Η διεθνοποίηση στη πράξη – Τα παραδείγματα της Veltio και της Schoox

Του Κώστα Τσαούση

Εταιρείες όπως η Veltio και η Schoox δείχνουν με το παράδειγμα της επιτυχίας τους ότι ο δρόμος της διεθνοποίησης δεν είναι μια ουτοπία στις μέρες μας. Μάλλον, το αντίθετο. Ο 40χρονος Κώστας Βασιλείου, συνιδρυτής της Schoox – με πολυετή θητεία στην πληροφορική- υποστηρίζει ότι οι ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας δεν έχουν μόνο μηχανικούς με ταλέντο στις τάξεις τους αλλά μηχανικούς που μπορούν να δημιουργήσουν προϊόντα που μπορούν με άνεση να βρουν την θέση τους στην διεθνή αγορά.

Ως προϊον το Schoox.com είναι μια πλατφόρμα στον χώρο του Talent

Development και ως SaaS B2B το χρησιμοποιούν εταιρείες με 100 υπάλληλους αλλά και εταιρείες με 500.000 υπαλλήλους, ώστε να εκπαιδεύσουν ηλεκτρονικά και να αναπτύξουν τις δεξιότητες του προσωπικού τους.

Ο ίδιος αναφέρει ότι στην διεθνή αγορά βρίσκονται πάνω από 400 ανταγωνιστές αλλά οι πελάτες του στα 4 σημεία του ορίζοντα προτιμούν αυτήν την πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί και υποστηρίζεται στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στην λιλιπούτεια Silicon Valley του Θερμαϊκού βρίσκονται και δουλεύουν οι 35 από τους 50 εργαζόμενους της εταιρείας που μοιράζει την απόσταση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και το Austin του Τέξας στις ΗΠΑ. Στην Θεσσαλονίκη γίνεται το Product Development, ενώ στην πρωτεύουσα της Πολιτείας του Τέξας εδρεύει το marketing και οι πωλήσεις.

Από την πλευρά του ο 40χρονος Κώστας Μάλαμας -γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και κατέχει πτυχίο Aerospace Engineering από το Georgia Tech και MSc in Aeronautics and Astronautics από το Stanford University με εξειδίκευση στη ρευστοδυναμική και υπολογιστική μοντελοποίηση- είναι ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Veltiο.

Η τελευταία είναι μια διεθνής εταιρεία από την αρχή έως το τέλος. Από την ίδρυση της το 2004 στην Ατλάντα των ΗΠΑ και την δημιουργία του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη το 2005, η Veltio έχει φτάσει να στελεχώνεται σήμερα από 120 και πλέον άτομα, στην πλειοψηφία τους Έλληνες αναλυτές και ερευνητές με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Συγκαταλέγεται έτσι ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της παγκοσμίως και είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος συνεργάτης της Oracle διεθνώς για την πλατφόρμα Oracle Retail Planning στην οποία και εξειδικεύεται.

Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη απασχολεί σήμερα πάνω από 80 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 29 έτη, 90% από αυτούς με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και ένα μεγάλο ποσοστό Διδάκτορες και ερευνητές με εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Veltio Greece είναι εδώ και αρκετά χρόνια σε διαδικασία διαρκούς ανάπτυξης και συνεχίζει να δημιουργεί εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στην Θεσσαλονίκη που για το 2017 σχεδιάζεται να προστεθούν στο δυναμικό της τα 30 επιπλέον άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, η διεθνής Veltio είναι μια κατεξοχήν καινοτομική και ραγδαία αναπτυσσόμενη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς, με σκοπό τον σχεδιασμό επιχειρησιακών λειτουργιών (business process design) και τη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας τους (supply chain optimization), μέσω της εφαρμογής ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Ειδικότερα, παρέχει υπηρεσίες ανάλυσης και εξόρυξης δεδομένων σε μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου, με πρωταρχική αγορά τις ΗΠΑ αλλά και την Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία.

Ο Κώστας Μάλαμας της Veltio

Η Veltio επικεντρώνεται στο σχεδιασμό και δημιουργία συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων (decision support systems) χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία εξόρυξης δεδομένων, μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Το πελατολόγιο της εταιρείας περιλαμβάνει πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανεμπορίου παγκοσμίως, όπως τις Kroger, Tesco, Sainsbury's, Disney, Forever 21, και πολλές άλλες.

Ας επιστρέψουμε όμως τα εταιρικά της Schoox. Η τελευταία ξεκίνησε το 2012 από τη Θεσσαλονίκη και έχει πλέον έδρα το Austin του Τεξας στην Αμερική. Όπως λέει ο συνιδρυτής της Κώστας Βασιλείου «τον Δεκέμβριο του 2012 σηκώσαμε τα πρώτα μας χρήματα ως επένδυση από Αμερικάνους επενδυτές και τον Ιούνιο του 2013 ήρθε ο πρώτος πελάτης.

Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 500 πελάτες (μικρές, μεγάλες και πολύ μεγάλες εταιρείες) που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα καθημερινά για να εκπαιδεύσουν τους περίπου 3 εκατομμύρια υπάλληλους τους σε περισσότερες από 120 χώρες. Μερικές από αυτές είναι η KIA, η Subway, η Ultimate Software, κτλ.

Η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται πλέον σε 6 εκ. δολάρια (ως Series A) και το δυναμικό μας έχει αυξηθεί σε περίπου 50 άτομα (35 στη Θεσσαλονίκη όπου γίνεται το Product Development)».

Keywords
Τυχαία Θέματα