Η Philip Morris ξαναφέρνει χαμόγελα στην ελληνική οικονομία

Όταν η καπνοβιομηχανία Philip Morris International Inc ανακοίνωσε το Μάρτιο ότι θα επενδύσει στην ελληνική της μονάδα 300 εκατομμύρια ευρώ, σε μια περίοδο που η Αθήνα αγωνιζόταν να συνάψει συμφωνία με τους πιστωτές της, η έκπληξη για αυτή την επιλογή ήταν εμφανής.

Η Philip Morris έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και η ελληνική θυγατρική

της, ο Παπαστράτος, αποφάσισαν να μην περιμένουν πότε θα υπάρξει η συμφωνία Ελλάδας -δανειστών. Σήμερα, που η συμφωνία έχει κλείσει, ο διευθύνων σύμβουλος του Παπαστράτου, Χρήστος Χαρπαντίδης λέει ότι η εταιρεία αισθάνεται δικαιωμένη. “Το παράδειγμά μας θα το ακολουθήσουν κι άλλοι” δηλώνει στο Bloomberg ο κ. Χαρπαντίδης, ο οποίος ανέλαβε αυτά τα καθήκοντα τον Αύγουστο του 2015.

Η επένδυση που κάνει στην Ελλάδα η μεγάλη καπνοβιομηχανία, που κυκλοφορεί ανάμεσα σε άλλες και τις μάρκες Marlboro και Chesterfield, είναι μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης, το 2009 κι αποτελεί αναγκαία ώθηση γενικότερα για την ελληνική οικονομία, που στα χρόνια της κρίσης συρρικνώθηκε περίπου κατά το ένα τέταρτο. Το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης, χρειάζεται επενδύσεις οι οποίες μπορούν να αναζωπυρώσουν την οικονομία του την ώρα που επιχειρεί την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές του, σύμφωνα με τους όρους της διάσωσής του.

Η Ελλάδα το πρωί της 2ας Μαΐου ξεπέρασε το αδιέξοδο στις συνομιλίες με τους πιστωτές της σχετικά με τους όρους του προγράμματος διάσωσης, κι έτσι άνοιξε το δρόμο για τις συνομιλίες περί την ελάφρυνση του χρέους και την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων έκτακτης ανάγκης. Η ελληνική Βουλή οφείλει να έχει ψηφίσει τα συμφωνηθέντα έως τις 18 Μαΐου.

Η επένδυση της Philip Morris International Inc εντάσσεται σε μια σειρά μεγάλων επενδύσεων, ανάμεσα στις οποίες εκείνη της Deutsche Telekom AG και του ομίλου ΟΤΕ ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ το 2016, της Dolphin Capital Investors Ltd ύψους 345 εκατ. ευρώ και της Vodafone Group ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2016-2020.


Η Philip Morris και ο Παπαστράτος έχουν αρχίσει να μετατρέπουν το εργοστάσιο της μονάδας στο Ασπρόπυργο, σε παραγωγό υποκατάστατων του τσιγάρου που θα παράγονται στα υπερσύγχρονα συστήματα καπνού που αποκαλούνται IQOS. Το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως μία από τις βάσεις της εταιρείας για να παράγει αυτά τα προϊόντακαι να τα εξάγει σε περισσότερες από 30 χώρες έως τα τέλη του 2017.

Το εργοστάσιο του Παπαστράτου παράγει σήμερα περίπου 12 δισεκατομμύρια τσιγάρα ετησίως. Όταν ολοκληρωθεί η μετατροπή του εργοστασίου, το εργοστάσιο θα παράγει 20 δισεκατομμύρια IQOS, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χαρπαντίδη. Τα προϊόντα IQOS είναι ηλεκτρονικές συσκευές που θερμαίνουν ειδικά παρασκευασμένο και αναμεμειγμένο καπνό. Το σύστημα θερμαίνει τον καπνό ακριβώς για να απελευθερώσει ατμούς που περιέχουν νικοτίνη χωρίς καύση του καπνού.

Το IQOS είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά, σύμφωνα με τον CEO του Παπαστράτου, επειδή αυτά τα gadgets τα αποδέχονται οι καπνιστές που δεν θέλουν να σταματήσουν, αλλά μόνο να περιορίσουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Το IQOS έχει πάνω από 1,8 εκατομμύρια χρήστες και η αγορά επεκτείνεται.

Η Philip Morris, η οποία άρχισε να αποκτά μερίδια στον Παπαστράτο το 2003 και τώρα κατέχει το 100% της ελληνικής μονάδας, επενδύει στην Ελλάδα παρά τις δύσκολες συνθήκες. Η κυβέρνηση αύξησε τον φόρο επί των καπνών για να αυξήσει τις δημόσιες εισπράξεις, μεταφέροντας το στο 90% της τιμής ενός πακέτου τσιγάρων από 73% το 2009.


Ταυτόχρονα, το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα είναι σε άνοδο, καθώς υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει το 20% του συνόλου των πωλήσεων το 2015 από 3% το 2009. Επιπλέον, η Ελλάδα έπεσε τρεις βαθμίδες στην κατάταξη του 2017 της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις χώρες που ευνοούντην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας στην Ευρώπη.

Η Philip Morris επέλεξε την Ελλάδα ως νέο κόμβο για να παράγει αυτό που πιστεύει ότι θα είναι το μέλλον της βιομηχανίας, επειδή ήθελε να επωφεληθεί από τη γεωγραφική της θέση και τον καλής ποιότητας καπνό της, δήλωσε η διοίκηση της εταιρείας. Η Ελλάδα παράγει περίπου 30.000 τόνους καπνού ετησίως, που καλλιεργούνται κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την Κατερίνη - όλες στο βόρειο τμήμα της χώρας.

"Η ανάπτυξη δεν πρέπει να έρχεται μόνο με τη συρρίκνωση του κόστους, αλλά με τον προσδιορισμό των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σας και την αξιοποίησή τους, όπως το IQOS", δήλωσε ο κ. Χαρπαντίδης. "Έχουμε ήδη προσλάβει 250 υπαλλήλους για το νέο εργοστάσιο και όταν ολοκληρωθεί η επένδυση θα έχουμε 400 επιπλέον".

Ο Παπαστράτος, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής και διανομέας τσιγάρων στην Ελλάδα, απασχολεί σήμερα 1.050 άτομα. Κατέγραψε έσοδα για το 2015 ύψους 1,3 δισ. ευρώ, με μερίδιο 40% της εγχώριας αγοράς.

Οι νέες θέσεις εργασίας στον Παπαστράτο θα συμβάλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, που μαστίζεται από την ανεργία ειδικά τα χρόνια της κρίσης, φτάνοντας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 23%, σύμφωνα με τον κ. Χαρπαντίδη. Ο Παπαστράτος αναμένει ότι θα είναι σε θέση να παράγει τα νέα προϊόντα από τον Ιανουάριο του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα