Γιατί διορθώνουν τα χρηματιστήρια – Το τεχνολογικό sell-off και οι διεθνείς πιέσεις

Οι πιέσεις του τεχνολογικού κλάδου παγκοσμίως, από τη Wall Street έως την Ιαπωνία και την Ευρώπη, έχει αποτελέσει την αφορμή για μια προσαρμογή σε χαμηλότερα επίπεδα των χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως, με τους αναλυτές να αναζητούν το εύρος και το βάθος της διόρθωσης.

Η υποχώρηση του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο NYSE σκόρπισε ανησυχία καθώς αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πτώση των

τελευταίων δύο μηνών, με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε Ασία και στη συνέχεια στις ευρωπαϊκές αγορές. Ως αποτέλεσμα, οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές κινούνται σήμερα έντονα πτωτικά: ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε σε ποσοστό 2% μετά το υψηλό της Δευτέρας, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ υποχωρεί 2,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 2% και στο Παρίσι η υποχώρηση του CAC-40 ξεπερνά επίσης το 2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον προβληματισμό για την πορεία των αφγορών να εντείνεται καθώς η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων επηρεάζει αρνητικά και τις εκτιμήσεις για τις πληθωριστικές πιέσεις που θα προκληθούν και ενδεχομένως να επηρεάσουν και τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.

Οι αγορές έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο Τετάρτη, εν μέσω ανησυχιών ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής νωρίτερα των προβλέψεων.

Κάτω από τις 900 μονάδες το Χ.Α.

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, η αγορά κινείται ξανά κάτω από τις 900 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε ποσοστό 1,80%. Ο δείκτης Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 2,2%, με την Τέρνα Ενεργειακή στο 1,01%, την Ελλάκτωρ στο 0,69% και τον Σαράντη στο 0,35% να είναι οι μόνες μετοχές με θετικό πρόσημο.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται η Εθνική με 4,27%, η Alpha με 3,97%, η Πειραιώς με 3,18% και η ΓΕΚ Τέρνα με 3,03% ενώ με απώλειες άνω του 2% κινούνται η Eurobank, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Φουρλής, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ, με τον Τιτάνα, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Coca Cola, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ να κινούντι ήπια αρνητικά. Τεχνικά στον Γενικό δείκτη σε intraday είμαστε sort με το stop στις 913 μονάδες. Το επίπεδο των 886 μονάδων είναι η πρώτη κοντινή στήριξη με τις 903 μονάδες να είναι η πρώτη κοντινή αντίσταση.

Κλείσιμο κάτω από τις 897 μονάδες μας δίνει και ημερήσιο short, οπότε η σημερινή συνεδρίαση είναι σημαντική. Στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης το intraday μας έδωσε έφοδο μετά από δύο μήνες long. Το stop είναι στις 2.230 μονάδες ενώ η πρώτη κοντινή στήριξη είναι οι 2.159 μονάδες και η κύρια στήριξη οι 2.234 μονάδες. Σε ημερήσιο, αν ο δείκτης κλείσει κάτω από τις 2.176 μονάδες μας δίνει και εκεί έξοδο με την αντίσταση να είναι οι 2.197 μονάδες.

Οι σημερινές αλλαγές του MSCI 

Απόψε αναμένεται η τριμηνιαία παγκόσμια αναθεώρηση του MSCI με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα όσον αφορά τον δείκτη MSCI Standard Index Greece στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν και τα πονταρίσματα να είναι υπέρ της αύξησης τόσο της στάθμισης του δείκτη στον δείκτη MSCI Emergings Markets όσο και στον αριθμό των μετοχών που θα απαρτίζουν τον δείκτη.

Η χώρα μας κατέχει μια αρνητική πρωτιά στους εν λόγω δείκτες όταν το 2013 υποβαθμίστηκε από ανεπτυγμένη αγορά σε αναδυόμενη, μια υποβάθμιση που οδήγησε τους θεσμικούς επενδυτές, Έλληνες και ξένους να μειώσουν πάρα πολύ την έκθεσή τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά με τον δείκτη MSCI Greece να απαρτίζεται πια από τρεις μόνο μετοχές, τον ΟΤΕ με στάθμιση 43,52%, τον ΟΠΑΠ με στάθμιση 34,27% και στην Jumbo με στάθμιση 22,21% μιας και στην τελευταία εξαμηνιαία αναθεώρηση τον περασμένο Νοέμβριο διαγράφηκε η μετοχή της Motor Oil από τον δείκτη MSCI Small Cap.

Απόψε το βράδυ φαίνεται ότι αυτό αλλάζει προς το καλύτερο με τη στάθμιση της χώρας μας πιθανόν να αυξάνεται κατά 0,05% στον δείκτη MSCI Emergings Markets με τη Eurobank και -πιθανώς- την Εθνική Τράπεζα να είναι οι εισηγμένες που θα προστεθούν, ενώ υπάρχουν κάποιες λίγες πιθανότητες να αφαιρεθεί η μετοχή της Jumbo.

Με αυτές τις αλλαγές η αγορά προσδοκά σημαντικές εισροές η οποίες για τον τίτλο της Eurobank θα κυμανθούν στα 123,5 εκατομμύρια δολάρια, για την Εθνική Τράπεζα θα κυμανθούν στα 80,6 εκατομμύρια δολάρια ενώ σε περίπτωση που αφαιρεθεί η Jumbo από τον δείκτη οι εκροές θα κυμανθούν στα 60 εκατομμύρια δολάρια.

Εκτός της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας αυτή τη στιγμή οι μετοχές που πληρούν τα κριτήρια είναι η Μυτιληναίος, Alpha Bank, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Το στοιχείο με μεγάλη σημασία για την πορεία μετά το rebalancing, από τα στοιχεία της EPFR Global και της Factset, είναι ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές (Global Emerging Markets FundsGEM Funds) είναι ήδη περισσότερο «εκτεθειμένοι» στις εγχώριες μετοχές και την αγορά, όπως αυτό εξάγεται από τα ποσοστά τους και τις τοποθετήσεις τους.

Η Ελλάδα έχει ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets (MSCI EM) 0,13% και το τρέχον ποσοστό συμμετοχής των GEM Funds, βάσει της EPFR, είναι ήδη στο 0,16%, αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πολύ υψηλότερα από το μέσο τα τελευταία έτη.

Οι αλλαγές του MSCI θα ισχύσουν από την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021, καθώς η 31η Μαΐου είναι αργία στις αγορές των ΗΠΑ (Memorial Day). Η MSCI θα χρησιμοποιήσει ως ημερομηνία κατάταξης μία από τις τελευταίες 10 εργάσιμες ημέρες του Απριλίου (δηλαδή, 19 έως 30 Απριλίου). Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι το όριο που εξετάζει η Morgan Stanley για να εντάξει κάποια μετοχή στους δείκτες της είναι το όριο του 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων κεφαλαιοποίηση, αφαιρουμένων των ποσοστών των βασικών μετόχων και των επαναγορασμένων ιδίων μετοχών.

Διαβάστε ακόμα: 

Eπτά δράσεις για μπίζνες με τα κρατικά ακίνητα

MIG: Όλο το σχέδιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού

Ethereum: Τι θα είχατε κερδίσει αν είχατε επενδύσει $1.000 στις αρχές του 2021

Keywords
Τυχαία Θέματα