Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυξημένη λειψυδρία στο μέλλον
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσουν αυξημένες ελλείψεις νερού, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Κομισιόν.
Ανάλογα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Τουρκία. Οι ερευνητές προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στην αναπλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα ιδίως για
Η έρευνα, την οποία παρουσιάζει το ΑΠΕ, αξιολογεί τις μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των αλλαγών στις χρήσεις γης και των συνηθειών στην κατανάλωση του νερού. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενώ από τη μία θα υπάρχουν αυξημένες πλημμύρες, από την άλλη θα επιδεινώνεται η λειψυδρία, ιδίως τα καλοκαίρια. Οι συνέπειες αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην κλιματική αλλαγή (σε ποσοστό 80% ως 90%) και δευτερευόντως σε άλλους παράγοντες, όπως η χρήση της γης και του νερού (10% ως 20%).
Η αυξανόμενη ξηρασία στον ευρωπαϊκό νότο θα οδηγήσει σε ολοένα μεγαλύτερη έλλειψη νερού και σε μειωμένα υδάτινα αποθέματα για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια σε μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, εκτός από τη γεωργία και τα τρόφιμα, να επηρεασθούν αρνητικά επίσης οι τομείς της παραγωγής ενέργειας και των μεταφορών.
Για την Ελλάδα -σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς- αναμένεται μια ετήσια μείωση της τάξης του 2% στην εισροή υδάτων στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ενώ αντίθετα για τη βόρεια Ευρώπη προβλέπεται μια αύξηση περίπου κατά 13%. Αν όμως η άνοδος της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη, έως το τέλος του αιώνα η μείωση στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια μπορεί να φθάσει το 10%.
Το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο σενάριο
Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι δύο χώρες που -με μια άνοδο της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς- προβλέπεται να έχουν την μεγαλύτερη πίεση στη διαθεσιμότητα του νερού, καθώς προβλέπεται μια αύξηση περίπου κατά 100% στην αναλογία ζήτησης νερού προς διαθεσιμότητά του (water demand-availability ratio-WEI), δηλαδή θα έχουν την μεγαλύτερη ανισορροπία ζήτησης-προσφοράς νερού στην Ευρώπη.
Οι επιστήμονες έκαναν εκτιμήσεις σε βάθος 30 ετών με βάση αφενός ένα αισιόδοξο σενάριο (θα επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας των Παρισίων το 2015 για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου) και αφετέρου ένα απαισιόδοξο σενάριο (η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους δύο βαθμούς και μπορεί να φθάσει ακόμη και τους τέσσερις). Αν και στην πρώτη πιο αισιόδοξη περίπτωση οι συνέπειες αναμένονται λιγότερο σοβαρές, παρόλα αυτά πάλι προβλέπονται τόσο περισσότερες πλημμύρες, όσο και μεγαλύτερη λειψυδρία.
Τα προληπτικά μέτρα
Στις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που προβλέπεται να επηρεασθούν από την έλλειψη νερού έως το τέλος του αιώνα μας, αν ισχύσει το αισιόδοξο σενάριο, θα αυξηθεί από 85 εκατομμύρια σήμερα, σε 104 εκατομμύρια.
Οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης θα έχουν στο μέλλον μεγαλύτερα αποθέματα νερού κάθε χρόνο, αλλά και περισσότερες πλημμύρες σε σχέση με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Οι ερευνητές προτείνουν τη λήψη περισσότερων προληπτικών μέτρων, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, όπως καλύτερη διαχείριση του νερού για άρδευση (ώστε να μη γίνεται σπατάλη του), φύτεμα περισσότερων καλλιεργειών ανθεκτικών στην ξηρασία, αύξηση του τιμολογίου για αγροτική και βιομηχανική χρήση του νερού, ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ψύξης στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (ώστε να καταναλώνουν λιγότερο νερό) κ.α.
«Αν η ζήτηση νερού παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και χωρίς σημαντικές προσπάθειες για εξοικονόμηση νερού, η άνοδος της θερμοκρασίας και η μείωση των βροχοπτώσεων λόγω κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο θα προκαλέσει ακραίες αυξήσεις στη λειψυδρία. Οι άνθρωποι που ήδη έχουν επηρεασθεί υπό τις παρούσες κλιματικές συνθήκες, στο μέλλον θα έλθουν αντιμέτωποι με πολύ πιο σοβαρή έλλειψη νερού από ό,τι τώρα», προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Επιβεβαίωση από δεύτερη μελέτη
Μια δεύτερη διεθνής έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ασίς Σάρμα του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά, επιβεβαιώνει το παράδοξο: τα αποθέματα νερού συρρικνώνονται, ενώ η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Η αιτία είναι ότι η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί σε μεγαλύτερη ξηρασία του εδάφους, ιδίως σε περιοχές ήδη ξηρές.
Η μελέτη - η πιο εκτεταμένη διεθνής ανάλυση για τις βροχές και τις ροές των ποταμών μέχρι σήμερα- έλαβε υπόψη της στοιχεία από χιλιάδες σταθμούς παρατήρησης σε 160 χώρες. «Αυτό που δεν περιμέναμε, είναι ότι, παρά τις έξτρα βροχές παντού στον κόσμο, τα μεγάλα ποτάμια σταδιακά στερεύουν. Λιγότερο νερό στα ποτάμια μας σημαίνει λιγότερο νερό στις πόλεις και στα αγροκτήματα. Και πιο ξηρό έδαφος σημαίνει πως οι αγρότες θα χρειάζονται περισσότερο νερό για να μεγαλώσουν τις ίδιες καλλιέργειες. Είναι τρομερά ανησυχητικό ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει παντού στον κόσμο».
Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι για κάθε 100 σταγόνες βροχής που πέφτουν στη γη, μόνο οι 36 μετατρέπονται σε «μπλε νερό», δηλαδή εισέρχονται στις λίμνες, στα ποτάμια και στον υδροφόρο ορίζοντα, συνεπώς μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ανθρώπινες ανάγκες. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα της βροχής γίνονται «πράσινο νερό», δηλαδή κατακρατούνται ως υγρασία από το έδαφος.
Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του πλανήτη, τόσο περισσότερο νερό εξατμίζεται από το έδαφος, το οποίο έτσι απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα της βροχής, με αποτέλεσμα να απομένει όλο και λιγότερο «μπλε νερό» για ανθρώπινη χρήση. «Το πρόβλημα είναι διπλό», τόνισε ο Σάρμα. «Από τη μία ολοένα λιγότερο νερό καταλήγει εκεί όπου μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για κατοπινή χρήση. Από την άλλη, οι βροχές γίνονται πιο έντονες, κατακλύζοντας τα συστήματα απορροής στις πόλεις και οδηγώντας σε συχνότερες και πιο έντονες πλημμύρες σε αστικές περιοχές».
Οι ερευνητές προτείνουν νέες πολιτικές για το νερό, όπως λιγότερο εντατική χρήση του στη γεωργία, αλλά και υποδομές για την αποθήκευση του νερού των αστικών πλημμυρών, ώστε να μη πηγαίνει χαμένο. Το Τόκιο, που κάποτε πλημμύριζε κάθε χρόνο, πρωτοπορεί σε αυτό τον τομέα, καθώς έχει δημιουργήσει μια μεγάλη υπόγεια δεξαμενή, όπου συσσωρεύονται τα νερά των πλημμυρών και αργότερα αξιοποιούνται. Σήμερα πια η ιαπωνική πρωτεύουσα δεν πλήττεται από πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ παράλληλα έχει περισσότερο διαθέσιμο νερό.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Φριχτό τροχαίο με τρεις νεκρούς στη Μεσσηνία
- Ρεύμα υπεροχής για τη ΝΔ, λιμνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
- Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας-Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά την Πρωτοχρονιά
- Ποιος βρίσκεται πίσω από την πολυτελή βίλα του Πετσίτη στην Βαρυμπόμπη
- Ζώδια: Ημερήσιες προβλέψεις (29 Δεκεμβρίου)
- Μεσσηνία: Δύο ανήλικοι και ένας 23χρονος τα θύματα του τροχαίου στο Καλό Νερό
- ΔΕΗ: Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την Λάρκο
- Χουριέτ: Τούρκοι κομάντος ξεκίνησαν να μπαίνουν στη Συρία
- «Πειρατές της Καραϊβικής»: Ο Τζόνι Ντεπ δεν θα ενσαρκώσει ξανά τον Τζακ Σπάροου
- Τι χρειάζεται για να πάρετε επίδομα πετρελαίου και ποιοι το χάνουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- ΔΕΗ: Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την Λάρκο
- Τι χρειάζεται για να πάρετε επίδομα πετρελαίου και ποιοι το χάνουν
- Τα πρόσωπα του 2018
- Ροή χρήματος μόνο για την παρέα
- Απαγωγή Μαυρίκου: Η «σιωπή» των δραστών γεμίζει ανησυχία τις Αρχές
- C-Lab Samsung: Οκτώ νέα projects Τεχνητής Νοημοσύνης στην CES 2019
- Brexit, κραχ στο real estate και φορολογία διώχνουν τους Έλληνες εφοπλιστές από το Λονδίνο
- Ανατίναξαν δύο ΑΤΜ στο Πόρτο Ράφτη
- Συνέταιροι εξ αποστάσεως
- Καιρός: Με κρύο, βροχές και χιόνια η Πρωτοχρονιά
- Τελευταία Νέα New Money
- Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυξημένη λειψυδρία στο μέλλον
- Απαγωγή Μαυρίκου: Η «σιωπή» των δραστών γεμίζει ανησυχία τις Αρχές
- Brexit, κραχ στο real estate και φορολογία διώχνουν τους Έλληνες εφοπλιστές από το Λονδίνο
- Τα πρόσωπα του 2018
- 2018: Η χρονιά των μεγάλων αποκαλύψεων για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ
- Η κυβέρνηση βάζει χέρι σε €40 δισ. από τα ταμειακά διαθέσιμα κρατικών φορέων
- Ανατίναξαν δύο ΑΤΜ στο Πόρτο Ράφτη
- Καιρός: Με κρύο, βροχές και χιόνια η Πρωτοχρονιά
- Ροή χρήματος μόνο για την παρέα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ρεύμα υπεροχής για τη ΝΔ, λιμνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
- Αγωγή κατά Τσίπρα και Κοτζιά από τις Παμμακεδονικές ενώσεις
- Ποιος βρίσκεται πίσω από την πολυτελή βίλα του Πετσίτη στην Βαρυμπόμπη
- Μεσσηνία: Δύο ανήλικοι και ένας 23χρονος τα θύματα του τροχαίου στο Καλό Νερό
- Οι πρώτες κινήσεις του CVC στο Υγεία
- Αγώνας δρόμου για να πληρωθούν φόροι 2,8 δισ. ευρώ έως τη Δευτέρα
- ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας: Κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ΧΥΤΑ
- Δύσκολο το 2018 για τον Mr Facebook: Μήπως το 2019 θα είναι χειρότερο;