Γιατί οι αποδόσεις στα ελληνικά 5ετή είναι χαμηλότερες των αμερικανικών

Οι αποδόσεις στους ελληνικούς 5ετείς τίτλους χρέους είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες αμερικανικές και αυτό συμβαίνει καθ΄όλη τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, σημειώνει σε ανάλυση το MarketWatch.

Όπως μάλιστα επισημαίνει στον τίτλο της, το ίδιο συνέβαινε και το 2007 και το φαινόμενο αυτό είναι το ίδιο παράλογο με τότε.

Τα 3ετή και 5ετή ομόλογα της Ελλάδας που έχει αξιολογηθεί από τους οίκους στην κατηγορία «σκουπίδια», πληρώνει λιγότερα στους επενδυτές από τις ΗΠΑ

με την αξιολόγηση ΑΑ.

Τα ιταλικά, τα πορτογαλικά, τα ισπανικά και τα γαλλικά ομόλογα – με αξιολογήσεις επίσης χαμηλότερες από την αμερικανική - προσφέρουν σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις από τις αμερικανικές, ακόμα και στους τίτλους με 10ετή ωρίμανση.

Ακόμα κι αν δεχτούμε, συνεχίζει το άρθρο – ανάλυση, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πράγματι στην ίδια κατηγορία αξιόχρεου με την αμερικανική, γιατί να δεχτούν οι επενδυτές χαμηλότερη απόδοση από ελληνικά ομόλογα; Και γιατί να δεχτούν τις ακόμα χαμηλότερες αποδόσεις άλλων ομολόγων της ευρωζώνης;

Μια πιθανή αιτία είναι πως αναμένουν την ανατίμηση του ευρώ. Παρά τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, οι επενδυτές μπορεί να περιμένουν τελικά ότι θα αυξήσουν τις αποδόσεις τους πουλώντας ακριβό ευρώ και αγοράζοντας φθηνό δολάριο και άλλα νομίσματα.

Πράγματι, υπάρχει μια βάση σε αυτή τη στρατηγική. Εξάλλου, μέχρι και τα τέλη Απριλίου, οι αναλυτές ανέμεναν ανατίμηση του ευρώ και μάλιστα σημαντική εντός διετίας.

Και πότε θα συμβεί μια τέτοια ανατίμηση του ευρώ; Αν η οικονομία της ευρωζώνης αναπτυχθεί πιο γρήγορα από την αμερικανική. Αυτή η γοργότερη ανάπτυξη θα έρθει μαζί με αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, που θα οδηγήσουν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια.

Τα υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και οι πιο ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες μαζί με την αύξηση της ανάπτυξης θα ρουφήξουν χρήμα από την ευρωζώνη, αυξάνοντας έτσι την αξία του ευρώ.

Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο είναι εξαιρετικά απίθανο. Οι τρέχουσες προβλέψεις ανάπτυξης δείχνουν ανησυχητικά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί περισσότερο από πριν από ένα χρόνο. Βασικά, από όλες τις μεγάλες οικονομίες, οι χώρες της ευρωζώνης φαίνεται να επιβραδύνονται ιδιαίτερα γρήγορα.

Αν, για κάποιο λόγο, το ευρώ ενισχυόταν, οι επενδυτές σε κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης θα αντλούσουν το αναμενόμενο κέρδος. Ωστόσο, η ήδη ασθενής οικονομία της ευρωζώνης θα υποφέρει ακόμη περισσότερο, καθιστώντας τους κατόχους ομολόγων της ευρωζώνης λιγότερο αξιόπιστους και τις χαμηλές αποδόσεις σχεδόν αδύνατο να διατηρηθούν σε ένα περιβάλλον με μεγαλύτερο ρίσκο χρηματοδότησης.

Η ζώνη του ευρώ σημείωσε επιβράδυνση το δεύτερο εξάμηνο του 2007 και άρχισε να εισέρχεται σε ύφεση μετά τη διάσωση της Bear Stearns τον Μάρτιο του 2008. Οι επενδυτές δέχθηκαν διπλό πλήγμα. Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης αυξήθηκαν (κι έτσι μειώθηκαν οι τιμές των ομολόγων). Το ευρώ, το οποίο ήταν στα 1,56 δολάρια το Μάρτιο, υποχώρησε στα 1,46 δολ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν την πτώχευση της Lehman Brothers υποχώρησε περαιτέρω στα 1,27 δολάρια. Η συνεχιζόμενη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και η υποτίμηση του ευρώ συνεχίστηκαν καθώς ξεκίνησε και επίσημα η κρίση στα τέλη του 2009.

Όπως και 12 χρόνια μια «φούσκα» αποκρύπτει ξανά τα σημάδια του προβλήματος στη ζώνη του ευρώ.

Και το θέμα δεν είναι αν θα ξεσπάσει νέα κρίση, σημειώνει ο αναλυτής, αλλά γιατί δεν θα ξεσπάσει μια νέα κρίση σύντομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα