Η Ευρώπη επιστρέφει: Οι διεθνείς επενδυτές ποντάρουν σε μια εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη

Η καμπάνια εμβολιασμού της Ευρώπης μπορεί να υποφέρει λόγω καθυστερήσεων, επικοινωνιακών προβλημάτων και παραπατημάτων αλλά τουλάχιστον στις αγορές οι επενδυτές ποντάρουν στο τέλος της πανδημίας. 

Οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν επιστρέψει σε επίπεδα ρεκόρ, και το ευρώ ανακάμπτει έναντι του δολαρίου. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ανάκαμψη των κερδών των βιομηχανιών της Ευρώπης επιδεικνύει μία επιστροφή στην κανονικότητα για την παγκόσμια οικονομία.

Η παρούσα αισιοδοξία αναμένεται να επικυρωθεί

από τα οικονομικά δεδομένα του Απριλίου, όταν ξεκινήσει η νέα σεζόν εσόδων. Η οπτιμιστική τοποθέτηση υποστηρίζεται από τις ελπίδες πως η Ευρώπη θα έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της μέσα σε λίγους μήνες, ενώ παράλληλα τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Ασία είναι επίσης αισιόδοξα. 

Από τους κολοσσούς Nestle μέχρι την LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, οι επενδυτές ποντάρουν στα μεγάλα ευρωπαϊκά ονόματα με την έξοδο μεγάλου μέρους του πληθυσμού από τα lockdown.

«Η αγορά σοφά αναμένει αύξηση των εσόδων της», ανέφερε η Ολγκα Μπιτέλ της William Blair Investment Management. «Η διαφορά αυτή τη φορά έγκειται στην ποσότητα. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη η ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια θα είναι τεράστια».

Η ανάκαμψη των τιμών των μετοχών στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές είναι γεγονός, μετά από ένα αργό ξεκίνημα των εμβολιασμών και των φόβων για το εμβόλιο της AstraZeneca. Τώρα όλα δείχνουν πως η ευρωπαϊκή καμπάνια εμβολιασμού επιστρέφει στα αρχικώς προσδιορισμένα επίπεδα.

Η Γαλλία, για παράδειγμα, κατάφερε να εμβολιάσει 10 εκατομμύρια πολίτες μια εβδομάδα νωρίτερα από όσο προγραμμάτιζε, ενώ η Γερμανία έχει υπερδιπλασιάσει την ταχύτητα εμβολιασμού της. Η γερμανική οικονομία η οποία βασίζεται στις εξαγωγές απολαμβάνει μια αύξηση των εσόδων λόγω της γενικότερης οικονομικής ανάκαμψης, αυξάνοντας τις προσδοκίες. Το αναμενόμενο πληθωριστικό ποσοστό των 10ετών ομολόγων δημοσίου της (breakeven rate) βρίσκεται στο 1,35%, το υψηλότερο από το 2014.

Προφανώς οι ευρωπαϊκές αγορές υστερούν σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου βρίσκεται ακόμη κοντά σε χαμηλό πενταμήνου, για παράδειγμα, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για κερδοσκοπικό πυρετό στις αγορές. 

Η Ευρώπη έχει πληγεί τόσο πολύ, είτε από την πανδημία, είτε από τις πολιτικές αναταράξεις, είτε από τις καθυστερήσεις του εμβολιασμού ή τη λιτότητα που δεν χρειάζονται πολλά για την αλλαγή της ρότας προς αρνητικά επίπεδα. Τη στιγμή που η Κίνα και οι ΗΠΑ επιδεικνύουν τεράστια ανάκαμψη, οι επενδυτές πιστεύουν πως η Ευρώπη θα μπορέσει -ή τουλάχιστον θα προσπαθήσει- να “παρασυρθεί” από το επενδυτικό μομέντουμ. 

Υπάρχουν, όμως, ακόμη ανησυχίες οι οποίες απειλούν την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι σπάνιες θρομβώσεις που επιρρίπτονται στο εμβόλιο της AstraZeneca έχουν περιορίσει τους εμβολιασμούς, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για μια πιθανή μεγάλη καθυστέρηση στη διοχέτευση των 750 δισ ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης στην αγορά. 

Προς το παρόν, όλα τα βλέμματα στρέφονται στον καταναλωτισμό. Στη Βρετανία, τα μαγαζιά, τα γυμναστήρια, οι παμπ και τα κομμωτήρια ξανάνοιξαν, ενώ οι καλοκαιρινοί μήνες θα αποτελέσουν τεστ για το εάν οι καταναλωτές  θα είναι έτοιμοι να ξοδέψουν πολλά σε ταξίδια και νέα ρούχα.

Οι επενδυτές, πάντως, φαίνεται πως έχουν ήδη ποντάρει πως η επιστροφή στην κανονικότητα βρίσκεται προ των πυλών. Οι μετοχές των EasyJet και Hammerson είναι μερικές από τις πιο κερδοφόρες στην Ευρώπη φέτος. 

Διαβάστε ακόμη

Η πεντάδα των χωρών με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια – Η θέση της Ελλάδας και ο δείκτης κεφαλαίων

Επίδομα 534: Ποιοι μπορούν να κάνουν δηλώσεις μέχρι 23 Απριλίου

Τηλεργασία: Τι αλλάζει σε ωράριο και κόστος εξοπλισμού – Τι προβλέπεται για κάμερες και δικαίωμα «αποσύνδεσης»

Keywords
Τυχαία Θέματα