Γιατί ο χρυσός δεν αποτελεί πλέον αντιστάθμισμα για τον πληθωρισμό

Την καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά από το 1974 καταγράφει ο χρυσός παρά το γεγονός ότι οι τιμές καταναλωτή βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και επτά χρόνια.

Παραδοσιακά, το πολύτιμο μέταλλο κινείται ανοδικά όταν ο πληθωρισμός ενισχύεται.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ ενισχύονταν έως και 15% ο χρυσός κατέγραψε το μεγαλύτερο ράλι στην ιστορία του.

Ωστόσο, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο χαμηλός πληθωρισμός είναι πλέον ένδειξη ότι η οικονομία παραμένει αδύναμη,

αποθαρρύνοντας έτσι τη Fed να περιορίσει την νομισματική της πολιτική.

«Ο χρυσός αποτελεί ένα πολύ καλό αντιστάθμισμα για τον πληθωρισμό όταν χρειάζεται. Οποιαδήποτε άνοδο του πληθωρισμού είναι πλέον σημάδια ανάπτυξης κι αυτό μπορεί να είναι αρνητικό για τον χρυσό αν ακολουθήσει αύξηση των επιτοκίων» σημειώνει ο Adrian Ash, επικεφαλής έρευνας στην BullionVault.

Ως αποτέλεσμα, ο φόβος στασιμότητας στην οικονομία ωφελεί τον χρυσό περισσότερο από την ενίσχυση του πληθωρισμού.

Ο χρυσός εισήλθε σε bull market αυτό τον μήνα καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι κεντρικές τράπεζες χάνουν τον έλεγχο των οικονομιών τους.

«Ο χρυσός τα πάει καλά όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες δείχνουν να χάνουν τον έλεγχο, και αυτή τη στιγμή αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο αποπληθωρισμός επιμένει» υποστηρίζει ο Matthew Turner, αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στην Macquarie Group Ltd.

Όσο περισσότερο τα επιτόκια ή οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν σε θετικό έδαφος ο χρυσός φαίνεται σαν κακή επένδυση.

Την άνοδο του χρυσού στα τέλη της δεκαετίας του '70 ακολούθησε όχι μόνο ο υψηλός πληθωρισμός αλλά και οι αρνητικές αποδόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα