Γιώργος Ζαββός: «Το Ταμείο Ανάπτυξης τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα»

Το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να είναι η μόνη «μηχανή» που θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Χρειαζόμαστε και αποτελεσματική κεφαλαιαγορά για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη, λέει ο αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Εξετάζουμε, όπως εξηγεί ο υφυπουργός, προτάσεις για σειρά κινήτρων με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου.

Σε σχέση με την πορεία του προγράμματος «Ηρακλής», ο κ. Ζαββός χαρακτηρίζει επείγουσα προτεραιότητα την απαλλαγή των τραπεζών

από τα κόκκινα δάνεια. «Εχουμε μειώσει τα κόκκινα δάνεια ήδη από την πρώτη χρονιά κατά 32 δισ. ευρώ και στοχεύουμε σε ένα ισόποσο ποσοστό μείωσης με την παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”. Στόχος μας είναι ήδη από αυτή τη χρονιά τα κόκκινα δάνεια για ορισμένες τράπεζες να μειωθούν σε μονοψήφια ποσοστά. Χρειαζόμαστε να λειτουργεί και η κεφαλαιαγορά ως αξιόπιστη επιλογή επένδυσης για να προσελκύσει νέα επενδυτικά κεφάλαια, ιδίως για επιχειρήσεις που προωθούν την καινοτομία και θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση και την ενδυνάμωση του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας. Και αυτό αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία και εν όψει των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στην κεφαλαιαγορά, μετά το νέο, σύγχρονο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών ώστε η κεφαλαιαγορά να ανακτήσει την αξιοπιστία της που είχε πληγεί από σκάνδαλα τύπου Folli Follie, τονίζει ότι «τώρα συνεχίζουμε ταχύτατα στον θεσμικό και εποπτικό εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Γι’ αυτό συστήσαμε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που θα μας υποβάλει σύντομα τις προτάσεις της. Σκοπός είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».

«Θέλουμε να ενδυναμώσουμε την εποπτική αρχή και κατά τον έλεγχο περιπτώσεων στο πεδίο της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, δηλαδή πέραν των κλασικών οικονομικών χρηματιστηριακών κινδύνων, θέμα ιδιαίτερης σημασίας για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των εταιρικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό των πολιτών και της επιχειρηματικής κοινότητας», προσθέτει.

Ο κ. Ζαββός θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάπτυξης είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας ώστε να συντελεστεί κυρίως ο αναγκαίος μετασχηματισμός του παραγωγικού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση και στον εταιρικό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου χρειάζεται, ώστε να ενισχύσει την παραγωγικότητά τους, την εξαγωγική τους εμβέλεια, αλλά κυρίως να τις καταστήσει ικανές για ευχερέστερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης», λέει, «είναι γέφυρα για τη μετάβαση στο μοντέλο της βιώσιμης-πράσινης ανάπτυξης.  Είναι μια πραγματική ευκαιρία σύγκλισης με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, και μάλιστα έπειτα από δύο απανωτές κρίσεις που διεύρυναν την ψαλίδα. Αρωγός σε αυτό είναι και η τεχνολογία, και ιδιαίτερα η ψηφιακή, που ανατρέπει το παραδοσιακό συγκριτικό μειονέκτημα για μικρές περιφερειακές χώρες.
Και βέβαια δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η εταιρική διακυβέρνηση είναι βασικός πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την κεφαλαιαγορά υλοποιούν τα κριτήρια ESG (Environment, Society, Governance) για τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και τις διεθνείς τάσεις. Ετσι, με την ψήφιση πέρυσι το καλοκαίρι του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση (κριτήριο governance) οι επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργούν όχι απλώς για την αύξηση των κερδών των μετόχων τους, αλλά και με ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο, με κριτήρια προστασίας του περιβάλλοντος, υιοθετώντας γι’ αυτό αρχές που θα προάγουν τη βέλτιστη και χρηστή διακυβέρνησή τους. Η εταιρική διακυβέρνηση έχει και την κρίσιμη οικονομική της διάσταση, αφού καλώς διοικούμενες εταιρείες, με διαφάνεια και σαφείς κανόνες λειτουργίας, προσελκύουν επενδυτές και κεφάλαια στις οικονομίες».

Σε σχέση με την πράσινη χρηματοδότηση, ο κ. Ζαββός επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη μεταστροφή των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών, των επενδυτών και των διαχειριστών στοιχείων ενεργητικού σε επενδύσεις σχεδίων βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης. Κάθε χρηματοπιστωτικό κέντρο που θέλει να επιβιώσει θα πρέπει να συμμετάσχει ενεργά δημιουργώντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις υποδομών της πράσινης χρηματοδότησης. Η συγκεκριμένη αγορά μέχρι σήμερα κατά κάποιον τρόπο αυτορρυθμιζόταν, καθώς στο μεταβατικό στάδιο δεν υπάρχουν εμπεδωμένοι διεθνείς ή ευρωπαϊκοί εναρμονισμένοι κανόνες που να διευκολύνουν τη διαφάνεια και κυρίως τη σύγκριση στοιχείων. «Αυτό όμως είναι κάτι που αλλάζει σύντομα καθώς επιταχύνονται οι εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε. Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σε όλες τις σχετικές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις. Οπως υπάρχουν λογιστικοί κανόνες για τις εταιρείες, θα πρέπει σύντομα να δημιουργηθεί και η αντίστοιχη θεσμική υποδομή (π.χ. κριτήρια αξιολόγησης, εποπτεία και αξιολόγηση επενδύσεων) για τη βιώσιμη-πράσινη χρηματοδότηση που να αποτρέπει το λεγόμενο “πράσινο πλύσιμο” (green washing)».

Διαβάστε ακόμα:

«Ταβάνι» τα €4 δισ. για τα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας – Οι εκτιμήσεις ανά τράπεζα

Οι τιμές των σπιτιών δεν πτοούνται από τον κορωνοϊό – Ο χάρτης του εγχώριου real estate

Γουόρεν Μπάφετ: Από τα… ξυράφια στις μπαταρίες – Το μεγάλο στοίχημα των $4 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα