Η ΕΕ αποκαλύπτει το πλάνο της για την ολική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε το μακροπρόθεσμο όραμά της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σε μια προσπάθεια για πιο φιλόδοξη δράση για το περιβάλλον, λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέρριψε τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησής του σχετικά με το οικονομικό κόστος της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το μπλοκ των 28 εθνών, υπεύθυνο για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του

θερμοκηπίου, έθεσε μια προοπτική για το 2050, για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να προβλέψουν το κόστος για την καταπολέμηση της αύξησης της θερμοκρασίας. Η επικαιροποιημένη στρατηγική της ΕΕ έρχεται μια εβδομάδα πριν από τη συγκέντρωση των αντιπροσώπων από σχεδόν 200 χώρες στην Πολωνία, για την ετήσια διάσκεψη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

"Με αυτό το σχέδιο, η Ευρώπη θα είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία στον κόσμο που θα προχωρήσει σε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050", ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια, Miguel Arias Canete. "Είναι απαραίτητο να επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι θερμοκρασίας της συμφωνίας του Παρισιού. Είναι δυνατόν μα τους πετύχουμε με τις τρέχουσες τεχνολογίες», συμπλήρωσε.

Ενώ η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική δεν προτείνει την αλλαγή του στόχου του μπλοκ για το 2030, θέτει επτά δομικά στοιχεία για τις επόμενες δεκαετίες που θα μπορούσαν αργότερα να μετατραπούν σε δεσμευτικούς στόχους. Αυτά κυμαίνονται από μέτρα ενεργειακής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κτιρίων μηδενικών εκπομπών και έξυπνων υποδομών και μεγαλύτερης χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

"Η επίτευξη εκπομπών ουδέτερου άνθρακα θα ωθήσει επενδύσεις σε ευρωπαϊκές λύσεις καθαρής ενέργειας ύψους σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως", δήλωσε ο Arias Canete. "Και συνολικά, θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας μας μέχρι και στο 2% του ΑΕΠ έως το 2050".

Τα βήματα αποσκοπούν στο να δείξουν πόσο αποφασισμένη είναι η ΕΕ να τιμήσει τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, ακόμη και ενόψει της απόφασης του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 που υπέγραψαν σχεδόν όλες οι άλλες χώρες του κόσμου.

Η ΕΕ έχει επί του παρόντος δεσμευτικό στόχο να μειώσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 40% μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Αυτό δεν αρκεί για να επιτευχθεί ο στόχος του Παρισιού να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, μια κίνηση που λένε οι επιστήμονες ότι είναι απαραίτητη για την πρόληψη καταστροφικών επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να υποβάλουν μέχρι τα τέλη του 2018 τα δικά τους εθνικά σχέδια για το κλίμα και την ενέργεια, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την τελευταία στρατηγική του μπλοκ. Η ΕΕ ζητά την επέκταση της συνεργασίας με παγκόσμιους εταίρους με την πάροδο των χρόνων, ώστε όλα τα έθνη, τόσο πλούσιοι όσο και φτωχοί, να υποβάλουν δική τους μακροχρόνια εθνική άποψη. Αυτό θα πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνει επιχειρηματικές ενώσεις, περιφέρειες και πόλεις, οι οποίες ήδη σχεδιάζουν τα δικά τους μακροπρόθεσμα οράματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα