Γερμανικός Τύπος: Πίεση στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα για το προσφυγικό καθώς επίσης και το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ σχολιάζει σε σημερινά του δημοσιέυματα ο γερμανικός τύπος.

H εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας, ιδιαίτερα

αυτό το διάστημα που πολλές βόρειες χώρες της Ευρώπης φλερτάρουν με την ιδέα να κλείσουν τα σύνορά τους.

«Στην Ελλάδα μεγαλώνει ο φόβος ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων» σημειώνει συγκεκριμένα. «Η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν, τελευταία αυξάνεται όλο και περισσότερο. Τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα θα έπρεπε να αποτρέπουν χιλιάδες ανθρώπους να συνεχίσουν προς τον βορρά. Στα λεγόμενα hot spot στα νησιά του Αιγαίου οι άνθρωποι θα έπρεπε να καταγράφονται και έπειτα να κατανέμονται ή να στέλνονται πίσω. Όμως μέχρι τώρα μόνο ένα από τα πέντε hot spot είναι έτοιμο προς λειτουργία, αυτό της Λέσβου. Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατηγορούν την Αθήνα για έλλειψη βούλησης. Η χώρα δεν θέλει να δημιουργήσει τα εν λόγω κέντρα διότι θα πρέπει να παρέχει έστω για κάποιο χρονικό διάστημα στέγη και περίθαλψη στους ανθρώπους».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Spiegel Online αναφέρθηκε στην κατανομή των βαρών στην ΕΕ και επισήμανε τη διαφορά μεταξύ ευρωκρίσης και προσφυγικού: «Σε αντίθεση με την ευρωκρίση, αυτή τη φορά ένα μέρος των ευρωπαίων εταίρων μας πιστεύει ότι το πρόβλημα δεν τους αφορά. Αυτό το θεωρώ λάθος, αλλά έτσι το βλέπουν», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που πυροδοτεί τη συζήτηση γύρω από το προσφυγικό είναι ο επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ. Η εκ διαμέτρου αντίθετη στάση του κ. Ζέεχοφερ με αυτήν της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ σχολιάζεται από την εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger:

«O Ζέεχοφερ μιλάει σαν να μην είναι μέρος αυτής της κυβέρνησης. Εάν το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών ήταν συνεπές, θα έπρεπε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Αλλά αυτό ο Ζέεχοφερ δεν πρόκειται να το κάνει. Εάν το CSU έκοβε τους δεσμούς του με το CDU, θα επισφράγιζε την πτώση του. Ο Ζέεχοφερ είναι πολύ τυχερός που έχει απέναντί του μια Καγκελάριο η οποία δεν απαντάει στο μένος του με τον ίδιο τρόπο. Έτσι μπορεί να απειλεί και να μαλώνει -δεν παίρνει κανένα ρίσκο με αυτό».

Η είδηση της πώλησης του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στον κινεζικό όμιλο Cosco δημοσιεύτηκε σε πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel αναφέρεται: «Για πολύ καιρό η ελληνική κυβέρνηση αντιστεκόταν σθεναρά στην πώληση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Μόλις τον Μάιο του περασμένου έτους η Αθήνα υπέκυψε στην πίεση των πιστωτών. Τώρα η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά έχει ολοκληρωθεί. Η ιδιωτικοποίηση συγκαταλέγεται στους όρους που η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει ως αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια».

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα