Η ανάκτηση της αξιοπιστίας των ελληνικών assets πρώτο μέλημα

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών assets δεν είναι εύκολο να ανακάμψουν και αυτό είναι φανερό τόσο από τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο όσο και από τις τιμές στην αγορά ομολόγων. Η ελληνική οικονομία και ειδικά η ελληνική κεφαλαιαγορά αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα αξιοπιστίας που δυστυχώς όχι μόνο δεν καλύπτεται, αλλά μεγάλωσε κιόλας μετά την περιπέτεια των μετόχων της Folli Follie, που μαζί με άλλες αφορμές έστειλε το Χρηματιστήριο χαμηλότερα από τις 800 μονάδες.

Παράλληλα η ΔΕΗ

δέχτηκε μια πρωτοφανή επίθεση για χρεοκοπία λίγο πριν κλείσει την αναχρηματοδότηση των δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ του 2019. Αποτέλεσμα ήταν οι αποδόσεις του ομολόγου λήξης 2019, να φτάσουν μέχρι και το 10%.

Ολα αυτά τα φαινόμενα, ακόμα και οι διακυμάνσεις των τραπεζικών μετοχών δείχνουν ότι απαιτείται μια πρόσθετη προσπάθεια από τους μεγάλους ομίλους για διαφάνεια προς τους επενδυτές, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί βασικά με τον θεσμό της εταιρικής διακυβέρνησης. Αν και γίνονται προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, οι πρωτοβουλίες της Μυτιληναίος κάνουν τη διαφορά, με νέα στοιχεία για τις εισηγμένες που μόνο ο τραπεζικός κλάδος έχει παρουσιάσει.

Στην κατεύθυνση αυτή ο διορισμός ανώτερου ανεξάρτητου συμβούλου και η αναβάθμιση του ρόλου του εταιρικού γραμματέα είναι δύο κινήσεις που ενισχύουν την αξιοπιστία της εταιρείας. Παράλληλα, ο περιορισμός συμμετοχής της οικογένειας του βασικού μετόχου στο Δ.Σ. αλλά και ο διαχωρισμός στο επόμενο βήμα του διευθύνοντος συμβούλου από τη θέση του προέδρου είναι στην κατεύθυνση θεσμικής αναδιάρθρωσης και απεγκλωβισμού ενός σύγχρονου ομίλου από την αρχική μήτρα.

Eξάλλου το πρόβλημα αξιοπιστίας στις μεγάλες διεθνείς εισηγμένες αντανακλάται σε πολυεθνικές όπως συνέβη πρόσφατα στην πολύκροτη υπόθεση του σερ Μάρτιν Σόρελ και της WPP, όπου το 30% των μετόχων αρνήθηκε να συναινέσει σε μια αμοιβή της τάξης των 20 εκατ. στερλινών στον διευθύνοντα, με αποτέλεσμα ο παγκοσμίως γνωστός μάνατζερ να οδηγηθεί σε παραίτηση. Ενας μάνατζερ που η περιουσία εκτιμάται σε 456 εκατ. λίρες, ο οποίος έλαβε 48 εκατ. λίρες τον προηγούμενο χρόνο από τη διαφημιστική αυτοκρατορία WPP και θα πάρει άλλα 20 εκατ. λίρες ως μέρος της συμφωνίας αποχώρησής του τα επόμενα χρόνια.

Με τα δεδομένα αυτά και καθώς οι εξελίξεις τρέχουν στους ελληνικούς ομίλους, όπως βλέπουμε και από άλλα παραδείγματα, η δημιουργία εκτελεστικής επιτροπής που ασχολείται με την καθημερινή λειτουργία και διοίκηση της εταιρείας και παράλληλα η ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου εκλέγονται το καθένα από τους μετόχους της γενικής συνέλευσης είναι βήματα που ενισχύουν τη διαφάνεια που ζητούν τα ξένα θεσμικά κεφάλαια.

Η προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης για τις ελληνικές εταιρείες θα είναι μακρά και δεν αρκούν οι πολιτικές φωτοβολίδες. Οι ελληνικές μετοχές όπως και τα ελληνικά ομόλογα με αφορμή τη νέα μίνι ιταλική κρίση καταποντίστηκαν και για μία ακόμα φορά διέψευσαν τις προσδοκίες. Το στοιχείο αυτό δείχνει από μόνο του τις υπάρχουσες ανάγκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα