Γιατί ο Ερντογάν «ανακαλύπτει» νέα κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα

Την ανακάλυψη ενός νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του, την Παρασκευή, στην παράκτια πόλη Ζονγκουλντάκ της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε, όπως αναφέρει το Bloomberg, την ανακάλυψη νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς και ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή και τη διάθεσή του για χρήση μέχρι το 2023.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Τ. Ερντογάν,

η κρατική εταιρεία ενέργειας Tpao βρήκε 135 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή Amasra-1, ανεβάζοντας συνολικά τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα τώρα και κατά την προηγούμενη χρονιά σε 540 δισ. κυβικά μέτρα.

Όλα αυτά βέβαια χωρίς μέχρι τώρα να έχει υπάρξει οποιοσδήποτε ανεξάρτητος έλεγχος αυτών των «ανακαλύψεων» και επιβεβαίωση για το μέγεθος των κοιτασμάτων στο πεδίο Sakarya. Όπως, άλλωστε, δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι, η Tpao σχεδιάζει να αναπτύξει τα κοιτάσματα μόνη της και δεν θα χρειαστεί ξένη χρηματοδότηση.

Η Τουρκία έχει επιταχύνει τις διαδικασίες εξερεύνησης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ακτές της τα τελευταία χρόνια. Ο Τ. Ερντογάν πρόβαλε μάλιστα πρόσφατα τα ενεργειακά ευρήματα ως λύση σε ορισμένες από τις μακροπρόθεσμες οικονομικές αδυναμίες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού εισαγωγής ενέργειας που πρέπει να πληρωθεί σε ξένο νόμισμα.

Οι Τούρκοι ερευνητές «ανακάλυψαν» πέρυσι 405 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο κοντινό πηγάδι Tuna-1 στο πεδίο Sakarya, κάτι που, αν ισχύει, αποτελεί τη μεγαλύτερη ανακάλυψη που έγινε ποτέ στη Μαύρη Θάλασσα.

Επί του παρόντος, ωστόσο, η Τουρκία εισάγει το σύνολο των 50 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που καταναλώνει ετησίως. Αξιωματούχοι αναμένουν ότι η εγχώρια παραγωγή θα αυξήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου της χώρας κατά 60%, σε 80 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2030.

Εάν αυτές οι ανακαλύψεις επιβεβαιωθούν και προχωρήσει η παραγωγική τους εκμετάλλευση, εκτιμάται ότι η χώρα θα μπορέσει να μειώσει τον ετήσιο μέσο ενεργειακό λογαριασμό των περίπου 44 δισ. δολαρίων.

Πέρα, όμως, από όσα αναφέρουν τα τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ, είναι σαφές ότι όλα τούτα εντάσσονται σε μια επικοινωνιακή στρατηγική του Τ. Ερντογάν, με στόχο αφενός να εκτονώσει τις τεράστιες εσωτερικές πιέσεις που δέχεται λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, αφετέρου να προβάλει το προσωπικό του αφήγημα για την ανάδειξη της Τουρκίας και σε περιφερειακή ενεργειακή υπερδύναμη. Πόσω μάλλον, όταν, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται για νέο γύρο προκλητικών κινήσεων στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως προς την πλευρά του Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής και με δεδομένη την «αναχωρητική» τάση των oil majors από νέα κοιτάσματα και ερευνητικές δραστηριότητες, προβάλλεται και η δυνατότητα της Άγκυρας να προχωρήσει με τα δικά της μέσα σε ανακάλυψη και εκμετάλλευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα