Γίγαντας με πήλινα πόδια η ΔΕΗ

Του Στέλιου Μορφίδη

Η πορεία της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια θυμίζει μία μεγάλη μάχη επιβίωσης σε ένα περιβάλλον το οποίο μεταλλάσσεται και εξελίσσεται και στο οποίο η ίδια πασχίζει να προσαρμοστεί. Με κεφαλαιοποίηση μόλις στα 675 εκατ. ευρώ, υποπολλαπλάσια σε σχέση με την περίοδο των «παχέων αγελάδων» όταν η τιμή της μετοχής κινούνταν πάνω απ' τα 30 ευρώ, η Επιχείρηση σήμερα δίνει μάχη μέρα τη μέρα εξαρτώντας την ίδια την επιβίωση της στις ρυθμίσεις των τεράστιων οφειλών των πελατών της. Συνάμα προσπαθεί,

όσο το δυνατόν να ελέγξει τις διαδικασίες απομείωσης των μεριδίων της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που πλέον απελευθερώνεται και οι ιδιώτες πάροχοι έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι (έχουν ήδη αυξήσει το μερίδιο τους πάνω απ' το 11% όταν το 2015 δεν ξεπερνούσε το 4%).

Αυτή τη στιγμή το καθαρό χρέος της Επιχείρησης υπερβαίνει τα 4,5 δισ ευρώ και την ίδια ώρα οι οφειλές των καταναλωτών – πελατών της υπερβαίνουν τα 2,5 δισ, ξεπερνώντας δηλαδή το μισό ετήσιο τζίρο της!

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα ο «βρόγχος» σφίγγει. Η έλλειψη ρευστότητας της ΔΕΗ αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη και πλέον πολλοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου ακόμα και για το εάν η ΔΕΗ θα καταφέρει να αποπληρώσει φέτος δάνεια ύψους 787 εκατ. ευρώ. Η αναχρηματόδοτηση φαντάζει μονόδρομος, όμως το ζητούμενο είναι να βρεθούν οι πρόθυμοι επενδυτές – δανειστές και φυσικά οι όροι που θα τεθούν.

Την ίδια ώρα η οικονομική στενότητα της ΔΕΗ έχει αντίκτυπο επίσης σε προμηθευτές και θυγατρικές, καθώς η Επιχείρηση οφείλει σε προμηθευτές περί τα 900 εκατ. ευρώ, στον ΑΔΜΗΕ 600 εκατ. ευρώ, ενώ στα 400 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές της προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

Χθες ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Μ. Παναγιωτάκης, σε μία συνέντευξη στο κρατικό ΑΠΕ έσπευσε να καθησυχάσει ακόμα και τα σενάρια που αρχίζουν να διακινούνται το τελευταίο διάστημα για το μέλλον της Επιχείρησης. «Προσωπικά, παρά τις δυσκολίες παραμένω αισιόδοξος γιατί πιστεύω τόσο στις δυνατότητες της ίδιας της Επιχείρησης όσο και στη βούληση του βασικού μετόχου, δηλαδή της κυβέρνησης, να παράσχει στην αναγκαία στήριξη», τόνισε επιχειρώντας να δώσει έναν αισιόδοξο τόνο.

Τα προβλήματα όμως του ...βασικού μετόχου και η πορεία της χώρας εν γένει δημιουργούν ένα επιπρόσθετο βάρος με την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ να αποτελεί καθρέφτη της επενδυτικής ψυχολογίας ανάλογα με το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Η πορεία της μετοχής: από τα ύψη στα ...βάθη

Την ίδια ώρα το «απόθεμα» των τεράστιων οφειλών εξελίσσεται ίσως και στο κομμάτι στο οποίο η Επιχείρηση εναποθέτει τις ελπίδες της για σημαντική τόνωση στα Ταμεία της. Εξάλλου οι πλειοψηφία των οφειλετών (1,1 εκατ. πελάτες) χρωστάνε ποσά έως 1.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι στο σύστημα διακανονισμών των 36 δόσεων έχουν ενταχθεί περί τους 600.000 πελάτες με συνολικό ύψος οφειλών περίπου 1,2 δισ. ευρώ

Η ρύθμιση πήρε μια σιωπηρή παράταση ως το τέλος αυτής της εβδομάδας ενώ ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση σχεδιάζει νέα προγράμματα διακανονισμών αλλά και μεγαλύτερες μειώσεις στα τιμολόγια για τους συνεπείς καταναλωτές με δεδομένο ότι ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης κατά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων 9μήνου της Επιχείρησης, είχε παραδεχθεί πως «παραμένει ακόμη χαμηλός ο ρυθμός εισπραξιμότητας των τρεχόντων λογαριασμών» αποδίδοντας μάλιστα τα «σοβαρά προβλήματα ρευστότητας» και «στην έξαρση του φαινομένου των παράνομων συνδέσεων προμήθειας ρεύματος (ρευματοκλοπές)».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΔΣ της 9ης Ιανουαρίου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η έκπτωση 6% σε πελάτες της έναντι προπληρωμής της ετήσιας κατανάλωσης τους. Δηλαδή, όσοι συνεπείς καταναλωτές δεχθούν να προπληρώσουν την κατανάλωση ενός έτους σε ρεύμα, θα απολαμβάνουν έκπτωση 6%. Επίσης,εξετάζονται εκπτώσεις σε ποσοστό 8%-10% για καταναλωτές που θα παγώσουν τις οφειλές τους μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ και θα αποπληρώνουν κανονικά τους τρέχοντες λογαριασμούς της.

Όλα αυτά τα μέτρα θα συνοδεύονται απ' την παραδοχή της περαιτέρω μείωσης του τζίρου της ΔΕΗ. Ήδη λόγω της έκπτωσης 15% που δίνει η Επιχείρηση στους συνεπείς καταναλωτές απ' το περασμένο καλοκαίρι ο κύκλος εργασιών – σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ζήτηση και τη μείωση του μέσου μεριδίου λιανικής αγοράς – μειώθηκε κατά 411 εκατ. Ευρώ σε επίπεδο 9μηνου, στα 4 δισ ευρώ (-9,2% από πέρυσι).

Με όλα αυτά τα βάρη λοιπόν η Επιχείρηση πρέπει και να μετασχηματιστεί τα επόμενα χρόνια ώστε να μπορεί να λειτουργεί και στο περιβάλλον ελεύθερης αγοράς ενέργειας και ανταγωνισμού που επιχειρείται να διαμορφωθεί. Η στρατηγική της σημερινής διοίκησης με επιλογές όπως ο διαχωρισμός και την παράδοση του μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid μένει να φανεί πόσο μπορεί να λειτουργήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα