Καταρχήν συμφωνία για παράταση της μείωσης παραγωγής πετρελαίου

Η παραγωγή μειώνεται... αλλά τα αποθέματα αυξάνονται

Οι αναλυτές πετρελαίου υποστηρίζουν ότι η μείωση της παραγωγής πρέπει να συνεχιστεί. Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο υπ. Ενέργειας του Ομάν, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Περσικού Κόλπου (Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Η.Α.Ε.) έφτασαν σε καταρχήν συμφωνία για παράταση της μείωσης παραγωγής πετρελαίου, ενώ και το Ιράν και η Βενεζουέλα φέρονται να υποστηρίζουν μια τέτοια απόφαση

Κατά

τη συνάντησή τους τον επόμενο μήνα, ΟΠΕΚ και Ρωσία θα εξετάσουν την επίπτωση της περικοπής που έχει επιβληθεί στην παραγωγή μαύρου χρυσού, ωστόσο αναμένεται πως θα βρεθούν προ μιας μεγάλης έκπληξης: τα αποθέματα πετρελαίου είναι τώρα ακόμα μεγαλύτερα από την εποχή που αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή...

Τα αποθέματα έχουν μεν αρχίσει να μειώνονται, πλην όμως μέχρι τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στη Βιέννη στις 25 Μαΐου, οι ανεπτυγμένες χώρες δεν θα έχουν προλάβει να αντισταθμίσουν τη μεγάλη αύξηση στα αποθέματα που προκάλεσε η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις χώρες του ΟΠΕΚ, ακριβώς πριν την εφαρμογή της απόφασης για τη μείωσή της.

Παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ εφάρμοσε πλήρως τις αποφάσεις για μείωση της παραγωγής, αυτό αντισταθμίστηκε από την κίνηση των παραγωγών σχιστόλιθου στις ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή λόγω της ανόδου των κερδών, σύμφωνα με την Commerzbank.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι μεταξύ ΟΠΕΚ, Ρωσίας και άλλων 10 πετρελαιοπαραγωγών είχε στόχο να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου, μέσω της μείωσης και τελικά της εξάλειψης του πλεονάσματος που ανερχόταν σε 300 εκατ. βαρέλια σε ορίζοντα πενταετίας – ποσότητα που αντιστοιχεί σε τρεις μέρες της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία της ΙΕΑ, στα τέλη Δεκεμβρίου τα εμπορικά αποθέματα των 35 χωρών του ΟΠΕΚ ανέρχονταν σε 2,98 δισ. βαρέλια. Τον Ιανουάριο, αυξήθηκαν σε 3,06 δισ. βαρέλια, λόγω καθυστερημένων φορτωτικών του ΟΠΕΚ που είχαν αποφασιστεί πριν τεθούν σε ισχύ οι περικοπές.

Τα αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ – που καταναλώνουν το 50% των παγκόσμιων προμηθειών – μειώθηκαν μόνον ελαφρώς τον Φεβρουάριο και παρέμειναν στα 330 εκατ. βαρέλια πάνω από τον 5ετλη μέσο όρο, ήτοι περισσότερο από το πλεόνασμα των 286 εκατ. στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, μέχρι να εκπνεύσει η συμφωνία του ΟΠΕΚ τον ερχόμενο Ιούνιο, τα αποθέματα θα έχουν μετά βίας επιστρέψει στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου, δηλαδή περί τα 200 εκατ. βαρέλια πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών.

Πάντως, ακόμα και με τα παραπάνω στοιχεία, αναλυτές από Citigroup, Standard Chartered κ.ά. Δεν υποστηρίζουν ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ απέτυχε. Αντιθέτως, προβλέπουν ότι ΟΠΕΚ και Ρωσία θα επεκτείνουν την απόφαση αυτή.

Σήμερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Khalid al-Falih, ανέφερε πως υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για παράταση των μέτρων γιατί τα αποθέματα παραμένουν υψηλά. Οι τιμές του αμερικανικού αργού υποχώρησαν την Τετάρτη σε χαμηλό έξι εβδομάδων.

Και ο πρώην CEO της Eni και νυν ο πρόεδρος της NM Rothschild & Sons, Paolo Scaroni, ανέφερε πως πιθανότατα η απόφαση του ΟΠΕΚ θα επεκταθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα