Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Μειώθηκαν σημαντικά εκκρεμείς συντάξεις και ανεργία
Σημαντική μείωση σημειώνουν οι εκκρεμείς συντάξεις το 2ο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 3μηνο του 2020, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεως ανέρχεται σε 130.510 έναντι 176.445 στο τέλος του 2ου τριμήνου πέρυσι.
Στα βασικά σημεία της Έκθεσης, εκτός των άλλων, σημειώνεται η σημαντική πτώση της ανεργίας κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας το 3ο τρίμηνο του 2021 εμφανίζονται θετικές.
Παράλληλα
Αναλυτικά στην έκθεση αναφέρεται:
«Η ελληνική οικονομία κατέγραψε υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης 16,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους (έναντι 14,3% στην Ευρωζώνη) επιστρέφοντας ουσιαστικά στο επίπεδο του 2019. Συγκρίνοντας και τα υπόλοιπα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη με το 2019, διαπιστώνουμε ότι η ανεργία έχει μειωθεί, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί. Αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι ο επιτυχής δανεισμός του δημοσίου από τις διεθνείς αγορές συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ αναβαθμίστηκε και η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Η ανεργία τον μήνα Ιούλιο, σε εποχικά διορθωμένους όρους, ήταν στο 14,2%, δηλαδή τρεις μονάδες κάτω από τον Ιούλιο του 2019. Αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, κυρίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότερες αναστολές εργασίας είχαν ήδη αποσυρθεί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, από την άλλη, παραμένει υψηλό κατά το δεύτερο τρίμηνο (7,5 δις) και έχει διευρυνθεί από το ήδη αυξημένο επίπεδο που είχε καταγράψει το 2020 (7,1 δις) σε σχέση με το 2019 (4,1 δις).
Τέλος, ο πληθωρισμός έχει περάσει σε θετικό έδαφος από τον Ιούνιο φτάνοντας το 1,2% τον Αύγουστο. Η αυξητική τάση που παρουσιάζει διεθνώς δεν είναι ακόμα σαφές αν θα περιοριστεί στη βραχυχρόνια περίοδο ή θα υπάρξει διάρκεια. Στην πρώτη περίπτωση – και εφόσον δεν αναπροσαρμοστούν ανάλογα τα εισοδήματα – θα υπάρξει μια μείωση της αγοραστικής δύναμης που θα πλήξει περισσότερο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Στη δεύτερη περίπτωση, η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα επιδεινωθεί και επιπρόσθετα θα αυξηθεί η πιθανότητα μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ – χάρη στην οποία το ελληνικό δημόσιο αντιμετωπίζει ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια δανεισμού.
Η πορεία των βραχυχρόνιων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας και προσδοκιών υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και το γ’ τρίμηνο του 2021. Η σχετικά γρήγορη επαναφορά της ελληνικής οικονομίας δεν θα πρέπει να λειτουργήσει καθησυχαστικά καθώς στηρίζεται σε έκτακτους παράγοντες που δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, όπως η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ.
Η επαναλειτουργία των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων, από την πλευρά της προσφοράς, σε συνδυασμό με τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, από την πλευρά της ζήτησης, λειτούργησαν συμπληρωματικά προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης του ρυθμού μεγέθυνσης. Ωστόσο, αφενός οι αποταμιεύσεις είναι πεπερασμένες, αφετέρου η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα αναστραφεί με την λήξη των έκτακτων μέτρων.
Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας δεν έχει εκλείψει οριστικά. Με αυτά τα δεδομένα, τονίζουμε την ανάγκη παρακολούθησης των βασικών μεγεθών πριν τη λήψη αποφάσεων συνέχισης της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.
Τα δημόσια οικονομικά δείχνουν διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος στο πρώτο 7-μηνο του έτους, από τα 7,5 δις περίπου πέρυσι σε πάνω από 10,5 δις φέτος, αντανακλώντας την επιβάρυνση των έκτακτων δημοσιονομικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Η εξέλιξη μέχρι το τέλος του έτους είναι αβέβαιη καθώς, από τη μια πλευρά, λήγουν σταδιακά τα έκτακτα μέτρα ενώ, από την άλλη, προστίθενται οι νέες παρεμβάσεις, ύψους περίπου 1,1 δις, που δεν περιλαμβάνονταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένεται σημαντική απόκλιση από τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου (πρωτογενές έλλειμμα 12,3 δις ή 7,2% του ΑΕΠ). Σημειώνεται ακόμα ότι ενδεχόμενη απόκλιση του ελλείμματος σε ονομαστικούς όρους, πιθανότατα θα αντισταθμιστεί σαν ποσοστό του ΑΕΠ εξαιτίας της ταχύτερης του αναμενόμενου οικονομικής μεγέθυνσης.
Οι σημαντικότερες αβεβαιότητες είναι μεσοπρόθεσμες και αφορούν τα έτη από το 2022 και μετά. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με το έκτακτο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων και η αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα καθορίσουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η ελληνική οικονομία και ειδικότερα η δημοσιονομική πολιτική. Η στάση της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του πληθωρισμού, όπως αναφέραμε παραπάνω. Σημειώνουμε ωστόσο ότι το PEPP έχει ημερομηνία λήξης, τον Μάρτιο του 2022, και μένει να διευκρινιστούν τα επόμενα βήματα. Το Σύμφωνο Σταθερότητας – που βρίσκεται σε αναστολή μέχρι το τέλος του 2022 – αποτελεί ήδη αντικείμενο συζήτησης.
Όπως υποστηρίξαμε στη γνώμη που καταθέσαμε σχετικά με την αναθεώρησή του, οι κανόνες πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση της απλούστευσης και της μεγαλύτερης ευελιξίας ώστε να λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει κάθε κράτος-μέλος. Επιμένουμε, ωστόσο, ότι ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, η χώρα πρέπει να σχεδιάσει τη διαδικασία επαναφοράς στη δημοσιονομική ισορροπία προκειμένου να απορροφήσει μεσοπρόθεσμα τους κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημία, χωρίς να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας. Για το λόγο αυτό, απαιτείται η γρήγορη απορρόφηση και αποδοτική αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Τομείς όπου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι ανωτέρω πόροι περιλαμβάνουν τις επενδύσεις στη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της δημόσιας υγείας (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας), τις επενδύσεις βελτίωσης του περιβάλλοντος και καταπολέμησης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής (‘πράσινες’ επενδύσεις), τις επενδύσεις σε εφαρμογές ψηφιακού μετασχηματισμού, τις επενδύσεις στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, και σε επενδύσεις ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».
Διαβάστε ακόμα:
Το μεγάλο δίλημμα: Χρεοκοπία ή διάσωση του κολοσσού Evergrande – Πώς επηρεάζονται τα assets παγκοσμίως
Λιμενικό: Προκήρυξη για νέες θέσεις εργασίας – Ποια η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων
Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν διανομείς και εργαζόμενοι στην εστίαση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η Εφορία ελέγχει πάνω από 1.400.000 φορολογικές δηλώσεις
- Η Pylones Hellas ανάμεσα στις Εταιρείες με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στην Ευρώπη για το 2021
- Στον οδοντίατρο χωρίς τεστ οι εμβολιασμένοι- Με rapid οι ανεμβολίαστοι
- Η Google αγοράζει ακίνητο στη Νέα Υόρκη έναντι $2,1 δισ.
- Γερμανία: Στις τρεις μονάδες περιορίζεται η διαφορά SPD και CDU/CSU
- Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου στο Fortune Greece: Η Blueground έχει τη δυναμική να δεκαπλασιαστεί σε μέγεθος τα επόμενα χρόνια
- Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα αυξάνει το αμυντικό της αποτύπωμα στο NATO
- Επίσκεψη Μπακογιάννη - Ιμάμογλου στην Ακρόπολη
- Ανατροπή: Χωρίς rapid τεστ τελικά οι εμβολιασμένοι στον οδοντίατρο
- Delphi Economic Forum report: Η Πολιτιστική Βιομηχανία, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Γονικές παροχές και δωρεές: Τι αλλάζει – Ποιοι πρέπει να βιαστούν – Παραδείγματα (vid)
- Μνημεία UNESCO: Προβάλει τη Θεσσαλονίκη στο περιοδικό της
- ΟΑΕΔ: 1.000 θέσεις εργασίας σε Αττική και Νότιο Αιγαίο – Ξεκινούν οι αιτήσεις
- Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Μειώθηκαν σημαντικά εκκρεμείς συντάξεις και ανεργία
- Το τέλος εποχής Μέρκελ και η χαμένη δεκαετία των γερμανικών τραπεζών
- Evergrande: Αθέτησε δύο πληρωμές δανείων – Ορόσημο η ερχόμενη Πέμπτη
- Τελευταία Νέα New Money
- Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Μειώθηκαν σημαντικά εκκρεμείς συντάξεις και ανεργία
- Evergrande: Αθέτησε δύο πληρωμές δανείων – Ορόσημο η ερχόμενη Πέμπτη
- Γονικές παροχές και δωρεές: Τι αλλάζει – Ποιοι πρέπει να βιαστούν – Παραδείγματα (vid)
- Μνημεία UNESCO: Προβάλει τη Θεσσαλονίκη στο περιοδικό της
- Το τέλος εποχής Μέρκελ και η χαμένη δεκαετία των γερμανικών τραπεζών
- ΟΑΕΔ: 1.000 θέσεις εργασίας σε Αττική και Νότιο Αιγαίο – Ξεκινούν οι αιτήσεις
- Tουρισμός: Στα 2,8 εκατ. οι αφίξεις του Ιουλίου – Στα 4,5 εκατ. στο 7μηνο
- ΤτΕ: Τι αναφέρει για το «λουκέτο» της City Insurance
- Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε η γαλλικών συμφερόντων εταιρεία Liner CMA CGM
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επιφυλακτική η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο
- Γερμανία - Εκλογές: Στις τρεις μονάδες περιορίζεται η διαφορά SPD και CDU/CSU
- Επίσκεψη Κ. Μπακογιάννη – Ε. Ιμάμογλου στην Ακρόπολη
- Γ. Οικονόμου: Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η λογική των εισβολών αντιεμβολιαστών στα σχολεία
- Γερμανία: Στις τρεις μονάδες περιορίζεται η διαφορά SPD και CDU/CSU
- Αρκαδία: Πυρκαγιά στα Καλύβια Μεγαλόπολης - Ενεργοποίηση του 112 για το Λεοντάρι
- Επηρεάζει το φως της Σελήνης τον ύπνο μας;
- Καθηγητής Εργατικού Δικαίου: «Ο νέος νόμος αναγνωρίζει την ύπαρξη freelancers στις ψηφιακές πλατφόρμες»
- Ρωσία-Περμ: Φόρος τιμής στα έξι θύματα του 18χρονου ενόπλου
- «Αγάπης έργα» για τον υδροβιότοπο Αξιού από την ΜΕΒΓΑΛ