Η Ελλάδα στις κορυφαίες αγορές για επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης

Το Climatescope της BNEF κατέταξε την Ελλάδα στην έκτη θέση παγκοσμίως στον κατάλογο των καλύτερων προορισμών για επενδύσεις σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, ενώ η Κροατία είναι 16η. Και οι δύο χώρες τα πήγαν καλά στη συνολική κατάταξη της ενεργειακής μετάβασης.

Η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας μειώθηκε μόλις 0,2% πέρυσι, ανέφερε το BloombergNEF (BNEF) στην έκθεσή του για το Climatescope που αφορά την ενεργειακή μετάβαση, σημειώνοντας ότι αναμενόταν

απότομη πτώση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και ότι η Κίνα ηγήθηκε της ανάκαμψης.

Το έγγραφο αποκαλύπτει λεπτομερείς πληροφορίες για 136 αγορές.

Η χρηματοδότηση έργων και υποδομών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροδοτούμενες μεταφορές και θερμότητα αυξήθηκε κατά 11% το 2020. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 60% του συνόλου, αν και υπήρξε μικρή αλλαγή στις επενδύσεις στην κατηγορία (κυρίως αιολική και ηλιακή ενέργεια) τα τελευταία έξι χρόνια.

Τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν το 6% και τα ηλιακά πάρκα αντιπροσώπευαν το 3%, ένα σταθερό αποτέλεσμα από έτος σε έτος, αλλά η παραγωγή που αποδίδεται στις δύο τεχνολογίες αυξήθηκε κατά 15% και 11%, αντίστοιχα, σε απόλυτες τιμές.

Σε καθαρή νέα ισχύ, τα φωτοβολταϊκά είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο με διαφορά, 46%, έναντι 23% για την αιολική. Η έκθεση προσθέτει ότι η ανάπτυξη στον τομέα του άνθρακα συνέχισε να επιβραδύνεται.

Η πρωτιά της Ελλάδας

Στην περιοχή που παρακολουθεί το Balkan Green Energy News, η Ελλάδα ήταν σταθερά στην πρώτη θέση το 2020 όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα, ήταν όγδοη στον κόσμο με το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την ηλιακή ενέργεια, σχεδόν στο ένα τρίτο. Αλλά όσον αφορά τις συνολικές επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, η Τουρκία ήταν 14η σε παγκόσμια κλίμακα πέρυσι με 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, θέση που διατηρεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Τουρκία ήταν επίσης 14η στον κόσμο πέρυσι όσον αφορά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Η Ελλάδα ήρθε στην έκτη θέση στον κόσμο, ενώ η Κροατία είναι 16η. Όσον αφορά τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες που καλύπτονται στην έκθεση, η Βόρεια Μακεδονία είναι 21η, ακολουθούμενη από την Αλβανία (33), τη Σλοβενία ​​(40), τη Βουλγαρία (66), τη Σερβία (77), τη Ρουμανία (82) και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (100).

Όσον αφορά τη συνολική κατάταξη των συνθηκών για επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης, η οποία περιλαμβάνει τους τομείς των μεταφορών και των κτιρίων, η Ελλάδα τα καταφέρνει επίσης καλύτερα – έφτασε στη 12η θέση και η Κροατία είναι 23η. Ακολουθούν η Σλοβενία ​​(28), η Βόρεια Μακεδονία (32), η Ρουμανία (41), η Βουλγαρία (46), η Αλβανία (59), η Σερβία (66), η Τουρκία (67) και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (86). Η Σλοβενία ​​κατέχει την υψηλότερη θέση στις μεταφορές,- 18η-, ένα βήμα μπροστά από την Ελλάδα. Η Ρουμανία τα πήγε αρκετά καλά στον συγκεκριμένο τομέα καθώς είναι 24η στη λίστα, ενώ η Τουρκία ήταν η χειρότερη στην περιοχή, στη θέση 120.

Στην κατηγορία των κτιρίων υπάρχουν μόνο 56 αγορές και η Ελλάδα κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο νούμερο 20.

Keywords
Τυχαία Θέματα