Γιατί η Αθήνα εμφανίζει υψηλότερη πτώση εν μέσω διεθνούς ανησυχίας

του Δημήτρη Παφίλα

Η ανησυχία στις διεθνείς αγορές- εν όψει και της απόφασης της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια – βαραίνει το κλίμα και η Αθήνα, ως πιο αδύναμος «κρίκος» δέχεται τις πιέσεις πρώτη, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν.

Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι, το ξεπούλημα μετοχών στις ΗΠΑ δεν είναι μεμονωμένο γεγονός και εντός του 2019

θα ακολουθήσουν νέα ξεπουλήματα.

Ο Δεκέμβριος στις αγορές ήταν ο χειρότερος εδώ και δεκαετίες (απο το 1980), έτσι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα ήταν μάλλον η αφορμή και όχι η αιτία. Το «κλειδί» για τις αγορές κρύβεται στο γεγονός ότι, οι πάντες ανησυχούν ότι, η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και το τέλος εύκολου χρήματος στην Ευρώπη (τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης) θα βρεί τις επιχειρήσεις εκτεθειμένες εφόσον έχουν δανειστεί υπέρμετρα.

Τότε, όπως συμβαίνει κάθε φορά με τις πτώσεις ποιοί τομείς της οικονομίας εμφάνιζαν πλαστή εικόνα εξαιτίας του εύκολου δανεισμού.

Στην Αθήνα οι πιέσεις στις τράπεζες παραμένουν όσο μένει άλυτο και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, δηλαδή με ποιό τρόπο θα προχωρήσουν και οι τέσσερις στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους. Το σχέδιο αναμένεται στις αρχές του νέου χρόνου και μέχρι τότε οι αγορές θα είναι επιφυλακτικές. Εξάλλου, οι επενδυτές απο ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν αφήσει το trade στην Ελλάδα για το 2019, όπου θα είναι σίγουρα μια εκλογική χρονιά.

Πριν απο λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 636,89 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,29%. Βουτιά 2,42% για την Αlpha bank στα 1,21 ευρώ. Με πτώση 0,86% η μετοχή της Εθνικής στα 1,15 ευρώ. Με πτώση 1,46% η Eurobank στα 0,5075 ευρώ. Με πτώση 0,57% η Τράπεζα Πειραιώς στα 0,872 ευρώ. Πτώση 2,67% για την μετοχή της ΔΕΗ στα 1,419 ευρώ. Πτώση 1,01% για τον ΟΤΕ στα 10,83 ευρώ. Με πτώση 2,06% για τον Μυτιληναίο στα 7,61 ευρώ. Βουτιά 2,61% για την ΓΕΚ- Τέρνα στα 4,285 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 8,1 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα