Η χωροταξική πολιτική και οι χρήσεις γης απαιτούν σοβαρότητα

Στις προγραμματικές δηλώσεις κάθε νέας κυβέρνησης ακούμε έναν τίτλο με άγνωστες σε βάθος έννοιες από τον κάθε υπουργό Περιβάλλοντος: την αξία της χωροταξίας και των χρήσεων γης.

Μετά τις δηλώσεις, όμως, συνήθως παρατηρείται σιγή ιχθύος ή βλέπουμε κάποιο νομοσχέδιο για διόρθωση κάποιου νόμου που έπεσε στο ΣτΕ.

Και στην επόμενη κυβέρνηση πάλι τα ίδια…

Πραγματικά ο χωροταξικός σχεδιασμός και η θέσπιση -με απλό τρόπο και λογική- χρήσεων γης είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη κάθε χώρας. Τι γίνεται, όμως, στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια;

Ψηφίστηκε το 2014 ο νόμος 4269

σχετικά με τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, μέσα στο 2016 καταργήθηκε το Β κεφάλαιο που αφορούσε στις χρήσεις γης (γυρνώντας τη χώρα στο 1987…), το 2016 άλλαξε ολόκληρος ο νόμος του 2014 με τον νόμο 4447 και το 2017 προωθείται Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης.

Προφανώς δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί καθόλου ο 4269, αφού δεν είχαν βγει οι αναγκαίες κανονιστικές πράξεις. Επιπλέον, ενδιάμεσα έπεσε στο ΣτΕ και το χωροταξικό του τουρισμού.

Οι νέες χρήσεις γης πότε θα εφαρμοστούν άραγε; Στα νέα σχέδια. Και πόσο χρόνο χρειάζεται ένα νέο σχέδιο; Τουλάχιστον τρία χρόνια. Μπορεί και 5, 10, 15 ή και 20 αν δεν υπάρχουν χρήματα. Τι θα συμβεί πιθανότατα;

Μόλις εκλεγεί άλλη κυβέρνηση πιθανόν να αλλάξει τον 4447, ο οποίος δεν θα προλάβει να εφαρμοστεί και θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε νόμους, αλλά τίποτα δεν θα προχωράει και η χώρα θα οδεύει ολοταχώς προς τα πίσω.

Ταυτόχρονα, σε κάθε διαφορετικό νομοθέτημα ή ακόμη και στο ίδιο υπάρχει διαφορετική ορολογία για τις ίδιες έννοιες.

Το εκπληκτικό είναι ότι εκτός από τις απλές περιπτώσεις (όπως όταν για την ίδια έννοια χρησιμοποιείται η λέξη «χωροταξική» ή «χωρική») παρουσιάζονται φαινόμενα όπου οι άλλοτε ονομαζόμενες ως προστατευόμενες περιοχές ξαφνικά βαφτίζονται στο τελευταίο σχέδιο Π.Δ. χρήσεις γης. Επίσης, κορυφαία αλλαγή -χωρίς καμία λογική- είναι η αυτή των επιτρεπόμενων τετραγωνικών ανά χρήση.

Ετσι, σε μια σχετική σύσκεψη στο αρμόδιο υπουργείο ο πιθανότερος διάλογος είναι ο παρακάτω:

- Τα αναψυκτήρια ήταν 200 τετραγωνικά. Πόσο να τα βάλω;
- Βάλ’ τα 100.
- Τα εστιατόρια ήταν 400. Πόσο να τα βάλω;
- Βάλ’ τα 200.
- Εγραψα 300, να τ’ αφήσω;
- Αφησέ τα.

Ετσι ακριβώς, χωρίς καμία μελέτη και καμία λογική… Ακόμη και μάγος να είσαι, δεν μπορείς να ξεμπλέξεις από αυτόν τον κυκεώνα.

Προφανώς είναι απίθανο να έχει εμπιστοσύνη κάποιος επενδυτής σε αυτόν τον παραλογισμό.

Το ζήτημα της χωροταξικής πολιτικής και των χρήσεων γης είναι κορυφαίο και από αυτό εξαρτάται η αληθινή ανάπτυξη της χώρας. Γι’ αυτό χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση, με ρεαλισμό, από τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας. Επίσης θέλει τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για να μη γίνονται συνεχώς ανατροπές έτσι για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη.

Οσο αυτά δεν συμβαίνουν, θα πηγαίνουμε προς τα πίσω και θα καταστρέφουμε τη χώρα και το περιβάλλον.

*Ο κ. Γ. Στασινός είναι Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Keywords
Τυχαία Θέματα