Γιατί ο προϋπολογισμός της Γαλλίας φέρνει επίσης πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι αγορές σχετικά με τις μελλοντικές δαπάνες της Ιταλίας, υπάρχουν ωστόσο και άλλες χώρες που αμφισβητούν τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, έλαβε επιστολή από τις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα η οποία ανέφερε ότι η προγραμματισμένη μείωση του χρέους της το 2019 δεν σέβεται τους κανόνες που έχει συμφωνήσει το Παρίσι με την ΕΕ. Η

Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ​​προειδοποιήθηκαν επίσης από την ΕΕ.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, το σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 προβλέπει ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα (η διαφορά μεταξύ δαπανών και εσόδων, εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων) μειώνεται κατά 0,1% φέτος και 0,3% το 2019. Το Παρίσι είχε συμφωνήσει τον Απρίλιο σε ετήσια μείωση 0,6 % του ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) για το διαρθρωτικό έλλειμμα.

Αν και ο τόνος της προειδοποίησης από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι ήταν πιο ήπιος από αυτόν προς τη Ρώμη, οι δύο χώρες έχουν ίσως περισσότερες ομοιότητες από ό,τι διαφορές.

Ο γαλλικός προϋπολογισμός "δείχνει ότι η κυβέρνηση βασίζεται σε πολύ αισιόδοξα έσοδα για την επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης και ότι οι δαπάνες ξαναχάνουν τον έλεγχο", δήλωσε στο CNBC ο Daniel Lacalle, επικεφαλής οικονομολόγος της Tressis Gestion.

Η Ιταλία έχει επίσης επικριθεί για το ότι έχει πολύ καλές οικονομικές προβλέψεις στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.

"Στην περίπτωση της Γαλλίας, υπάρχει ένας προϋπολογισμός που είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η Γαλλία δεν έχει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό από το 1974 και έχει αποτύχει στους δικούς της στόχους για έλλειμμα περισσότερο από έντεκα φορές", πρόσθεσε ο Lacalle.

Σύμφωνα με τη Eurostat, από τη στιγμή που άρχισε να συλλέγει τα γαλλικά στοιχεία το 1978, η Γαλλία δεν έχει καταγράψει ποτέ πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Η Ιταλία, η οποία έχει παράσχει στοιχεία από το 1995, δεν παρουσίασε επίσης ποτέ πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Η Γαλλία, που θεωρείται κράτος πρόνοιας, έχει υποσχεθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 να μεταρρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται τα οφέλη.

Σύμφωνα με τον Vincent Juvyns της J.P. Morgan Asset Management, η δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις είναι μία από τις μεγάλες διαφορές μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Ενώ η κυβέρνηση στη Γαλλία επιθυμεί να προχωρήσει και να αλλάξει ορισμένους τομείς, η κυβέρνηση στη Ρώμη έχει ανακαλέσει βασικές μεταρρυθμίσεις που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο Florian Hense, οικονομολόγος του Berenberg, δήλωσε επίσης στο CNBC ότι, με μια πρώτη ματιά, ο γαλλικός προϋπολογισμός μπορεί να είναι ακόμη χειρότερος από τον ιταλικό, αλλά πρόσθεσε ότι η μεγάλη διαφορά είναι η ρητορική που προέρχεται από άλλες χώρες.

Συνολικά, η Γαλλία υποσχέθηκε να μειώσει το συνολικό δημόσιο χρέος της το 2019, αλλά με πολύ μικρό περιθώριο. Ενώ το χρέος της Γαλλίας προβλέπεται να φτάσει το 98,7% του ΑΕΠ το 2018, προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2019, στο 98,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα