Η Nokia επέστρεψε πιο ισχυρή...

Η Nokia βρίσκεται αναμφισβήτητα στον κόσμο των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας επικοινωνιών επί έναν αιώνα και μισό. "Αναμφισβήτητα" επειδή, για να πούμε την αλήθεια, πρέπει να εξετάσουμε το αρχικό προϊόν της εταιρείας, τον χαρτοπολτό, ως μια τεχνολογία επικοινωνιών. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Nokia Corp. βρίσκεται ακόμα στην ίδια αγορά.

Σε όσους, όταν ακούνε τη λέξη Nokia, σκέφτονται νοσταλγικά τα κινητά τηλέφωνα,

αυτό μπορεί να μην είναι προφανές. Για 14 χρόνια αυτός ο τεχνολογικός γίγαντας βασίλεψε ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φορητών τηλεφωνικών συσκευών στον κόσμο και, την ίδια εποχή, βασικός κινητήρας της οικονομίας της Φινλανδίας. Η πτώση της εταιρείας, ωστόσο, ήταν αλματώδης. Το 2012 έχασε 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2013 συμφώνησε να πωλήσει την εταιρεία τηλεπικοινωνιών που απασχολούσε 32.000 άτομα στη Microsoft Corp. "Είναι φανερό ότι η Nokia δεν διαθέτει πόρους για να χρηματοδοτήσει την απαιτούμενη επιτάχυνση σε κινητά τηλέφωνα και έξυπνες συσκευές", δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Risto Siilasmaa, ενώ έκανε την ανακοίνωση της πώλησης.

Όμως, ενώ η Nokia έγινε μικρότερη, παραμένει μια μεγάλη εταιρεία, με πωλήσεις $26,1 δισ. πέρυσι. Είναι μια πολύ διαφορετική εταιρεία, όμως, από ό,τι ήταν στην ακμή των απλών, ανθεκτικών, λατρευτών τηλεφώνων της. Σε γενικές γραμμές, δεν παράγει πλέον τα προϊόντα που μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές. Σήμερα, το γνωστό λογότυπο της Nokia εντοπίζεται κυρίως σε επεξεργαστές δικτύου, δρομολογητές, μονάδες ραδιοεπικοινωνίας σταθμών βάσης και άλλα στοιχεία των εν πολλοίς αόρατων υποδομών του κόσμου της κινητής τηλεφωνίας.

Τα προβλήματα που η Nokia πρέπει να επιλύσει για την κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης δεδομένων παγκοσμίως είναι πολύπλοκα. Μαζί με τους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένης της Ericsson της Σουηδίας (άλλου "ξεχασμένου" ηγέτη στα κινητά τηλέφωνα) και της Huawei Technologies Co. της Κίνας, πρόσφατα επανέφερε τον κυψελωτό πύργο με εξελιγμένο λογισμικό που παρέχει δέσμες δεδομένων σε μεμονωμένους χρήστες καθώς κινούνται σε όλο τον κόσμο.

Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τη Nokia, καθώς η βιομηχανία αρχίζει να θέτει σε κυκλοφορία την επόμενη γενιά ασύρματων δικτύων. Το λεγόμενο 5G θα διαθέτει ταχύτερα και πλουσιότερα δεδομένα. Σύμφωνα με τη Nokia και τους αντιπάλους της, οι αλλαγές θα επιτρέψουν μια ολόκληρη νέα σειρά τεχνολογιών που εξαρτώνται από κινητά: αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, τηλεϊατρική, πληρέστερα αυτοματοποιημένες θέσεις εργασίας και άλλες αλλαγές που δεν μπορούμε να φανταστούμε. «Θέλουμε να είμαστε μια εταιρεία που βοηθά τις μεγάλες επιχειρήσεις να περάσουν στην ψηφιακή εποχή», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia Ραντζίβ Σούρι. Το στοίχημα της εταιρείας στο 5G είναι το μεγαλύτερο από τότε που εξήλθε από την αγορά των τηλεφώνων. Εάν αποτύχει, θα χρειαστεί να πάρει ξανά ριζικές αποφάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα