Η Ευρώπη υλοποιεί τεράστιες επενδύσεις για να αποκτήσει «τεχνολογική ανεξαρτησία»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει δισεκατομμύρια ευρώ σε συγκεκριμένους τομείς τεχνολογίας με στόχο να ενισχύσει την τεχνολογική της ανεξαρτησία και να μειωθεί η εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Το Ινστιτούτο Fraunhofer της Γερμανίας περιγράφει την τεχνολογική ανεξαρτησία ως την «ικανότητα ενός κράτους να παρέχει τις τεχνολογίες που θεωρεί κρίσιμες για την ευημερία, την ανταγωνιστικότητά του και την ικανότητά του να ενεργεί και να είναι σε θέση να τις αναπτύξει ή να τις προμηθευτεί από άλλους οικονομικούς τομείς χωρίς μονομερή διαρθρωτική

εξάρτηση».

Η Ευρώπη εξαρτάται υπέρμετρα από τεχνολογίες που προέρχονται εκτός των συνόρων της, κάτι που οι ηγέτες της θέλουν να αλλάξουν.

«Η ενίσχυση της ψηφιακής κυριαρχίας της Ευρώπης είναι ένας κύριος πυλώνας της ψηφιακής μας στρατηγικής», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο αμερικανικό CNBC. «Η Ευρώπη μπορεί να παίξει κύριο ρόλο στην τεχνολογική ανάπτυξη».

Οπως έχουν τα πράγματα, όμως, η Ευρώπη βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της σε ό,τι αφορά τα μικροτσιπ και τα γρήγορα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Εταιρείες όπως η Cisco των ΗΠΑ και η Huawei της Κίνας έχουν κατασκευάσει τους διαδικτυακούς διαύλους στους οποίους βασίζονται τα 700 εκατομμύρια κατοίκων της Ευρώπης. Τα μικροτσιπ προέρχονται από κατασκευαστές όπως η Nvidia, Qualcomm και Intel, Foxconn, Samsung και ΤSMC, όλες εκ των οποίων εδρεύουν εκτός Ευρώπης. Από την άλλη υπάρχουν και οι διαδικτυακές πλατφόρμες των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως Google, Facebook, Instagram, TikTok, με εκατοντάδες εκατομμυρίων Ευρωπαίων χρηστών οι οποίοι μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα με τις εταιρείες. 

Γεωπολιτικές εντάσεις

Η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι προφανές μέλημα των Ευρωπαίων ηγετών.

Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε απευθείας σύγκρουση με την Huawei, ενας εκ των μεγαλύτερων κινεζικών κολοσσών τεχνολογίας, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί διπλωματικές πιέσεις για το μποϊκοτάρισμα της εταιρείας. Kατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, μάλιστα, η Ουάσινγκτον έβαλε δεκάδες κινεζικές εταιρείες στη “μαύρη λίστα”. Το Πεκίνο, από την πλευρά του, έχει μπλοκάρει εδώ και πολλά χρόνια τη χρήση των Google, Facebook και Twitter

«Αντιμέτωποι με τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η Ευρώπη δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, και δε θα μετατραπεί σε πεδίο μάχης», ανέφερε ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, σε ομιλία του τον περασμένο Ιούλιο. «Ηρθε η ώρα να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βρούμε και να επενδύσουμε σε τεχνολογίες οι οποίες θα υποστηρίξουν την ανεξαρτησία μας και το βιομηχανικό μας μέλλον».

Τεράστιες επενδύσεις

Η Ευρώπη από τότε έχει ανακοινώσει σχέδια για επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε τεχνολογίες όπως τα μικροτσιπ και οι τηλεπικοινωνίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα υποστηρίξουν τις τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτόνομων αυτοκινήτων. Η Ευρώπη αποτελεί το 10% της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσιπ, με την Κομισιόν να θέλει να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 20% μέσω επενδύσεων 20-30 δισ ευρώ.

Οσο για τις τηλεπικοινωνίες, η Κομισιόν θέλει κάλυψη 100% του πληθυσμού με διαδίκτυο 1 Gbps, με τις παρούσες μέσες ταχύτητες να βρίσκονται κάτω από τα 100 Mbps. Ηδη η Ευρώπη σχεδιάζει τα δίκτυα 6G μέσω δορυφόρων που θα στέλνουν internet σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ο Μπρετόν και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ συμπεριέλαβαν τους στόχους αυτούς σε παρουσίαση του προγράμματος “Ψηφιακή Πυξίδα 2030”.

Εξαγορές

Η Ευρώπη έχει ήδη χάσει πολλές από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εταιρείες τεχνολογίας της οι οποίες “μετακόμισαν” στις ΗΠΑ και την Κίνα, όπως η DeepMind, η Arm, η SoftBank, η Dialog Semiconductor και η iZettle οι οποίες εξαγοράστηκαν ή πρόκειται να εξαγοραστούν από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, Apple, PayPal, και Nvidia.

Ωστόσο, η Koμισιόν υπογραμμίζει πως η τεχνολογική ανεξαρτησία που επιδιώκει δεν θα βασιστεί στον «αποκλεισμό» της Ευρώπης, αλλά στην προάσπιση των στρατηγικών της ενδιαφερόντων.

Διαβάστε ακόμα: 

Ποιες περιοχές της Ελλάδας κρατούν τα… σκήπτρα των καταθέσεων – Πόσο αυξήθηκαν τα ποσά ανά λογαριασμό

Lockdown: Τι αλλάζει τις καθημερινές – Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο (vid)

Grecotel: Προχωρά στην εξαγορά πέντε Resort σε Μύκονο και Κέρκυρα – Επένδυση €104 εκατ.

Keywords
Τυχαία Θέματα