Γιατί απορρίφθηκε η αγωγή των €475 εκατ. της Βωβός κατά του ελληνικού Δημοσίου

Της Στεφανίας Σούκη

Τυπικοί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες η διοίκηση της Βωβός, ήταν οι λόγοι για την απόρριψη της αγωγής που είχε καταθέσει η εταιρεία διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 475 εκατ. ευρώ για το έργο του Βοτανικού.

Η αγωγή, σε συνέχεια του «μπλόκου» στο μεγάλο έργο της διπλής ανάπλασης και του mall του Βοτανικού- το οποίο, λόγω του υψηλού δανεισμού οδήγησε σταδιακά, σε συνδυασμό και με την κρίση στο εγχώριο real

estate, στην κατάρρευση της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική- είχε κατατεθεί το Δεκέμβριο του 2014 κι εκδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2016, με τη διοίκηση να ευελπιστεί ότι θα είχε σήμερα την επιδίκαση ενός ποσού ως αποζημίωση. Ωστόσο, δεδομένης της εκχώρησης απαιτήσεων της Βωβός προς τις πιστώτριες τράπεζες, ήταν εκ των ων ουκ άνευ η ενεργή εμπλοκή τους στην όλη διαδικασία, με την εισηγμένη να στερείται ουσιαστικά, κατά το δικαστήριο, ενεργητικής νομιμοποίησης για την υποβολή της αγωγής με την οποία διεκδικούσε το ποσό των 475 εκατ. ευρώ.

«Η τράπεζα που έχει υποβάλει κύρια παρέμβαση και ζητεί να καταστεί διάδικος στη δίκη, παραλείπει, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου, να προσκομίσει κατασταστικό. Ως αποτέλεσμα δεν αποδεικνύεται ότι αυτός που έχει υπογράψει το πληρεξούσιο εξουσιοδοτεί την τράπεζα και επομένως απορρίπτεται για τυπικούς λόγους η κύρια παρέμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βωβός.

Ως προς τις επόμενες κινήσεις, όπως ανέφερε ο ίδιος, ήδη «τρέχει» προθεσμία δύο μηνών για την επανέγερση της αγωγής, κάτι το οποίο σκοπεύει να πράξει η εταιρεία, προχωρώντας παράλληλα σε μερική άρση της εκχώρησης ώστε να επανέλθει η ενεργητική νομιμοποίηση. «Το θέμα είναι ότι η διαδικασία πήγε 4-5 χρόνια πίσω και σήμερα, θα μπορούσαμε να έχουμε μία απόφαση που να επιδικάζει ένα σοβαρό ποσό στην εταιρεία, παρέχοντας σημαντική ρευστότητα».

Με τις υφιστάμενες συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί και με το επιπλέον δεδομένο τη σημαντική εκχώρηση περιουσιακών της στοιχείων στις τράπεζες (το εμπορικό κέντρο του Βοτανικού, η μεγάλη έκταση του Σουνίου και το οικιστικό project της Ερυθραίας ως γνωστόν έχουν περάσει στον έλεγχο των τραπεζών), για την εταιρεία, το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο είναι αυτή την στιγμή η έκταση στον Πόρο. Πρόκειται για τα παλιότερα σχέδια περί δημιουργίας τουριστικού resort μαζί με την ανακαίνιση και αναβάθμιση της υφισταμένης ξενοδοχειακής μονάδας σε πέντε αστέρων σε ιδιόκτητο ακίνητο στο νησί με έμφαση στον θεματικό τουρισμό, το οποίο μάλιστα η διοίκηση του κ. Αρη Βωβού χαρακτήρισε ως το μεγάλο στοίχημα. «Το ακίνητα δεν έχει μεταβιβαστεί στις τράπεζες και μέσω της πώλησης του προβλέπεται η ικανοποίηση των πιστωτών. Ωστόσο, αν και υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, όσοι ενδιαφέρονται για το ακίνητο θέλουν να το αγοράσουν είτε με κούρεμα δανείων είτε με κεφαλαιοποίηση δανείων».

Η διοίκηση, ερωτηθείσα για τις προοπτικές αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ομίλου, ανέφερε ότι υφίσταται αγοραστικό ενδιαφέρον και για το ημιτελές ακίνητο στη Λ. Κηφισίας και Σίνα στο Μαρούσι καθώς και για οικόπεδο επί της Λ. Κηφισίας 338 στο Ψυχικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα