Γιατί οι Έλληνες εφοπλιστές στρέφονται στα φορτηγά πλοία

Η χαμηλή αξία των πλοίων λόγω κρίσης και οι προσδοκίες για ανάκαμψη της αγοράς τα επόμενα δυο χρόνια οδηγούν τους πλοιοκτήτες να τοποθετούνται στη μεταφορά ξηρού φορτίου

του Μηνά Τσαμόπουλου

Στροφή στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου κάνουν οι έλληνες πλοιοκτήτες κυρίως εκείνοι που έχουν δεξαμενόπλοια. Η χαμηλή αξία των πλοίων λόγω της κρίσης των περασμένων ετών σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για ανάπτυξη της αγοράς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια δημιουργεί προοπτικές για επικερδή τοποθέτηση στον συγκεκριμένο

κλάδο. Οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές είτε αγόρασαν μεταχειρισμένα πλοία είτε υπέγραψαν συμβόλαια για ναυπηγήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς η παράδοση των φορτηγών πλοίων θα συμπέσει, την περίοδο που ο κλάδος θα ανακάμπτει αφού θα υπάρξει αύξηση του εμπορίου και παράλληλα περισσότερα πλοία θα οδηγηθούν στα διαλυτήρια.

Ανάμεσα στους Έλληνες πλοιοκτήτες που εισήλθαν στη φορτηγό ναυτιλία είναι ο Λέων Πατίτσας που έως τώρα δραστηριοποιείτο με δεξαμενόπλοια. Ειδικότερα η ναυτιλιακή του εταιρεία Atlas Μaritime αγόρασε το πρώτο της φορτηγό πλοίο. Πρόκειται για Navios Altair μεταφορικής ικανότητας 83.000 τόνων το οποίο ναυπηγήθηκε το 2006. Ο Λέων Πατίτσας είχε προϊδεάσει για το άνοιγμά του στην φορτηγό ναυτιλία όταν στις αρχές του χρόνου μιλώντας στο διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο Marine Money είχε τονίσει ότι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη ναυλαγορά προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις σε πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίο.

Η Atlas Μaritime διαχειρίζεται στόλο από επτά δεξαμενόπλοια εκ των οποίων ένα είναι VLCC και έξι aframax. Μέχρι πριν από 10 χρόνια είχε και φορτηγά πλοία στον στόλο της όμως είχε αποσυρθεί από τον κλάδο.

Μελίνα Τραυλού

Μια από τις παραδοσιακές ναυτιλιακές εταιρείες, η Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises S.A" οποία δραστηριοποιείτο και συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη μεταφορά οχημάτων, αγόρασε το πρώτο της φορτηγό πλοίο.

«Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε σταθερά στον κλάδο μεταφοράς οχημάτων» μάς δήλωσε πριν από λίγες ημέρες η πλοιοκτήτρια-διευθύνουσα σύμβουλος και αναπληρωτής Ταμίας στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού.

Πιο συγκεκριμένα στις αρχές του περασμένου Αυγούστου εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα η Neptune Dry Management, που είναι ο βραχίονας που ασχολείται με το ξηρό φορτίο γι α τον όμιλο. Αγόρασε ήδη το πρώτο της πλοίο, το BW Indigo, ναυπηγήσεως του 2011, και μεταφορικής ικανότητας 56.121 τόνο dw. Tο πλοίο μετονομάστηκε σε ND ARMONIA και είναι υπό σημαία Μάλτας.

H Neptune Dry Management είναι συγγενής εταιρεία με τη Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises S.A", η οποία διαχειρίζεται στόλο από 16 πλοία μεταφοράς οχημάτων (Vehicles Carrier) εκ των οποίων τέσσερα είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο. Η εταιρεία έχει έναν από τους μικρότερους μέσους όρους ηλικίας.

Η Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises S.A., την οποία ίδρυσε το 1975 ο Νίκος Τραυλός, είναι ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο θαλασσίων μεταφορών. Εξυπηρετεί περισσότερα από 31 λιμάνια σε 18 χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης

Τον περασμένο Αύγουστο αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση να κάνει άνοιγμα και στη φορτηγό ναυτιλία και πιο συγκεκριμένα στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Για τον σκοπό αυτό συνέστησε την επενδυτική κοινοπραξία «Ivy Shipping LLC» στην οποία συμμετέχουν η Mitsubishi και ένα παγκοσμίου βεληνεκούς αμερικανικό fund.

Ως πρώτη επενδυτική κίνηση, η «Ivy Shipping» προχώρησε στην αγορά τεσσάρων Supramax, ηλικίας έξι ετών, ναυπηγημένα στην Ιαπωνία. Τα δύο πρώτα έχουν παραληφθεί ενώ τα επόμενα δύο θα έχει παραδοθεί στην εταιρεία έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα η «Ivy Shipping» παρακολουθεί την πορεία της ναυλαγοράς και οι μέτοχοι της έχουν ήδη συμφωνήσει στην επέκταση του στόλου, έως το τέλος του 2017 με άλλα δύο πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Τη διαχείριση των πλοίων έχει η Marla Shipmanagement Ltd συμφερόντων του Πάρι Λάτση – Κασιδόκωστα.

Η «Ivy Shipping» λειτουργεί ανεξάρτητα από την παραδοσιακή ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Λάτση που είναι η Latsco της οποίας θυγατρική είναι η CMM με τα υγραεριοφόρα και τα πετρελαιοφόρα.

Ο Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης αναφορικά με την νέα αυτή επιχειρηματική κίνηση είχε σχολιάσει:

«Το 2014 θέσαμε ως στόχο την αύξηση του στόλου μας στα LPG και τα δεξαμενόπλοια, που είναι ο παραδοσιακός χώρος δραστηριοποίησης μας. Τρία χρόνια μετά ο στόχος έχει επιτευχθεί με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες λάβαμε την απόφαση να διευρύνουμε τις δραστηριότητές μας στον τομέα των φορτηγών πλοίων με τη συνεργασία πολύ σημαντικών, διεθνών, στρατηγικών επενδυτών. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη συνεργασία αυτή και με μεγάλη αυτοπεποίθηση προσβλέπουμε στην επίτευξη των νέων στόχων που από κοινού θέσαμε».

Γ.Μελισσανίδης

Ένα μήνα μετά έκανε με τη σειρά του κίνηση στη φορτηγό ναυτιλία ο Γιώργος Μελισσανίδης. Ειδικότερα αρχές Σεπτεμβρίου η Aegean Shipping Management S.A. υπέγραψε συμβόλαιο για τη ναυπήγηση τεσσάρων φορτηγών πλοίων με option για 2+2. Τα πλοία θα ναυπηγηθούν στην Κίνα στην Cosco Shipping Heavy Industry Co. Ltd και πιο συγκεκριμένα στα ναυπηγεία Cosco Zhoushan. Η παράδοσή τους θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και μετά.

Οι παραγγελίες σηματοδοτούν την στροφή για πρώτη φορά της Aegean Shipping Management στον κλάδο των φορτηγών πλοίων και συμπίπτει με την σύσταση της Aegean Shipping Dry Bulk.

«Αποφασίσαμε να εισέλθουμε στην αγορά πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου τώρα και το κάνουμε ως επένδυση, εκμεταλλευόμενο το πλεονέκτημα της ιστορικά χαμηλής αξίας των πλοίων σε συνδυασμό με την πεποίθηση που έχουμε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης το 2018-2019» δήλωνε ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Μελισσανίδης:

«Πιστεύουμε ότι είναι η σωστή στιγμή να κάνουμε την κίνηση αυτή και είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με την Cosco Shipping σε αυτό το συναρπαστικό νέο εγχείρημα της Aegean Shipping Management. Είμαι πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη της αγοράς του ξηρού φορτίου θα αποδειχθεί μεγάλη επιτυχία».

Keywords
Τυχαία Θέματα