Γιατί θέλει να φύγει η Värde Partners από την Ελλάδα
Έχοντας ήδη συμπληρώσει πάνω από μία πενταετία στην ελληνική αγορά, εκ των οποίων τα δύο τελευταία εν μέσω της διεθνούς κρίσης που δημιούργησε η πανδημία, η διαχειρίστρια εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων Värde Partners φαίνεται ότι βγάζει τώρα, σταδιακά, εκτός του κάδρου της την ελληνική αγορά ακινήτων.
Ο όμιλος, ο οποίος έκανε παραπάνω από αισθητή την παρουσία του στο εγχώριο real estate τη διετία 2016- 2017, όταν απέκτησε από την Τράπεζα
Η Värde Partners, η οποία έχει υπό τη διαχείρισή της περιουσιακά στοιχεία ύψους 14 δισ. δολαρίων διεθνώς έχει τη φήμη του πιο «επιθετικού» επενδυτή, χωρίς τόσο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, εξ’ ού «και η πάροδος της πενταετίας είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για αλλαγή στρατηγικής, πολύ περισσότερο όταν οι συνθήκες την τελευταία διετία είναι ιδιαίτερα πιεστικές λόγω της πανδημίας», όπως ανέφεραν στο newmoney.gr αρμόδιες πηγές. Πέραν όμως των παραπάνω, οι επικεφαλής της Varde Πιέζονται για αποχώρηση από την Ελλάδα λόγω… Ισπανίας καθώς οι επιδόσεις του αμερικανικού fund στη χώρα των Ιβήρων δεν ήταν οι αναμενόμενες.
Κι αν η εικόνα για την Trastor είναι πιο ξεκάθαρη, πιο θολά φαίνεται ότι είναι τα πράγματα στην περίπτωση της Lamda Malls, όπου η πενταετία από την αρχική επένδυση της εταιρείας συμπληρώνεται τώρα.
Σε διαπραγματεύσειςΌσον αφορά την Trastor, χθες η Värde, βασικός μέτοχος της Trastor AEEAΠ, μέσω της WRED LLC γνωστοποίησε ότι βρίσκεται «σε διαπραγματεύσεις με τον επίσης μέτοχο, την Τράπεζα Πειραιώς για τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας που κατέχει η WRED LLC στην τράπεζα, η δε υπογραφή σχετικής μεταξύ τους συμφωνίας πιθανώς να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών υπό την προϋπόθεση της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η WRED LLC ελέγχει το 52,07% και η Πειραιώς το 44,8%.
Το νέο δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στην αγορά- όσον αφορά τουλάχιστον το σκέλος της πρόθεσης της Värde Partners να πουλήσει τη συμμετοχή της- πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που ήταν γνωστό το τελευταίο διάστημα ότι η εταιρεία αναζητούσε επενδυτή για τη συμμετοχή της στην εισηγμένη ΑΕΕΑΠ.
Μάλιστα, φαίνεται ότι είχε έρθει κοντά στο πρόσφατο παρελθόν και με την Οrilina Properties, τη μη εισηγμένη ΑΕΕΑΠ που ελέγχεται έμμεσα από τον όμιλο του επενδυτικού fund Brevan Howard κι έχει προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων στο εγχώριο real estate τα τελευταία χρόνια.
Σημειωτέον ότι από την πλευρά της η Πειραιώς είχε πουλήσει το 2016 στην Varde τη συμμετοχή του 33,8% στην Trastor, με το σκεπτικό ότι η δραστηριότητα των επενδύσεων σε ακίνητα δεν εντάσσεται στις κύριες δραστηριότητες της τράπεζας και την προοπτική, εν συνεχεία, να πουλήσει και το υπόλοιπο, κάτι που ανατρέπεται τώρα με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση.
Οι σκέψεις για τη Lamda MallsΣε ό,τι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο αποχώρησης της Värde Partners από τη Lamda Malls, είναι γεγονός ότι και στην περίπτωση αυτή συμπληρώνεται τώρα η πενταετία από το 2017 όταν ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία για την απόκτηση ποσοστού 31,7% έναντι 61,3 εκατ. ευρώ στη θυγατρική του ομίλου της Lamda, η οποία συγκεντρώνει τις συμμετοχές του ομίλου Lamda στον τομέα των εμπορικών κέντρων, αρχικά με το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos και στη συνέχεια και με το The Mall Athens, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την «τακτοποίησή» του.
Eπομένως «φαίνεται λογικό το ενδεχόμενο από-επένδυσης», όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που το πλάνο για την είσοδο στο Χρηματιστήριο της Lamda Malls πήγε πιο πίσω χρονικά, ελέω κορωνοϊού, ο δε αντίκτυπος της πανδημίας συνολικά στο εγχώριο λιανεμπόριο ειδικά μέσα στο 2020 αλλά και το 2021 ήταν ιδιαίτερα ισχυρός ανακόπτοντας για πρώτη φορά τη θετική πορεία, καθ’όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, ακόμη και μέσα στην οικονομική κρίση, των τριών εμπορικών κέντρων του ομίλου.
Έστω κι αν τα τρία malls βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε σταθερή πορεία ανάκαμψης -ενώ έχει δρομολογηθεί και η επένδυση των 15 εκατ. ευρώ για τη ριζική ανακαίνιση του The Mall Athens, με την ενεργειακή του αναβάθμιση τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου- η αλλαγή πλεύσης από την Värde Partners σε ό,τι αφορά τη συνολική στρατηγική της στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι ένα πολύ ισχυρό ενδεχόμενο.
Πηγές κοντά στη Lamda ανάφεραν χθες στο newmoney.gr ότι η εισηγμένη, η οποία έχει μπροστά της το μεγάλο project του Ελληνικού, «δεν έχει κάνει πρόταση» και σε αυτή τη φάση «θα δει πως εξελίσσονται» οι προθέσεις της Värde και ανάλογα θα πράξει. Πάντως με βάση την αρχική συμφωνία φαίνεται ότι η Lamda, ως βασικός μέτοχος της εταιρείας, έχει προτεραιότητα στην περίπτωση της πώλησης.
Mε βάση το πλάνο για την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ, όπως αυτό είχε ανακοινωθεί στην τελευταία γενική συνέλευση, το χρονοδιάγραμμα ανέφερε αυτή την προοπτική για εντός του 2022.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda, o συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων των εμπορικών κέντρων βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης επιστρέφοντας ή και ξεπερνώντας, ανά διαστήματα το τελευταίο διάστημα του 2021, τα επίπεδα του 2019.
Επιπλέον, ο όμιλος, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, διαπραγματεύτηκε νέες ή προχώρησε σε ανανεώσεις συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας με οικονομικούς όρους που ίσχυαν προ της κρίσης της πανδημίας. Η αξία των εμπορικών κέντρων ανήλθε σε 870 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021, όπως προκύπτει από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (Savills), αυξημένη κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης αξίας στο τέλος του 2020.
Διαβάστε ακόμη
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τριπλό «αλαλούμ» φέρνει παράταση
Η «έξοδος Μεσολογγίου» του Αλέξη, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκει την… Grivalia της, οι Αμερικάνοι την Αλεξανδρούπολη και το Χρηματιστήριο τον πρόεδρό του
Ηλεκτρικές συσκευές: Ποιες αφορά η επιδότηση – Πότε αναμένεται η προκήρυξη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι πληρωμές με μετρητά
- Σε ποια πόλη ζουν οι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς κάτοικοι στον πλανήτη
- Σκλαβενίτης: Ενα βήμα πιο κοντά για υπεραγορά στην πρώην Renault
- Κρυπτονομίσματα: Ο μεγάλος κίνδυνος που έρχεται το 2022
- Ο πλουσιότερος Ευρωπαίος: Πώς με ένα γαλλικό φράγκο δημιούργησε περιουσία 168 δισ. δολαρίων
- Ελλάκτωρ και Τέρνα – Intrakat διεκδικούν το ΣΔΙΤ των 291,2 εκατ. για το Υδροδοτικό της Αθήνας
- Ξεκινά η μάχη για την Αττική Οδό - Οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα
- Sniper: Ο νέος CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τα «παζάρια» της HSBC και τα…σενάρια για την Trastor
- Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τριπλό «αλαλούμ» φέρνει παράταση
- Κορωνοϊός: Γιατί η Ευρώπη αρχίζει και αλλάζει στάση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Κρυπτονομίσματα: Ο μεγάλος κίνδυνος που έρχεται το 2022
- Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τριπλό «αλαλούμ» φέρνει παράταση
- Uni Systems: Οι 9 ομάδες εργασίας και τα projects του Pleiades IoT Innovation cluster (pics)
- Ένεση ρευστότητας 16 δισ. ευρώ στην οικονομία για επενδύσεις
- Γιατί θέλει να φύγει η Värde Partners από την Ελλάδα

- Τελευταία Νέα New Money
- Γιατί θέλει να φύγει η Värde Partners από την Ελλάδα
- Uni Systems: Οι 9 ομάδες εργασίας και τα projects του Pleiades IoT Innovation cluster (pics)
- Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τριπλό «αλαλούμ» φέρνει παράταση
- Κρυπτονομίσματα: Ο μεγάλος κίνδυνος που έρχεται το 2022
- Ένεση ρευστότητας 16 δισ. ευρώ στην οικονομία για επενδύσεις
- Χρυσός: Με μικρές απώλειες για το πολύτιμο μέταλλο
- Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού
- Πετρέλαιο: Ήπια πτώση για το αργό
- ΗΠΑ: Σε υψηλό 16 ετών οι πωλήσεις παλιών κατοικιών το 2021
- Wall Street: Έντονες απώλειες – Δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα κέρδη τους οι δείκτες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κακοκαιρία με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες
- Σύγχρονες τεχνολογίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
- Έρχεται παράταση στις φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων
- Τράπεζες: Νέες πωλήσεις δανείων για να... βγει ο Ηρακλής
- Επισημάνσεις Αραχωβίτη για τον Αναπτυξιακό Νόμο
- Covid-19: Ποιος παράγοντας αυξάνει τον κίνδυνο για απώλεια όσφρησης και γεύσης
- Radim Passer: Ο Τσέχος εκατομμυριούχος «έπιασε» 414 χλμ. σε δημόσιο δρόμο με μια Bugatti Ciron
- Λίγα λόγια για τα (νέα) επιτόκια των ελληνικών ομολόγων
- Ξεκινά η μάχη για την Αττική Οδό - Οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα
- Το παρασκήνιο πίσω από τον αποκλεισμό της ΕΥΔΑΠ από το διαγωνισμό του ΕΥΣ