Η 31χρονη που θα βγάλει(;) τα κάστανα από τη φωτιά στο Εργασίας

Ποια είναι η νεαρή δικηγόρος που εκτός από τα κομματικά και τα επιστημονικά προσόντα διαθέτει και την έγκριση των θεσμών, καθώς εδώ και μήνες στο πρόσωπό της έχουν βρει έναν «συνεννοήσιμο συνομιλητή»

Εντύπωση προκαλεί το πώς μια νεαρή γυναίκα, που μόλις έκλεισε τα τριάντα και είναι σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό, αναλαμβάνει την καυτή πατάτα του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εργασίας. Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι συνταξιούχοι είναι στα κάγκελα, έχοντας εξαντλήσει και τα τελευταία υπολείμματα αντοχής τους.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όμως, δεν αιφνιδιάστηκαν

από την εντυπωσιακή αυτή αναβάθμιση. Για την ακρίβεια, εδώ και εβδομάδες τη θεωρούσαν δεδομένη. Εξάλλου η Εφη Αχτσιόγλου εκτός από κομματικά και επιστημονικά ένσημα, έχει το stamp of approval, την έγκριση δηλαδή των θεσμών. Στο πρόσωπό της έχουν βρει εδώ και μήνες έναν «συνεννοήσιμο συνομιλητή». Αρκετές φορές μάλιστα επέλεγαν να απευθυνθούν σε αυτήν παρακάμπτοντας την ιεραρχία του υπουργείου. Ενδεικτική είναι η στήριξη που απολαμβάνει και από στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία κάνουν λόγο για μια «διαβασμένη ρεαλίστρια». Είναι τόσο καλές οι σχέσεις της με το Ταμείο ώστε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ του Ταμείου και των «θεσμών».

Μέσα στο συνονθύλευμα νεαρών, και πολύ συχνά αιθέριων, υπάρξεων που περιέβαλαν τον μέχρι πρότινος υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, η νεαρή δικηγόρος ξεχώριζε. Αν και γεννημένη το 1985, ο τίτλος της διευθύντριας του υπουργικού γραφείου δεν αντιστοιχούσε ποτέ στα πραγματικά καθήκοντά της. Αυτή ήταν που μέχρι τώρα κρατούσε στα χέρια της τα δύο ζητήματα-βόμβα για την ελληνική κοινωνία και το υπουργείο: το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά. Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν αυτό που είχε αναλάβει να παντρέψει «Αχτσιόγλου και Κατρούγκαλο» και δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να αποδειχτεί ότι εκείνη ήταν ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στο υπουργείο. Ηταν πάντα παρούσα στις διαπραγματεύσεις, έχοντας τον ρόλο του επικεφαλής της ομάδας που έχει αναλάβει το δύσκολο κομμάτι των διαπραγματεύσεων για τα Εργασιακά. Είτε βρισκόταν στις συναντήσεις στο «Hilton», είτε οργάνωνε τα πάντα από το υπουργείο, κέρδισε το προσωνύμιο «alter ego του Γιώργου Κατρούγκαλου». «Αυτή βγάζει τη σκληρή δουλειά», ακουγόταν στους διαδρόμους του υπουργείου πίσω από κλειστές πόρτες. Εξάλλου, δεν ήταν λίγες οι φορές που πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου η ίδια για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Στο υπουργείο ήταν ξεκάθαρο ότι «η Εφη κάνει πια κουμάντο», κάτι που είχαν πλήρως αντιληφθεί και άλλοι υπουργοί ή αναπληρωτές υπουργοί που απευθύνονταν σε εκείνη για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων. Κατόπιν αυτών δεν άργησε η αναβάθμισή της, όταν ορκίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, ασχολούμενη με την εξεύρεση τρόπων καταπολέμησης της ανεργίας.

Μπορεί η Εφη να μην ήταν προσωπική επιλογή του Γ. Κατρούγκαλου, αλλά αρχικά την είχε δεχτεί με ανοιχτές αγκάλες. Ο λόγος ήταν απλός: ενώ ο ίδιος αποτελούσε ξένο σώμα για την Κουμουνδούρου, μην καταφέρνοντας ποτέ να διεισδύσει στα άδυτά της, εκείνη ήταν ένα από τα αγαπημένα και ανερχόμενα στελέχη του κομματικού μηχανισμού. Από την αρχή, άλλωστε, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, θέλησε να τοποθετηθεί εκεί η νεαρά έτσι ώστε να αποκτήσει την πολύτιμη και απαραίτητη για τα επόμενα βήματά της τεχνογνωσία.

Γεννημένη στα Γιαννιτσά του Νομού Πέλλας, πέρασε όλη την παιδική και εφηβική ηλικία της εκεί. Λόγω χαρακτήρα, αλλά και οικογενειακών καταβολών, προσβλήθηκε νωρίς από τον ιό της πολιτικής. Εξάλλου η στράτευσή της στον ΣΥΡΙΖΑ ανάγεται στα μετεφηβικά της χρόνια. Είχε ενεργή συμμετοχή στο Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων και έλαβε μέρος στο Ευρωκοινοβούλιο των Νέων. Το πάθος της αυτό συνυπάρχει με ένα άλλο διακαές όνειρο: τη δικηγορία. Οι συμμαθητές της θυμούνται τη στοχοπροσηλωμένη και πεισματάρα μαθήτρια να εκφράζει την πεποίθησή της ότι κάποια μέρα θα γίνει μάχιμη δικηγόρος. Τα κατάφερε με την πρώτη, περνώντας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη κίνηση της Εφης Αχτσιόγλου αμέσως μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής της ήταν να κλείσει τους λογαριασμούς της στα social media. Εκεί όπου πριν από τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ έγραφε: «Ολοι μαζί ανατρέπουμε τις πολιτικές της Τρόικα και των Μνημονίων»

Αν και άριστη φοιτήτρια, ήταν ταυτόχρονα ενεργό μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού. Με αυτή την ιδιότητα συμμετείχε στα λεγόμενα κινήματα αλληλεγγύης, βγαίνοντας συχνά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί και να υπερασπιστεί κοινωνικά δικαιώματα. Αυτό δεν την εμπόδισε να ολοκληρώσει σε τέσσερα χρόνια -και με άριστα- το πρώτο της πτυχίο, συνεχίζοντας στο ίδιο πανεπιστήμιο τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Δημόσιο Δίκαιο και το διδακτορικό της στο Εργατικό. Παράλληλα με το διδακτορικό της, εργαζόταν στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου. Ηταν η περίοδος που αρχίζει να ασκεί και τη δικηγορία στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόλαβε, όμως, να γράψει χιλιόμετρα στο κοντέρ της.

Το μυαλό της άλλωστε ήταν αλλού. Είχε πλέον αφεθεί στις πολιτικές φιλοδοξίες, που έμοιαζαν να μην έχουν ταβάνι. Γνήσια πραγματίστρια, γνώριζε ότι ο μόνος τρόπος να ανελιχθεί στην πολιτική σκηνή είναι να περάσει πρώτα μέσα από τα κομματικά όργανα. Ετσι, γίνεται μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η αφοσίωσή της αυτή επιβραβεύτηκε όταν τον Ιούλιο του 2014 έγινε επιστημονική συνεργάτις της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες. Τότε ήταν που καταπιάστηκε με την υπεράσπιση της εργασίας στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε ποτέ μέχρι τότε ζήσει στην Αθήνα, το όνομά της ακουγόταν συχνά πυκνά στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου. Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρονταν στη «χαρισματική δικηγόρο», την οποία περιέγραφαν ως ένα άλογο κούρσας στο οποίο αξίζει κανείς να επενδύσει. «Εχει και συμπαθητική φατσούλα», σχολίαζαν. «Πρέπει να βγει μπροστά. Θα έχει απήχηση στον κόσμο». Ηταν τέτοιος ο θόρυβος γύρω από το όνομά της που στις δημοτικές εκλογές παραλίγο να προταθεί για υποψήφια δήμαρχος της συμπρωτεύουσας. Μία βορειοελλαδίτικη εκδοχή δηλαδή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Η κυκλοφορία του ονόματός της, όμως, είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των γερόντων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έσπευσαν να μεταφέρουν τα παράπονά τους για την «πιτσιρίκα που βιάζεται να ανέβει». Η ίδια επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους. «Είμαι στη Θεσσαλονίκη για να συνεισφέρω όπου μου ζητηθεί και να συμμετάσχω ενεργά στον προεκλογικό αγώνα», δήλωνε. Τελικώς, το χρίσμα δόθηκε σε άλλον. Εκείνη κλήθηκε να συμβάλει στον προεκλογικό αγώνα της υποψήφιας περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Δέσποινας Χαραλαμπίδου. Λίγο αργότερα, όμως, φάνηκε ότι είχε έρθει η σειρά της. Στα 30 της χρόνια αποδέχτηκε μία ιδιαιτέρως τιμητική πρόταση: να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στην 11η θέση. Υπήρξε μάλιστα η νεότερη υποψήφια.

Στον λάκκο με τα λιοντάρια

Με την υπουργοποίησή της η νεαρή Εφη -Ευτυχία για την οικογένειά της- βλέπει να πραγματώνονται ακόμα και τα πιο φιλόδοξα σχέδιά της. Τώρα μπαίνει και επισήμως στον λάκκο με τα λιοντάρια. Δεν μπορεί να εργάζεται παρασκηνιακά ενώ κάποιος άλλος εισπράττει την κοινωνική οργή. Οσοι τη γνωρίζουν ή έχουν συνεργαστεί μαζί της, όμως, υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει κανείς να ανησυχεί. Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προσαρμοστικό άτομο που μπορεί να αφήσει με ευκολία πίσω του τις κομματικές αγκυλώσεις ή τις αριστερές καταβολές του. Η πείρα που απέκτησε στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου φαίνεται να τη βοήθησε να ρίξει νερό στο κρασί της... Η πρώτη της κίνηση αμέσως μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής της ήταν να κλείσει τους λογαριασμούς της στα social media. Εκεί που πριν από τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ έγραφε: «Ολοι μαζί ανατρέπουμε τις πολιτικές της Τρόικα και των Μνημονίων». Μένει να φανεί αν θα μπορέσει να λειτουργήσει και εκτός παρασκηνίου. Τώρα που όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω της.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
φωτια, αλέξης τσίπρας, καιρος, hilton, alter, ego, υπουργοι, οαεδ, τσιπρας, συριζα, συμμετοχή, θεσσαλονικη, media, τροικα, βρυξέλλες, ελλαδα, αθηνα, εκλογες, protothema, κινηση στους δρομους, δημοτικες εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, κινημα πατατας, εκλογες 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αναπληρωτες, γυναικα, ιερουσαλημ, ονειρο, περιοδος, ego, αξιζει, αλογο, ανθρωπος, απηχηση, ασφαλιστικο, ατομο, αφοσίωση, εβδομαδες, βομβα, βρυξέλλες, γαβριηλ, γεγονος, γεφυρα, γινει, γινεται, γιαννιτσα, δημοσιο, διδακτορικο, δικτυο, δοθηκε, εγινε, ευτυχια, ενεργα, ενσημα, ιδια, ιδιο, ηλικια, θορυβος, καγκελα, κινηση, κρασι, λιονταρια, λογο, μαξιμου, μηνες, μυαλο, νερο, νηματα, νομικη, παντα, οικογενεια, ονομα, παθος, πορτες, πτυχιο, ρολο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σωμα, σχεδια, τιτλος, φοιτητρια, βηματα, δικαιωματα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, media, μπροστα, οργανα, οργη, πληροφοριες, protothema, σκηνη, τριαντα, χερια
Τυχαία Θέματα