Η επόμενη μέρα της βρετανικής ψήφου

Τα αποτελέσματα – ποσοστά, ψήφοι, προτιμήσεις ανά περιοχές- είναι πάνω κάτω γνωστά. Το Brexit έχει επικρατήσει. Το πράσινο φώς για την δύσκολη και επίπονη διαδικασία εξόδου από την κοινή Ευρωπαϊκή επικράτεια έχει πλέον δοθεί. Από εδώ και πέρα τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με πριν. Ούτε στη Βρετανία, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνέπειες της ψήφου των Βρετανών πολιτών θα αργήσουν αρκετά να περάσουν από το επίπεδο των αναλύσεων των ειδημόνων στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων και του «κοινού σπιτιού» που οικοδομούσαν με τα χίλια ζόρια τα τελευταία σχεδόν 60 χρόνια.

Κακά τα ψέματα – η

ψήφος των Βρετανών πολιτών και μαζί της, η επιλογή εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεάσει όλους, μικρούς και μεγάλους, αδύναμους και ισχυρούς.
Η πρώτη, άμεση συνέπεια της κάλπης θα είναι η πληθυντική ενίσχυση των κάθε λογής … Φάραντζ καθώς η νίκη του Brexit θα απελευθερώσει με ανεξέλεγκτο τρόπο πληθωρικά κύματα δημαγωγών και δημαγωγίας…

Θα ακολουθήσουν οι επόμενες συνέπειες που ξεκινούν από την εντονότερη απομείωση της ισχύος, της επιρροής - άρα και της διεθνούς θέσης- μιας αυτόνομης Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα καταλήγουν στα πορτοφόλια των πιο αδύναμων και ευάλωτων οικονομικών ομάδων στην επικράτεια της σοβαρά τραυματισμένης Ένωσης.

Την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος το κύριο θέμα δεν είναι το ποιος κέρδισε αλλά το ποιος έχασε. Η απάντηση παρά την δύσκολη εξίσωση της εξόδου και του αποχωρισμού είναι απλή και εύκολη: Όλοι μας. Πάνω από όλα όμως η ίδια η λογική των πραγμάτων.

Τέτοιες στιγμές θυμάμαι τον αείμνηστο Μιχάλη Παπαγιαννάκη, το πιο Ευρωπαϊστή πολιτικό της Αριστεράς που θεωρούσε ότι η διεκδίκηση του αιτήματος για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης συνιστά και συγκροτεί την πιο αριστερή πολιτική των καιρών μας. Τα γεγονότα και οι εξελίξεις δίχως άλλο τον δικαιώνουν. Σήμερα, το αίτημα θα μπορούσε και θα έπρεπε να ήταν ασφαλώς πιο διευρυμένο ως προς το περιεχόμενο του και πολύ πιο επιθετικό ως προς τους στόχους του. Το αίτημα δεν μπορεί να είναι άλλο από τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της. Εκείνο που χρειαζόμαστε – και εμείς στην μικρή Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Νότου- δεν είναι συνθήματα για λιγότερη Ευρώπη ή «Καθόλου Ευρώπη» αλλά διεκδίκηση για περισσότερη Ευρώπη, για μια δημοκρατική πολιτική Ένωση.

Η αναζήτηση της λεγόμενης ανεξαρτησίας στις μέρες μας είναι μια σκέτη απάτη των πολιτικών δημαγωγών που στηρίζεται σε ψευδεπίγραφα σχήματα και κατασκευές που θέλουν να αγνοούν τις πραγματικότητες του διασυνδεδεμένου κόσμου των συμφερόντων. Και η αγνόηση των πραγματικοτήτων στοιχίζει και θα στοιχίσει ακόμη περισσότερο ακριβά στο άμεσο μέλλον.

Οι Βρετανοί πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Το θέμα πλέον είναι τι κάνουμε εμείς. Και εμείς ως Έλληνες πολίτες έχουμε ένα και μόνο συμφέρον: Να είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στο πλευρό μιας δημοκρατικής πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης με διεθνή ισχύ και κοινωνικό πρόσωπο. Πρώτα από όλα, Ευρωπαίοι πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα