Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ: Ποιος είναι ο καθηγητής που θα ερευνήσει τα αίτια της φωτιάς στο Μάτι

Επικοινωνιακή ρελάνς με άλλοθι τον διεθνούς φήμης καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ ετοιμάζει η κυβέρνηση Τσίπρα σε μια ακόμα προσπάθεια να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 93, έως τώρα, νεκρούς.

Μετά τις πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης να κατηγορήσει μέσα ενημέρωσης, οργανωμένο σχέδιο εμπειριστών, πολιτικούς της αντιπάλους, ακόμα και τα ίδια τα θύματα της πυρκαγιάς με σκοπό να μετριαστεί η πολιτική ζημία που υφίστατο

ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, το κυβερνητικό επιτελείο αναζήτησε διεθνούς κύρους επιστήμονες που θα επιβεβαιώσουν τον νέο της αφήγημα. Σύμφωνα με το οποίο τη μοναδική ευθύνη για την τραγωδία έχει η κλιματική αλλαγή και τα αυθαίρετα κτίσματα.

Θυμίζοντας τις ημέρες του περίφημου «Ινστιτούτου Φλωρεντίας» το οποίο επιστρατεύθηκε για να επιβεβαιώσει τη θέση της κυβέρνησης ότι η αγορά χωράει μόνο τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια, η κυβέρνηση Τσίπρα εντόπισε έναν εγνωσμένου φήμης επιστήμονα που θα μπορούσε να προσδώσει κύρος στα σενάρια του Μαξίμου. Το όνομα αυτού: Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ. Ο επιστήμονας από τον οποίον ζήτησε προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να συγκροτήσει διεθνή επιτροπή που θα αναζητήσει τα αίτια της πυρκαγιάς και θα προτείνει λύσεις για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Ποιος είναι ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ

Καθηγητής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, ο κ. Γκόλνταμερ είναι ένας διεθνούς εμβέλειας και κύρους ειδικός στις πυρκαγιές που έχει περάσει από σημαντικές θέσεις διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ και οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Το αντικείμενο ειδίκευσής του, το πεδίο της επιστήμης που «θεραπεύει» όπως λέγεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αφορά «στη δυσμενή επιρροή των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο οικοσύστημα και στην επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πυρκαγιές».

Από τις πρώτες του δημοσιεύσεις αναφορικά με τα αίτια των πυρκαγιών αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, ο κ. Γκόλνταμερ θεωρούσε ως υπεύθυνους σχεδόν αποκλειστικά την ανθρώπινη παρέμβαση και την κλιματική αλλαγή και πρότεινε μεθόδους αντιμετώπισης όπως τις προληπτικές και ελεγχόμενες πυρκαγιές.

Σε συνέντευξή του τον Αύγουστο του 2017, ο κ. Γκόλνταμερ απαντώντας σε ερώτηση για τις πιθανές ευθύνες των αρχών για την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών στις πυρκαγιές της Πορτογαλίας, υπογράμμισε ότι υπεύθυνη είναι η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη παρέμβαση, ιδίως με την φύτευση ευκαλύπτων αναδασωμένες περιοχές. Ενός φυτού που σύμφωνα με τον ίδιο ευνοεί την επέκταση της πυρκαγιάς. Ωστόσο η ίδια η κυβέρνηση της Πορτογαλίας και ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας και δασολόγος κ. Τιάγο Οιβέιρα είχε απορρίψει ως «παντελώς ανυπόστατη» τη συγκεκριμένη άποψη.

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη του ο Γερμανός καθηγητής είχε επιρρίψει ευθύνες και στις νέες τεχνολογίες που δεν μπορούν να ειδοποιήσουν εγκαίρως τους ανθρώπους που κινδυνεύουν, στου εθνικούς δρόμους που μπορούν να μετατραπούν σε φονικές παγίδες» και στους τουρίστες που επισκέπτονται πρώην αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές.

Πως τον εντόπισε η ελληνική κυβέρνηση

Λίγες ημέρες μετά την εκατόμβη στο Μάτι και καθώς η αλαζονική καμπάνια της κυβέρνησης κατέρρεε, οι «spin doctors» του Μαξίμου, όπως ονομάζονται οι αξιωματούχοι που αναλαμβάνουν να καλύψουν με κάθε τρόπο τις παραλήψεις της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του κ .Τσίπρα, έπιασαν δουλειά. Το σενάριο «για όλα φταίει ο κακός μας ο καιρός, αλλά και τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων», έπρεπε με κάθε τρόπο να στοιχειοθετηθεί και να βρεθεί ο επιστημονικός μανδύας που θα το περιβάλει.

Στις 4 Αυγούστου το κρατικά ελεγχόμενο «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων»... εντόπισε τον κ. Γκόλνταμερ και σε συνέντευξή του επανέλαβε τις επιστημονικές του θέσεις για «τη δυσμενή επιρροή των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο οικοσύστημα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πυρκαγιές».

Παραγνωρίζοντας ενδεχομένως ότι τόσο κατά τις πρώτες ώρες της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο Μάτι, όσο και μετά την πρωτοφανή τραγωδία, υπήρξε πλήρης ασυνεννοησία των αρχών, αδυναμία ενημέρωσης των πολιτών και ανυπαρξία κυβερνητικού συντονισμού, ο κ. Γκόλνταμερ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι

1. Η βασική αιτία της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν «η αλλοίωση του
φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης», ήτοι τα αυθαίρετα

2. Ήταν αδύνατη η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μάτι

3. Τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει στο Μάτι

Ακολούθησε η ανακοίνωση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριακού Μητσοτάκη που ζητούσε μια ενδελεχή έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Διαχείρισης φυσικών καταστροφών Κώστα Συνολάκη και των συνεργατών για τη διερεύνηση των αιτών της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Δύο μόλις ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε προσωπικά με το Γερμανό καθηγητή ζητώντας του να συγκροτήσει μια επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών. Ενός οργανισμού που λειτουργεί ως Εξειδικευμένο Κέντρο υπό τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης για τις Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές Φυσικές Καταστροφές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας «αντικειμενικά, χωρίς καμία σκοπιμότητα και αδιάβλητα».

Ανεξάρτητη επιτροπή ή αυτοεκπληρούμενη προφητεία;

Σύμφωνα με τον ορισμό της φράσης «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», απαιτείται η διαιώνιση του λάθους ώστε ο «προφήτης» να παραθέτει την πραγματική πορεία των γεγονότων ως απόδειξη για το ότι είχε εξαρχής δίκιο. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο, κατέληξαν ότι η κλιματική αλλαγή και τα... θύματα της πυρκαγιάς, είναι οι υπαίτιοι της ανείπωτης τραγωδίας και εντόπισαν τον καθηγητή που θα τους επιβεβαιώσει. Συστήνεται άραγε μία επιτροπή για την επιβεβαίωση ενός και μόνο ενός, επιθυμητού, αιτίου, ήτοι «της ανθρώπινης παρέμβασης στο Μάτι, των τελευταίων 40 ετών» ή ο Γερμανός καθηγητής δεν υποψιάζεται ούτε στο ελάχιστο τους λόγους που έλαβε την συγκεκριμένη πρόταση από τον κ. Τσίπρα;

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα