Γιατί τα ελληνικά ομόλογα διχάζουν τους αναλυτές

Διευρύνουν τις απώλειές τους τα ελληνικά ομόλογα δύο ημέρες πριν από το Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ζητήσουν περισσότερες διευκρινίσεις αναφορικά τόσο με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση όσο και με τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας.

Η πρώτη αξιολόγηση έχει «παγώσει» από τον Οκτώβριο

του 2015, καθώς υπάρχουν διαφωνίες τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό, αλλά οι αναλυτές εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι, με στελέχη των Bank of America και Greylock Capital Management να υποστηρίζουν ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι καλύτερη επένδυση από αντίστοιχα άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει φθάσει στο 10,52% από 9,57% στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και 8,29% στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Ας δούμε, όμως, τι εκτιμούν οι αναλυτές:

Tanguy Le Saout της Pioneer Investments

Το εν γένει πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη αποδυναμώνεται. Το Eurogroup αναμένεται ότι θα ενισχύσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα προκειμένου να συμφωνήσει για μία εκ βάθρων αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος και μάλιστα πιο σκληρή από αυτή που προτείνει η χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν. Η τρέχουσα πρόταση της Ελλάδας (σ.σ.: για το ασφαλιστικό) στηρίζεται στην αύξηση των εσόδων και όχι στη μείωση των δαπανών, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας.

Nicola Mai της Pimco

Η διεύρυνση των spreads στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες για αγορές ή αυξήσεις θέσεων. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το πόσο θα κρατήσει η μεταβλητότητα στις ομολογιακές αγορές, αλλά μοιάζει να είναι υπερβολική σε σύγκριση με τα θεμελιώδη δεδομένα. Η πορεία τους το τελευταίο διάστημα εξαρτάται περισσότερο από τη γενική διάθεση αποφυγής ρίσκου και όχι από κάποια αλλαγή στα θεμελιώδη δεδομένα, καθώς συνεχίζεται το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και η Ευρωζώνη συνεχίζει να ανακάμπτει, ενώ η πτώση του πετρελαίου είναι υποστηρικτική για την οικονομία. Η Pimco εξακολουθεί να προτιμά ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

Ricardo Garcia της UBS Wealth Management

Η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία ευρύτατων πωλήσεων, κάτι το οποίο την καθιστά όλο και πιο αδύναμη, με τα ελληνικά ομόλογα να αποτελούν, προφανή, στόχο. Η εικόνα της Ελλάδας δεν είναι τόσο κακή όσο θέλουν να δείξουν τα πρωτοσέλιδα αλλά και όσο υποδεικνύουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Αν και οι συζητήσεις για το μεταναστευτικό βαρύνουν το κλίμα, η UBS Wealth Management παραμένει αισιόδοξη ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η Κομισιόν υποστήριξε ότι το κυβερνητικό σχέδιο αποτελεί βάση συζήτησης., δείχνοντας ότι οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά απ' ότι ήταν πριν από ένα έτος. Ο κίνδυνος, όμως, νέων εκλογών είναι εμφανής με δεδομένη την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει πίσω τις πιο ακραίες θέσεις του. Σε κάθε περίπτωση, ο Τσίπρας δεν πρόκειται να εμφανίσει το ασφαλιστικό στην βουλή πριν να είναι σίγουρος ότι δεν θα ψηφιστεί και η κυβέρνησή του δεν θα κινδυνέψει να πέσει. Πιθανώς οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν περισσότερο απ' ότι περιμένουν κάποιοι πολιτικοί.

Athanasios Vamvakidis της Bank of America Corp.

Αν και υπάρχουν λόγοι για να είναι κάποιος απαισιόδοξος για την Ελλάδα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, συστήνουμε την αγορά ελληνικών ομολόγων, σε μία περίοδο που οι τιμές τους υποχωρούν αλλά η χώρα βρίσκεται στον δρόμο για να ενταχθεί κάποια στιγμή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Η πολιτική αβεβαιότητα αποτελεί κίνδυνο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς υπάρχει ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία και η κυβέρνηση μπορεί να καταρρεύσει εάν δεν ψηφιστεί το ασφαλιστικό αλλά και το νομοσχέδιο για το φορολογικό των αγροτών. Όμως υπάρχουν θεμελιώδης διαφορές σε σύγκριση με το παρελθόν, από τη στιγμή που μία κυβέρνηση – είτε αυτή, είτε κάποια καινούργια – ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Κατόπιν, έως τα τέλη του έτους, τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, κάτι εξαιρετικά θετικό. Το καλύτερο σενάριο είναι τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα το καλοκαίρι και το χειρότερο έως το τέλος του έτους.

Diego Ferro της Greylock Capital Management

Η Ελλάδα είναι περισσότερο ελκυστική σε σύγκριση με άλλες ομολογιακές αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Η Greylock τάσσεται υπέρ των ελληνικών ομολόγων βραχυχρόνιας ωρίμανσης, με καλύτερη επιλογή αυτά λήξης το 2017. Το selloff είναι υπερβολικό και οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και στο ότι το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στην κατοχή hedge funds.

David Schnautz της Commerzbank

Τόσο οι δανειστές όσο και η Ελλάδα κινδυνεύουν να βγουν χαμένοι. Προβλέπουμε ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν να δείξουν ότι έχουν δίκιο. Όπως μαθαίνουμε πάντα τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο δύσκολα, ενώ έχουν μείνει αρκετά θέματα ανοιχτά.

Marc Chandler της BBH

Το «σκληρό» χρήμα εξακολουθεί να αποφεύγει την Ελλάδα και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξουν περισσότεροι πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα. Το προσφυγικό ζήτημα σκιάζει περισσότερο την όλη υπόθεση απ' ότι τα οικονομικά θέματα.

Gianluca Ziglio της Sunrise Brokers LLP

Δεν υπάρχει κάποιο ασφαλές καταφύγιο στις ομολογιακές αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας και οι επενδυτές δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα ανακοινώσει η ΕΚΤ τον Μάρτιο, ενώ η Ελλάδα παραμένει ένα μέρος το οποίο φοβούνται. Οι κινήσεις των αγορών υποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή μίας περιόδου αστάθειας, αναφορικά με τις σχέσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης αλλά και της κατάστασης στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα