Η Ελλάδα αργοπεθαίνει: Μόλις 2 γεννήσεις για κάθε 3 θανάτους
Καμπανάκι για δημογραφικό: Στα 8,3 εκατ. υπολογίζεται ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050, με το 1/3 άνω των 65 ετών - Πρώτοι πανευρωπαϊκά και τρίτοι στον κόσμο σε εκτρώσεις - Σοβαρές οι οικονομικές συνέπειες σε ασφαλιστικά ταμεία, μισθούς και συντάξεις, ερημοποίηση της επαρχίας - Δραστικά μέτρα ζητά ο πρόεδρος της ΕΕΠΙ: Οικονομικά κίνητρα για τρίτο παιδί, μείωση εργοδοτικών εισφορών, σύσταση ειδικού φορέα
Ιδιαίτερα απαισιόδοξο σενάριο
Σύμφωνα με τους ειδικούς το 2025, ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 10.240,5 και 10.603,4, ενώ το 2035 από 9.514,5 έως 10.414,6. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας, το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμαίνεται μεταξύ 8,3 εκατ. και 10 εκατ. άτομα, με μέση ηλικία τα 47-50 έτη, ενώ τα άτομα άνω των 65 ετών θα αποτελούν ποσοστό 30%-33% του πληθυσμού.
Επιπλέον, "η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό εκτρώσεων στην Ευρώπη και το τρίτο στον κόσμο, με περίπου 250.000 ετησίως", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής (ΕΕΠΙ), Γεώργιος Δασκαλάκης, κατά την ομιλία του σε ημερίδα με θέμα "Δράση για την υπογεννητικότητα".
Οπως είπε ο κ Δασκαλάκης, μεταξύ των σημαντικότερων επιπτώσεων της υπογεννητικότητας και της συνακόλουθης γήρανσης του πληθυσμού, είναι "η επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, η μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς και η ερημοποίηση των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας".
Παρουσιάζοντας τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες που δημιουργούν και εντείνουν το πρόβλημα, ο Δημήτριος Λουτράδης, Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος Ελληνικής Μαιευτικής & Γυναικολογικής Εταιρείας (ΕΜΓΕ), υπογράμμισε ότι η αύξηση του μέσου όρου γάμου και απόκτησης πρώτου παιδιού, η αύξηση του κόστους διαβίωσης, αλλά και ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής, δεν ευνοούν τη γονιμότητα. Όπως ανέφερε ο κ. Λουτράδης, το 44% των Ελληνίδων αποκτά μόνο ένα παιδί, ενώ μόλις το 4,8% περισσότερα από 4 παιδιά.
Για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα σύνθετου αυτού προβλήματος ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε ότι η Πολιτεία οφείλει να υιοθετήσει άμεσα και δραστικά μέτρα, όπως: η παροχή οικονομικών κινήτρων για την απόκτηση τρίτου παιδιού, η εφαρμογή πολιτικών για τη διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας, η δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Στήριξης της οικογένειας, η στήριξη ζευγαριών με πρόβλημα γονιμότητας, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους γονείς, η σύσταση ειδικού Φορέα διαχείρισης δημογραφικής πολιτικής, αλλά και η γενικότερη ενίσχυση του μοντέλου της πολύτεκνης οικογένειας στη συνείδηση των νέων ανθρώπων.
Ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο Διονύσιος Μπαλούρδος, ερευνητής, διευθυντής ερευνών, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.). υπογράμμισε πως η δημιουργία οικογένειας προϋποθέτει ότι τα ζευγάρια έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο εμπιστοσύνης στο μέλλον. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων ή οι επισφαλείς συμβάσεις εργασίας, όπως ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας, αποτελούν σημαντικό παράγοντα διόγκωσης της υπογεννητικότητας.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στη διεξαγωγή ανοικτής συζήτησης με θέμα τις στιγμές ευτυχίας που προσφέρει στους γονείς η δημιουργία μιας μεγάλης οικογένειας. Κοινό στοιχείο όλων των μαρτυριών ήταν ότι η ευτυχία των γονέων πολλαπλασιάζεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των μελών της οικογένειας.
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν γνωστά πρόσωπα της τηλεόρασης, αλλά και επιστήμονες όπως η παιδίατρος, νεογνολόγος, δ/ντρια ΕΣΥ και μητέρα 6 παιδιών, Ντόρα Κονιτσιώτη και ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος, αν. καθηγητής Ε.Κ.Π.Α Σωτήριος Τσιόδρας.
Η κ. Κονιτσιώτη επεσήμανε το πόσο πολύτιμη είναι για εκείνη, η ώρα που θα επικοινωνήσει με τα παιδιά της, ώστε να τελειώσει η μέρα της και να πει «και αυτή η μέρα πέρασε και όλοι είναι καλά». Οπως είπε "αν βάλουμε την λογική, θα κάνουμε παιδιά. Είναι απόλαυση. Χάνεις πράγματα, αλλά έτσι και αλλιώς προσπαθείς να βρεις ουσιαστικά πράγματα στη ζωή. Αν δεν τα βρεις, βάζεις υποκατάστατα. Τα υποκατάστατα είναι που βγάζεις και σου μένει η ουσία».
Στο ρόλο του πατέρα στην πολύτεκνη οικογένεια αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας- πατέρας 7 παιδιών. «Προσπαθώ να είναι ποιοτικός ο χρόνος που περνώ με τα παιδιά. Η μητέρα είναι η κολώνα της ανατροφής των παιδιών. Ο πατέρας πρέπει να τους δίνει την αίσθηση της ασφάλειας, να αποφεύγει τις εντάσεις, να είναι μαζί τους ποιοτικά και να είναι πάντα διαθέσιμος σε ότι ζητήσει το παιδί. Τα 7 μας παιδιά δεν τα αλλάζουμε με τίποτα. Όσο αύξανε αυτή η ομάδα, τόσο περισσότερη δύναμη μας έδινε και μας έκανε καλύτερους».
Ως κύριο συμπέρασμα της ημερίδας αναδείχθηκε η επείγουσα ανάγκη για τη δραστηριοποίηση των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων σχετικά με την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και της Πολιτείας για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Το ζήτημα πρέπει να τεθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, ώστε να σχεδιαστεί μια νέα οικογενειακή πολιτική, στηριγμένη στην άμεση εφαρμογή μέτρων που μακροπρόθεσμα, μπορούν να επιβραδύνουν τη συρρίκνωση της χώρας μας και όλες τις αρνητικές της συνέπειες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας
- Απόρρητα στοιχεία ρωσικών δορυφόρων αναρτήθηκαν κατά λάθος στο διαδίκτυο
- Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη για τον ιδιωτικό τομέα
- Ο Αρκάς σχολιάζει τις προεκλογικές εξαγγελίες με νέο σκίτσο
- Ο Τσίπρας θυμήθηκε τον Άρη Βελουχιώτη στην… αστυνομοκρατούμενη Λαμία
- FedHATTA: Δικαιώνεται το αίτημα να λειτουργήσουν κανονικά τα μουσεία και οι αρχ. χώροι στις εκλογές
- Κ. Μητσοτάκης: Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μου για τους εργαζομένους
- Λ. Αυγενάκης: «Βατερλό» θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές
- Μαυροειδάκος: “Αγνοούνται” πέντε εκατομμύρια ευρώ για την αγορά περιπολικών
- Γ. Κατρούγκαλος στο Politico: Η πόρτα της ΕE πρέπει να παραμείνει ανοιχτή προς την Τουρκία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Διευκρινίσεις της Folli Follie για τη συντηρητική κατάσχεση από επενδυτές
- YES to Sea Tourism Forum 2019
- Στουρνάρας στους FT: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές
- ΗΠΑ: Πιθανή η «παραίτηση» της Τουρκίας από τους S-400
- Μέρκελ για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: «Βοηθήσαμε ανθρώπους που είχαν ανάγκη»
- Η Ελλάδα αργοπεθαίνει: Μόλις 2 γεννήσεις για κάθε 3 θανάτους
- Ανάκαμψη στις ευρωαγορές με άνοδο στις πρώτες ύλες
- Εκδήλωση ανακοίνωσης των βραβεύσεων «Γαλάζια Σημαία» 2019
- Όμιλος Aldemar Resorts: Συμμέτοχος στην πρωτοβουλία διάδοσης της “Χάρτας Διαφορετικότητας”
- Νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μαΐου στο ΙNNOVATHENS powered by Samsung
- Τελευταία Νέα New Money
- Η Ελλάδα αργοπεθαίνει: Μόλις 2 γεννήσεις για κάθε 3 θανάτους
- Όμιλος Aldemar Resorts: Συμμέτοχος στην πρωτοβουλία διάδοσης της “Χάρτας Διαφορετικότητας”
- Νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μαΐου στο ΙNNOVATHENS powered by Samsung
- Απώλειες για χρυσό λόγω ανακούφισης στο εμπόριο
- YES to Sea Tourism Forum 2019
- ΗΠΑ: Πιθανή η «παραίτηση» της Τουρκίας από τους S-400
- Στουρνάρας στους FT: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές
- Διευκρινίσεις της Folli Follie για τη συντηρητική κατάσχεση από επενδυτές
- Τραμπ: Ελπίζω πως δεν πάμε σε πόλεμο με Ιράν
- Fed: Έχει σπάσει η σύνδεση μεταξύ ανεργίας και πληθωρισμού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Τσίπρας θυμήθηκε τον Άρη Βελουχιώτη στην… αστυνομοκρατούμενη Λαμία
- Ανανεωμένο και ευπροσάρμοστο
- Λ. Αυγενάκης: «Βατερλό» θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές
- Επίσκεψη αντιπροσωπείας των Ε.Δ. της Αρμενίας στην Ελλάδα
- H Lenovo παρουσίασε laptop με αναδιπλούμενη οθόνη
- ΗΠΑ: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ντε Μπλάζιο 24ος στην κούρσα των Δημοκρατικών για το χρίσμα
- Τουρκία: Δεν θα συμμετάσχει στις νέες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη το μικρό Δημοκρατικό Κόμμα
- FedHATTA: Δικαιώνεται το αίτημα να λειτουργήσουν κανονικά τα μουσεία και οι αρχ. χώροι στις εκλογές
- Δεν βλέπει δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές ο Στουρνάρας
- Τι απαντά η Folli Follie για τη συντηρητική κατάσχεση