Η ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προκαλεί κόστος στην οικονομία της χώρας.

Η τουρκική οικονομία είναι πολύ πιθανό να υποφέρει σημαντικά στο προσεχές μέλλον ,σε όρους απώλειας εξωτερικού εμπορίου και επενδύσεων , ως αποτέλεσμα των επιλογών της εξωτερικής πολιτικής της χώρας αλλά και της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας η οποία χαρακτηρίζεται από την απόφαση της FED να μειώσει την επεκτατική νομισματική πολιτική της και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου (κυρίως λόγω των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο).

Η ρητορική της ακολουθούμενης

εξωτερικής πολιτικής από την τουρκική κυβέρνηση και ειδικά από τον πρωθυπουργό Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να έχει μεγάλο κόστος στην τουρκική οικονομία. Οι επιθέσεις , χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένη χώρα, προς τις αραβικές χώρες του κόλπου θεωρούνται ότι δεν θα μείνουν χωρίς οικονομική (αρχικά) ανταπάντηση εκ μέρους των συγκεκριμένων χωρών.

Ήδη έχουμε την πρώτη αντίδραση από τα ΗΑΕ , τα οποία ακύρωσαν επένδυση 12 δις δολαρίων , εν μέσω των συνεχών κριτικών της τουρκικής κυβέρνησης προς τις χώρες του Κόλπου λόγω της υποστήριξης τους προς τη στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες ακυρώσεις. Στο σημείο αυτό χρειάζεται να υπογραμμισθεί ότι οι εμπορικές και οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές της Τουρκίας με χώρες όπως Αίγυπτος, Συρία, Ιράν ΗΑΔ, Ιράκ και Σαουδική Αραβία συμβάλλουν θετικά στην διαμόρφωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας το οποίον σημειωτέον άγγιξε τα 36,2 δις δολάρια το πρώτο εξάμηνο πολύ πάνω από τις προβλέψεις της ΚΤ της Τουρκίας. Συνεπώς οι μελλοντικές εξελίξεις προβλέπονται δυσοίωνες για τις εξωτερικές συναλλαγές της χώρας.

Είναι γνωστό επίσης ότι στις εναλλακτικές αγορές , ευρωπαϊκές και ασιατικές, η ζήτηση είναι μειωμένη λόγω της στασιμότητας στην μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Οι σχέσεις με την Ρωσία επίσης χειροτερεύουν λόγω της κρίσης της Συρίας και αυτό φαίνεται και στις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών οι οποίες επίσης έχουν μειωθεί. Μάλιστα όπως αναφέρει η Zaman της 01.09.2013,οι ρωσικές αρχές επέστρεψαν στην Τουρκία μια παραγγελία 22 τόνων σταφίδων με επιχειρήματα τα οποία προφανώς ήταν πολιτικής προέλευσης.

Τον Ιούλιο οι τουρκικές εξαγωγές προς τις χώρες τις Μέσης Ανατολής μειώθηκαν κατά 30,0% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012 και προς τις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 22,7% . Αντιθέτως οι εξαγωγές των χωρών της ΕΕ προς την Τουρκία αυξήθηκαν τον Ιούλιο στο 41,5% από 34,6% τον Ιούλιο του 2012.

Τα αποθέματα χρυσού αυξήθηκαν , το πρώτο επτάμηνο του 2013 κατά 6,9 δισ δολάρια. Σε ποσότητα αυξήθηκαν κατά 22,5 τόνους. Η Τουρκία είναι η 11η χώρα στον κόσμο στα συναλλαγματικά αποθέματα χρυσού.

Επιβαρυντικές για την τουρκική οικονομία είναι και η προβλεπόμενη αύξηση των τιμών ενέργειας. Η Τουρκία , ως γνωστόν, είναι απολύτως εξαρτημένη από τις εξωτερικές πηγές ενέργειας. Η χώρα εισάγει 92% της αναγκαίας ποσότητας πετρελαίου και το 98,0% του φυσικού αερίου. Εκτός βέβαια από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου η τουρκική οικονομία επιβαρύνεται και από τη δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού νομίσματος δεδομένου ότι η αποτίμηση του μαύρου χρυσού γίνεται σε δολάρια.

Tags: Τουρκία Blogger Κώστας Μελάς
Keywords
Τυχαία Θέματα