Η ευκαιρία να γίνει ψηφιακός κόμβος η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Μικρές και γρήγορες νίκες σε ό,τι έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση στο Δημόσιο και αξιοποίηση των κονδυλίων ώστε η Ελλάδα να γίνει «κόμβος» για την ευρύτερη περιοχή μπορεί να φέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργώντας μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να επανακαθορίσει το παραγωγικό της μοντέλο.

«Αυτή την στιγμή πάνω, πάνω από 1.150 υπηρεσίες διατίθενται στους πολίτες μέσω του gov.gr,

το 2020 είχαμε 90 εκατ. επισκέψεις μέσα από την πύλη, από τα 30 εκατ. του 2019 και τα 8 εκατ. Μιλάμε για τα 90 εκατ. επισκέψεις που θα έκαναν οι πολίτες στο γκισέ. Αρα βλέπουμε ότι επέρχεται μία μεγάλη αλλαγή και θέλουμε ακόμη περισσότερες μικρές ‘’νίκες’’ στο Δημόσιο στο κομμάτι της ψηφιοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Delphi Εconomic Forum, ο κ. Γιώργος Στύλιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο.

Γ. Στύλιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

«Παρακολουθούμε τους δείκτες ψηφιακής απόδοσης όπου σε ορισμένες περιπτώσεις η Ελλάδα είναι χαμηλά (συνδεσιμότητα, απόδοση δημόσιας διοίκησης, ψηφιακός μετασχηματισμός Δημοσίου, διασύνδεση συστημάτων κ.τ.λ.) και δίνουμε εκεί προτεραιότητα. Με μικρές και γρήγορες νίκες θέλουμε να ‘’μπολιάσουμε’’ την οικονομία και το σύστημα και να τονώσουμε όλη την ψηφιακή λειτουργία. Στόχος είναι να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη και να παράξουμε οικονομική ανάπτυξη. Ένα βασικό έργο είναι και η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου που προσδοκούμε ότι θα βοηθήσει πολύ την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Ενδεικτικά, αυτή την στιγμή πάνω από 15 υπηρεσίες παρέχονται μέσω της πύλης, όπως π.χ. το πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου που χρειάζεται για κάθε συμβολαιογραφική πράξη. Επιπλέον δίνουμε τη δυνατότητα για έρευνα με απομακρυσμένη πρόσβαση στα στοιχεία στους επαγγελματίες, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς κ.α. να εκδώσουν πιστοποιητικά και να πραγματοποιήσουν πράξεις που στο παρελθόν χρειάζονταν φυσική παρουσία».

Βασικό “όπλο” για το πέρασμα στην ψηφιακή μετάβαση είναι τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης «τα έργα που θα οδηγήσουν πραγματικά στον μετασχηματισμό της χώρας με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ενέργεια να πρωτοστατούν», όπως ανέφερε ο κ. Στύλιος.

«Τα κονδύλια από το Ταμείο είναι η γεμάτη… καρδάρα με το γάλα για τη σημερινή γενιάς και το μεγάλο στοίχημα είναι να μη την κλωτσήσουμε όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν αλλά να την αξιοποιήσουμε πραγματικά και να παίξουμε σημαντικό ρόλο σε όλη την περιοχή», ανέφερε ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, partner της εταιρείας συμβούλων Deloitte. «Για κάθε 1 δισ. ευρώ επένδυση στις νέες τεχνολογίες έχουμε πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα επί 40, επιπλέον 80 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Τα κεφάλαια για τις επενδύσεις για τη νέα τεχνολογία δεν είναι επιλογή είναι αναγκαιότητα. Οι επιχειρήσεις που μπόρεσαν μέσα στην πανδημία να επιβιώσουν είναι αυτές που είχαν κάνει ήδη επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Σίγουρα το κράτος θα πρέπει να δώσει κίνητρα για το κομμάτι της προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες και σε αυτή τη συγκυρία το κράτος φαίνεται ότι πράγματι ακούει προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως περαιτέρω ενίσχυση για τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, με έμφαση στην αξιοποίηση των data για καλύτερο αποτέλεσμα, artificial intelligence κ.α.».

Ν. Χριστοδούλου, Σύμβουλος στην Deloitte Ελλάδας

Τη μεγάλη, ίσως μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να επανακαθορίσει το παραγωγικό της μοντέλο βλέπει στο Ταμείο ο κ. Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Wind, επισημαίνοντας ειδικά για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών ότι η αναγκαιότητα υποδομών είναι παραπάνω από προφανής.

Ν. Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Hellas

«Στον τομέα της κινητής η Ελλάδα είναι αρκετά μπροστά, ωστόσο εκεί που πρέπει να γίνει δουλειά είναι η σταθερή, με επενδύσεις σε οπτικές ίνες που θα φτάνουν μέχρι και το τελευταίο σπίτι». Τα πλάνα των παρόχων υπάρχουν, όπως και ο σχεδιασμός για τις απομακρυσμένες περιοχές ωστόσο θα πρέπει οι διαδικασίες να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο.

«Για μία ιστορική ευκαιρία η χώρα να αλλάξει σελίδα, όχι μόνο στο ψηφιακό κομμάτι αλλά γενικότερα, να πέσουν πολύ καλά κεφάλαια με πολύ καλούς χρηματοδοτικούς όρους ώστε η χώρα να μπεί σε εντελώς διαφορετική πορεία» έκανε λόγο ο κ. Ανδρέας Ξηροκώστας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού SAP. «Αυτό που καταλάβαμε τους τελευταίους 15 μήνες είναι ότι η τεχνολογία δεν είναι μόδα, είναι ο νέος τρόπος ζωής. Μετά από την οικονομική κρίση, δεν υπήρχε χειρότερη περίοδος για να έρθει η πανδημία και καλύτερη περίοδος να έρθει το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ τέτοιου είδους προσαρμογή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την ανάπτυξη κάθε μιας επιχείρισης χωριστά, προφανώς υπάρχει το γενικότερο πλαίσιο και η θεσμικότητα που θέτει το κράτος, ωστόσο ο κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία ώστε μέσα από αυτή τη διαδικασία να αλλάξει επίπεδο. Ο κάθε επιχειρηματίας είναι μία νησίδα ανάπτυξης που μπορεί να φέρει νέες θέσεις εργασίας».

Α. Ξηρόκωστας, Γενικός Διευθυντής της SAP Ελλάδος

Την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες τόνισε στο φόρουμ η κ. Γιώτα Παπαρίδου, πρόεδρος του ΣΕΠΕ, επισημαίνοντας ότι η πανδημία, από τη μία δημιούργησε πολλά οικονομικά προβλήματα, ωστόσο «μας έδωσε την ώθηση που χρειαζόμασταν για να μπορούμε να προχωρήσουμε ψηφιακά. Αλλαξε τελείως η ψηφιακή λογική του κόσμου, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για το μέσο πολίτη. Μέσω του Ταμείου ήδη έχουν εξαγγελθεί έργα 4 δισ. ευρώ στο κομμάτι των ψηφιακών έργων, ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες με συγκεκριμένες δεσμεύσεις έως το 2022 και έως το 2024 να έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση».

Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος του ΣΕΠΕ

Στις επόμενες κινήσεις συνολικά για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας, η ίδια επεσήμανε ως απολύτως αναγκαία την απλοποίηση συνολικά των διαδικασιών για την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Προτεραιότητες θα πρέπει να είναι ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και η ψηφιακή αναβάθμιση των πολιτών, η στήριξη της καινοτομίας στη χώρα με τη δημιουργία και τη στήριξη των τεχνολογικών πάρκων, ο εκσυγχρονισμός της παιδείας και η στήριξη της δια βίου μάθησης κ.ο.κ..

Διαβάστε ακόμα:

Ρέγκλινγκ: Σε 30 χρόνια θα υπάρχουν τρία ισχυρά νομίσματα διεθνώς: Το δολάριο, το ευρώ και το γουάν

Ιταλία: Χωρίς μισθό ο Ντράγκι για να διατηρήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Ξανά στο σφυρί τα μικρά «παλάτια» του Γουλανδρή στα παλαιά Ανάκτορα

Keywords
Τυχαία Θέματα