Γερμανική «απόβαση» για φωτοβολταϊκά και αιολικά

Η γερμανική «απόβαση» στο πολλά υποσχόμενο πεδίο των ελληνικών ΑΠΕ συνεχίζεται ακάθεκτη. Όπως είναι γνωστό, ισχυροί γερμανικοί όμιλοι εδώ και καιρό έχουν προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις τόσο σε αιολικά όσο και σε φωτοβολταϊκά πάρκα είτε αυτόνομα, είτε σε κοινοπραξίες με ελληνικές εταιρείες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, η BayWa r.e., που δραστηριοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, εξασφάλισε από τη ΡΑΕ μόλις την περασμένη

Παρασκευή νέες βεβαιώσεις παραγωγού για δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά projects συνολικής ισχύος 514,41 MW. Συγκεκριμένα, η μία, -την οποία έλαβε η εταιρεία Iliako Power VII-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 432,6 MW στην Πικρολίμνη Πολυκάστρου Κιλκίς. Η δεύτερη βεβαίωση , -μέσω της εταιρείας Iliako Power VI-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 84,81 MW στη Δεσκάτη Γρεβενών.

Ο γερμανικός όμιλος που έχει παρουσία σε 30 χώρες, με έργα εγκαταστημένης ισχύος 4 GW και υπό διαχείριση και εξέλιξη 10 GW, διατηρεί γραφεία στην Ελλάδα (Managing Directors οι Ν. Τσιαντούλας και C. Reiners), -σε Αθήνα και Λάρισα-, ενώ εστιάζει το ενδιαφέρον του και στα πλωτά φωτοβολταϊκά. Έχει ήδη ολοκληρώσει 6 τέτοια projects στην Ολλανδία και έχει στόχο να προσθέσει 500MW σε πλωτά έργα τα επόμενα χρόνια. Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν τομέα που τώρα ανοίγει και στην Ελλάδα το ενδιαφέρον του ομίλου της BayWa r.e θεωρείται δεδομένο.

Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο η BayWa r.e πέτυχε αύξηση των εσόδων της κατά 73% στα 662,1 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ τόκων και φόρων να φτάνουν τα 33,7 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη Παρασκευή, όμως έδωσε ηχηρό «παρών» και η Siemens Gamesa, που εξασφάλισε από τη ΡΑΕ άδειες παραγωγού για πέντε αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 134 MW. Συγκεκριμένα, τα νέα αυτά πάρκα αφορούν την Προσοτσάνη Σερρών (30 MW), το Άσπρο Ξάνθης (26 MW), τον Δήμο Ρ. Φεραίου στη Μαγνησία (18 MW), την περιοχή Αρριανών Ροδόπης (24 MW), ενώ το μεγαλύτερο, ισχύος 36 MW, προορίζεται για την περιοχή του Μεσολογγίου.

Στον ελληνικό βραχίονα της Siemens-Gamesa, εισφέρθηκαν οι δραστηριότητες των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων μετά το διεθνές deal συνένωσης του κλάδου wind power της Siemens με την ισπανική Gamesa, το 2017.
Η πορεία έκτοτε, ωστόσο, δεν χαρακτηρίστηκε από τόσο «ούριο άνεμο». Μεταξύ άλλων ζητημάτων η εταιρεία αντιμετώπισε κατά το παρελθόν και αρκετά «όχι» από τη ΡΑΕ για αιτήσεις αιολικών πάρκων που είχε υποβάλει το 2017 για τις περιοχές Αρριανών Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης.

Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο διάστημα η Siemens Gamesa Hellas, στην οποία πρόσφατα έγιναν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, δείχνει να έχει εισέλθει σε περίοδο ανάπτυξης και περαιτέρω ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της.

Keywords
Τυχαία Θέματα