνεται με τον λάθος τρόπο, την περικοπή των δαπανών, ενώ η Handelsblatt κάνει λόγο για «σύγκρουση» στο εσωτερικό της κυβέρνησης με αφορμή τον προϋπολογισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα