Η άνοδος του λαϊκισμού απειλεί τις προσπάθειες του Μ. Ντράγκι

Η πατρίδα του Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να του αποκαλύψει ότι δεν μπορεί μόνος του, όσο και να προσπαθεί, να σώσει το ευρώ.

Οι τοπικές εκλογές στην Ιταλία στις 19 Ιουνίου είναι οι πρώτες από μία σειρά εκλογικών διαδικασιών που θα γίνουν στην Ευρώπη το επόμενο 18μηνο και μπορεί να δείξουν ότι οι λαϊκιστές πολιτικοί έχουν, πλέον, πραγματική δύναμη. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μία μεγάλη απειλή για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα,

παρά τις προσπάθειες του κ. Ντράγκι και την υπόσχεσή του ότι θα κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο» για να στηρίξει την Ευρωζώνη.

Με τον πληθωρισμό να εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί έως το τέλος του έτους, ο κ. Ντράγκι μπορεί να υποστηρίξει ότι η πολιτική του και ο στόχος του να διατηρήσει σταθερές τις τιμές τελικά καρποφορεί. Όμως οι κυβερνήσεις, αντί να τον στηρίξουν και να προωθήσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές προτιμούν να επικεντρωθούν στις εκλογικές διαδικασίες που θα πραγματοποιηθούν στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. και φυσικά στο βρετανικό δημοψήφισμα.

«Τα εμπόδια στην προσπάθεια της ΕΚΤ να διατηρήσει όρθια την Ευρώπη θα αυξηθούν καθώς ενισχύεται η δύναμη των λαϊκίστικων κομμάτων», εκτιμά ο Daniel Gros, επικεφαλής του Centre for European Policy Studies στις Βρυξέλλες. Και προσθέτει ότι οι πολιτικοί προτιμούν να ακολουθούν χαζές πολιτικές όπως «δαπάνες σε λαϊκίστικες απαιτήσεις και επομένως αύξηση των χρεών, να μην πραγματοποιούν επενδύσεις, δηλαδή αυτό που τους ζητά ο Ντράγκι ή να ψηφίζουν νόμους που μειώνουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας».

Πιθανώς το επόμενο καμπανάκι να κτυπήσει στην γενέτειρα του κ. Ντράγκι. Η Virginia Raggi, στέλεχος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, μπορεί να κερδίσει τη δημαρχία της Ρώμης. Αυτό θα προκαλέσει προβλήματα και στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, οι μεταρρυθμίσεις του οποίου έχουν δεχθεί «ύμνους» από τον κ. Ντράγκι. Ο Ρέντσι θα βρεθεί, επίσης, αντιμέτωπος φέτος με ένα δημοψήφισμα αναφορικά με τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα παραδοσιακά κόμματα στην Ευρώπη. Οι ισπανικές εκλογές γίνονται στις 26 Ιουνίου, η δεύτερη εκλογική διαδικασία σε διάστημα έξι μηνών. Σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία θα γίνουν, επίσης, εκλογές το 2017. Και στις τρεις χώρες υπάρχουν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, τα οποία αυξάνουν τη δύναμή τους.

Φυσικά η μάχη κατά της περαιτέρω ενοποίησης δεν λαμβάνει χώρα μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και στην Ε.Ε. Οι Βρετανοί καλούνται να αποφασίσουν στις 23 Ιουνίου εάν η χώρα τους θα παραμείνει ή όχι μέλος της Ένωσης.

«Η ΕΚΤ μπορεί να αναγκαστεί να ασχοληθεί με αλλαγή του πολιτικού σκηνικού σε μία περίοδο που οι πολιτικές που ασκεί μοιάζουν να φέρνουν αποτέλεσμα», τονίζει ο Alan Lemangnen, οικονομολόγος της Natixis.

Όσο για τον ίδιο τον Ντράγκι, αφού μείωσε τα επιτόκια στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,7 τρισ. ευρώ, συνεχίζει να τονίζει ότι δεν φθάνουν μόνο οι προσπάθειες της ΕΚΤ και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά αναμένεται να επαναλάβει σε δύο ομιλίες του, μία στο Μόναχο σήμερα Παρασκευή 17 Ιουνίου και μία την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα