Η επόμενη μέρα στο ΕΒΕΑ μετά τη διαγραφή Μίχαλου

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Μια καινούρια και σαφώς πιο «σύνθετη», όπως έμπειρα στελέχη του επιμελητηριακού θεσμού τη χαρακτηρίζουν, ημέρα ξεκινά μετά την κομματική διαγραφή του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Κι αυτό διότι για το κόμμα της Ν.Δ. ανέκαθεν το ΕΒΕΑ

και η επιχειρηματικότητα αποτελούσαν προνομιακό πεδίο. Η «αποστασία», όπως στελέχη της Πειραιώς τη χαρακτηρίζουν, του πρόεδρου του ΕΒΕΑ, ο οποίος εδώ και περίπου δύο χρόνια κατηγορείται πως αμφισβητεί τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για σειρά ζητημάτων, δεν μπορούσε πλέον να μείνει αναπάντητη. Κι αυτό διότι, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, «δεξιά και αριστερά ο κ. Μίχαλος εμφανιζόταν ως μέλος της Ν.Δ., ως ένα στέλεχος, όμως, που αντί να κινείται αντιπολιτευτικά, διαρκώς επαινούσε κυβερνητικές επιλογές ή πράξεις με τις οποίες το κόμμα διαφωνεί. Δεν είναι τυχαίες οι καταγγελίες επιχειρηματιών-μελών της Ν.Δ. ότι εδώ και καιρό ο κ. Μίχαλος ακολουθούσε αμιγώς προσωπική διαδρομή που δημιουργούσε ρήγματα και την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται και από κεντροδεξιές προσωπικότητες».

Από την πλευρά του, ο κ. Μίχαλος σε δημόσια τοποθέτησή του υποστήριξε πως έκρινε θετικά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια, δήλωσε ότι πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι η πολιτική σταθερότητα και ως εκ τούτου η αποφυγή μακροχρόνιων προεκλογικών περιόδων και πρόωρων εκλογών σε μια φάση που η Ν.Δ. επενδύει σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, «όπως άλλωστε ήταν και η αρχική θέση της Ν.Δ. προτού ο κ. Μητσοτάκης αλλάξει απόψεις». Οπως και να ’χει, πάντως, για τον κ. Μίχαλο η προεδρία δίχως τη στήριξη της Ν.Δ., που είναι γνωστό ότι έχει σημαντικές ρίζες στον χώρο, θα είναι περίεργη, όπως και για τη Ν.Δ. το να έχει έναν πρόεδρο εκλεγμένο με τη σημαία της ο οποίος ουσιαστικά θα λειτουργεί ως συμπολιτευόμενος μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Αυτή λοιπόν η νέα συνθήκη είναι που ωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ομάδα επιχειρηματιών με σχέσεις με το κόμμα της Ν.Δ. σε κινήσεις εντός των επόμενων ημερών. Πρόκειται για την ίδια ομάδα που εδώ και δύο χρόνια γκρινιάζει για τη στάση Μίχαλου και για το άνοιγμα που επιδιώκει προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. Αν και είναι γνωστό ότι ο κ. Μίχαλος δημοφιλής στον χώρο του και εν πολλοίς δημιούργησε ένα προσωπικό επιμελητηριακό κεφάλαιο, οι φωνές που μιλούν για ακατανόητη στάση εκ μέρους του έχουν εσχάτως πληθύνει.

Πρόκειται για τις ίδιες φωνές που στο παρελθόν διαφοροποιήθηκαν και από το προεδρείο του ΣΕΒ, που έδειχνε σημάδια συναίνεσης με την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου υπό το βάρος προφανώς πιέσεων ή και μιας δύσκολης πραγματικότητας, και που δεν αντιλαμβάνονταν το πόσο εύκολα δόθηκε συγχωροχάρτι σε εκείνους που έπαιξαν την οικονομία στα ζάρια και οδήγησαν τη χώρα στα capital controls.

Οπως αναφέρει στο «business stories» στέλεχος της ομάδας που ζητά καθαρές λύσεις και αντίδραση της αγοράς απέναντι στην κυβέρνηση της λαϊκιστικής Αριστεράς «στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. σημαίνει επιδοκιμασία όλων εκείνων που οδήγησαν σε αχρείαστα μέτρα και σε τρία χαμένα χρόνια. Σε ένα σύνδρομο της Στοκχόλμης, όπου ξαφνικά οι θιγόμενοι επιχειρηματίες ξαφνικά αγάπησαν εκείνους που πήγαν να τους πτωχεύσουν, εμείς δεν θα συνηγορήσουμε. Τα προσωπικά deals του καθενός δεν μας αφορούν». Η απέναντι πλευρά, εκείνων που θεωρούν δηλαδή ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές και η χώρα να βαδίσει κανονικά, πιστεύει ότι ο επιχειρηματικός συνδικαλισμός οφείλει να είναι ακομμάτιστος και ότι οι πρόωρες εκλογές θα κάνουν μεγαλύτερο κακό από την παραμονή μιας κυβέρνησης όπως αυτή που έχουμε σήμερα, αν και αυτοί με τη σειρά τους δεν παραβλέπουν τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και τις μεγαλοστομίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα