Η διαμεσολάβηση σώζει σπίτια από πλειστηριασμούς – Στεγαστικά 6 στα 10 δάνεια που ρυθμίζονται εξωδικαστικά

Τις νομικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων και των πλειστηριασμών που από το φθινόπωρο αναμένεται να ανεβάσουν ρυθμούς, μπορούν να σταματήσουν οι δανειολήπτες εάν επιλέξουν να ρυθμίσουν μέσω της διαμεσολάβησης.

Πιο αναλυτικά, ο επίμαχος θεσμός που θεσπίστηκε με τον Ν. 3898/2010, αλλά ξεκίνησε να αξιοποιείται μόλις την τελευταία τριετία, δίνει τη δυνατότητα στα δύο μέρη – τράπεζες και οφειλέτες – να τα «βρουν» εξωδικαστικά, ανεξάρτητα εάν υφίσταται

μεταξύ τους δικαστική διαμάχη.

«Πριν τρία χρόνια, κατόπιν σχετικών κρούσεων των πελατών μας, αποφασίσαμε να εντάξουμε την διαμεσολάβηση στα ήδη υπάρχοντα εργαλεία αντιμετώπισης των ‘κόκκινων’ δανείων. Στην αρχή, η επίμαχη ‘έξω από το κουτί’ διαδικασία δεν ήταν αρκετά αποδοτική, σταδιακά, ωστόσο, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη βοήθησαν, ώστε να στεφθεί με επιτυχία. Αυτή τη στιγμή, ικανοποιούμε όλα τα εισερχόμενα αιτήματα, τόσο από πλευράς των δανειοληπτών, όσο και του Ελληνικού Κέντρου Χρηματοοικονομικής Διαμεσολάβησης», τόνισε η επικεφαλής του τμήματος Διαμεσολάβησης στη DoValue Greece, κυρία Σοφία Δέδε, στο πλαίσιο του NPL Management Summit της DDC, για να προσθέσει: «Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την διαδικασία, προτείνοντας την διαμεσολάβηση ως εναλλακτική λύση στους οφειλέτες σε πιο μαζικό επίπεδο. Ειδικά στις περιπτώσεις που οι νομικές ενέργειες έχουν ήδη ξεκινήσει».

Μέχρι στιγμής, η DoValue Greece έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 120 υποθέσεις μέσω διαμεσολάβησης, με το ποσοστό επιτυχίας να ξεπερνά το 90%. Το 60% των δανείων δεν έχουν καταγγελθεί, ενώ σχεδόν έξι στα 10 πρόκειται για στεγαστικά. Η πανδημία οδήγησε σε παύση για σχεδόν τέσσερις μήνες τις σχετικές διαπραγματεύσεις, με την εταιρεία, ωστόσο, να καταφέρνει την επιτυχή ολοκλήρωση 28 εξ αυτών, χρησιμοποιώντας την δύναμη της τεχνολογίας.

Όσον αφορά στα οφέλη, αυτά είναι τα εξής:

Για τους οφειλέτες:

Άμεση και βιώσιμη λύση
Εμπιστευτική διαδικασία
Χαμηλό κόστος (περίπου 70% χαμηλότερο εν συγκρίσει με τις νομικές ενέργειες)
Κατάσταση win win (και τα δύο μέρη αναζητούν το κλείσιμο της διαμεσολάβησης)
Χτίσιμο εμπιστοσύνης – Αποφυγή δικαστικών περιπετειών.

Για τους servicers:

Οριστική διευθέτηση του χρέουςΕυέλικτη διαδικασίαΑμοιβαία εκτελεστή δεσμευτική συμφωνίαΜείωση των NPEs (τα περισσότερα από τα δάνεια που διευθετούνται μέσω της διαμεσολάβησης δεν «κοκκινίζουν» εκ νέου, αφού οι οφειλέτες τηρούν τη συμφωνία).Γαβαλάς (Intrum): «Η διαμεσολάβηση μπορεί να προσφέρει λύσεις σε δύσκολες υποθέσεις»

Την άποψη πως η παραδοσιακή αναδιάρθρωση των δανείων πρέπει να αναμορφωθεί, προσφέροντας στους δανειολήπτες νέα, εναλλακτικά εργαλεία, εξέφρασε από την πλευρά του, ο senior director, Retail Loans Restructuring της Intrum Hellas, κ. Γιάννης Γαβαλάς, εκτιμώντας πως η διαμεσολάβηση μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο.

«Οι συναινετικές λύσεις (amicable solutions), όπου χρησιμοποιούν την περιουσία του οφειλέτη σε περιπτώσεις που το εισόδημα αποδεικνύεται ανεπαρκές για αποπληρωμές, κερδίζουν διαρκώς έδαφος, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο νέος πτωχευτικός Νόμος που ενεργοποιείται στο σύνολό του σε μερικές ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Ακόμη και εάν δεν προβλέπουμε εντυπωσιακά νούμερα, η διαμεσολάβηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει λύσεις σε πολύπλοκες υποθέσεις, με δύσκολο ‘ιστορικό’, περίεργες νομικές διαστάσεις και αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης. Στην Intrum Hellas πιστεύουμε δυνατά σε αυτή την διάσταση της διαμεσολάβησης που σε αρκετές περιπτώσεις μας έχει επιτρέψει να φτάσουμε σε συμφωνία και να τακτοποιήσουμε παλαιότερες διαφορές με τους πελάτες μας».

Οι υποθέσεις δε, που έχει μέχρι στιγμής διαχειριστεί η Intrum, έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: 

Πρόκειται για μεσαία έως υψηλά ποσά δανείου.Έχουν προηγηθεί μακράς διάρκειας ανεπιτυχείς απευθείας διαπραγματεύσεις.Υπάρχει πολυπλοκότητα στις νομικές διαδικασίες.Τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν διαφορετική οπτική σε ζητήματα, όπως η αξία του ακινήτου που είναι collateral στο δάνειο, που οδηγούν σε αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης.Κόστος: Διαμεσολάβηση VS Δικαστήρια

Τα έξοδα της διαμεσολάβησης είναι μόλις το 1/4 αυτών που απαιτούνται για τις ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης.

Προς επίρρωση, το χαμηλότερο ποσό που καλούνται να πληρώσουν τα μέρη, υπολογίζεται σε 340 ευρώ έκαστος (80 ευρώ/ώρα + ΦΠΑ η αμοιβή του διαμεσολαβητή, με μέσο όρο τις πέντε ώρες, από 60 ευρώ έως και 150 ευρώ το κατώτατο ποσό για παράσταση δικηγόρου και 50 ευρώ το παράβολο Δημοσίου, σε περίπτωση κατάθεσης του πρακτικού στο δικαστήριο) έναντι ποσού 3.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Όσον αφορά στο κόστος μέσω αιτήσεως παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στο Ελληνικό Κέντρο Χρηματοοικονομικής Διαμεσολάβησης (έναν εξειδικευμένο φορέα Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών), αυτό, όπως προκύπτει και από τη σχετική ιστοσελίδα, ορίζεται στα 90 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% για κάθε μέρος και περιλαμβάνει:

Χρήση κατάλληλα διαμορφωμένων αιθουσών για τη διεξαγωγή διαδικασίας διαμεσολάβησης (κοινές συνεδρίασες, κατ’ ιδίαν συναντήσεις).Πρόσβαση στον Κατάλογο Επιμορφωμένων Χρηματοοικονομικών Διαμεσολαβητών (ΚΕΧΔ).Παροχή αναγκαίου εξοπλισμού (τηλέφωνο, εκτυπωτής/φωτοτυπικό, πρόσβαση στο διαδίκτυο), γραμματειακής και λοιπής διοικητικής φύσης υποστήριξης, αλλά και επισιτιστικών (καφές, σνακ) κατά τις ημέρες διεξαγωγής της διαδικασίας διαμεσολάβησης.Χρήση χώρων για τη διεξαγωγή προπαρασκευαστικών συναντήσεων μεταξύ του διαμεσολαβητή και των μερών, πριν την έναρξη της συνεδρίασης διαμεσολάβησης.

Διαβάστε ακόμη:

Alpha Bank: Διήμερο διεργασιών για την αύξηση κεφαλαίου των €800 εκατ.

Self test: Πώς μπορούν να απειλήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα – «Καμπανάκι» από ειδικούς (vid)

Εμβόλιο – κορωνοϊός: Τι ισχύει για αλλαγή ή ακύρωση ραντεβού (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα