Γιατί αποφασίσαμε τώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο Αμοιβαίο κεφάλαιο

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας φαίνεται να διανύει την τελευταία φάση της ύφεσης που υπέστη αρχής γενομένης από την κρίση που ξεκίνησε στην παγκόσμια οικονομία το 2008 και μετέπειτα λόγω των πολλών εσωτερικών αδυναμιών με μεγαλύτερο εξ αυτών το διογκωμένο Δημόσιο Χρέος. Τα μακροοικονομικά μεγέθη φαίνεται ότι έχουν σταθεροποιηθεί και σε πολλές περιπτώσεις να δεικνύουν θετικά σημάδια για το μέλλον. Συγκεκριμένα η οικονομική επέκταση το 2017 κινήθηκε στο +1,4%, μετά από πολλά χρόνια αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης ή στην καλύτερη

των περιπτώσεων στασιμότητα. Το 2018 οι μέσες εκτιμήσεις (Bloomberg) τοποθετούν την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο +2,0%. Σημαντική συμβολή σε αυτήν την εξέλιξη συνεχίζει να έχει η ιδιωτική κατανάλωση, οι εξαγωγές και ειδικότερα ο τουριστικός κλάδος. Για τον τελευταίο, το 2018 αναμένεται να είναι άλλη μια χρονιά ρεκόρ καθώς οι διεθνείς αφίξεις υπολογίζονται περισσότερες από 30εκ. Η θετική αυτή τάση εμφανίζεται και στα στοιχεία που αφορούν την εργασία. Ο δείκτης της ανεργίας στη χώρα υπολογίζεται στο 20,6% (Ιανουάριος 2018) έναντι 27,9% του Ιούλιο του 2013. Πιθανόν, ο τρόπος που υπολογίζεται η ποιότητα της εργασίας να μην είναι αυτός που πραγματικά θα θέλαμε να δούμε σε μια υγιή οικονομία. Εντούτοις, δεν παύει να αποτελεί εργασία το αποτέλεσμα της οποίας καταλήγει στην κατανάλωση ανατροφοδοτώντας το θετικό κύκλο της οικονομικής επέκτασης.

Τα θετικά σημάδια στην ελληνική οικονομία είναι πολλά. Αξίζει βεβαίως να πούμε ότι δεν είναι απλά παρατηρήσεις αλλά συνοδεύονται από πρακτικού τύπου αποτελέσματα. Παραδείγματα αποτελούν, οι πιστοληπτικές αναβαθμίσεις των τελευταίων μηνών από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η σημαντική πλέον παρουσία ξένων επενδυτών στις ομολογιακές εκδόσεις της χώρας που οδήγησε τα επιτόκια δανεισμού στη δεκαετία από το 35% το 2011 & 2012 (σημείο το οποίο αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της ελληνικής κρίσης) στο σημερινό χαμηλό του 4,1%. Παράδειγμα αποτελεί επίσης, η σημαντική βελτίωση των όρων δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων τόσο από το τραπεζικό σύστημα όσο και μέσω της νέας αγοράς έκδοσης ομολογιακών δανείων στο οποίο η εταιρία μας δραστηριοποιείται ενεργά. Τα τελευταία 2 χρόνια ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους με σκοπό να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για αναπτυξιακά πλάνα στο εσωτερικό της χώρας ή/και στις διεθνής αγορές βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους.

Έχοντας μιλήσει για κάποιες θετικές ενδείξεις αναφορικά με το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας, δε θα παραβλέψω να τονίσω ότι τα δύσκολα είναι πάντα στη “στροφή”. Είναι εκεί που πραγματικά χρειάζεται να κάνουμε κάτι παραπάνω με σκοπό να εξασφαλίσουμε ότι δε θα επαναληφθεί κάποιο πισωγύρισμα. Οι προκλήσεις μπροστά μας είναι πολλές και σχετίζονται με την υγεία του τραπεζικού συστήματος, τη βιωσιμότητα του χρέους, την επίσπευση έργων μεγάλης κλίμακας και του πολιτικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Η άποψή μας είναι ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα και πλέον βαδίζει, αργά μεν αλλά σταθερά, σε ένα μονοπάτι ανάκαμψης.

Με αυτό το σκεπτικό και θέλοντας ενεργά να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, δημιουργήσαμε ένα νέο Αμοιβαίο Κεφάλαιο σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς ακολουθώντας έμπρακτα τις ανωτέρω εκτιμήσεις μας. Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο θα επενδύει σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα εισηγμένα σε Ελλάδα και Εξωτερικό και τις ελληνικές μετοχικές αξίες. Η μεθοδολογία μας ακολουθεί σύγχρονες ποσοτικές μεθόδους κατανομής κεφαλαίων, πάντοτε στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος. Ευελπιστούμε οι θετικές ενδείξεις στην οικονομία να γίνουν μια πραγματικότητα για τη χώρα μας ώστε να βγει από το σημερινό τέλμα το συντομότερο δυνατόν.

* Ο Ιωάννης Μαρκάκης είναι Διευθυντής Τομέα Διαχείρισης Χαρτοφυλακίων και Επενδυτικής Στρατηγικής Euroxx Wealth Management

Keywords
Τυχαία Θέματα