Η «έξοδος στις αγορές» το νέο αφήγημα της κυβέρνησης... μετά το χρέος
Του Γιάννη Μακρυγιάννη
Το... μανιφέστο για την επόμενη ημέρα του επώδυνου συμβιβασμού με τους δανειστές, με στόχο να πείσει για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία και την πορεία της χώρας, ξεδιπλώνει η κυβέρνηση, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μπαίνει μπροστά. Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από ένα νέο αφήγημα, που θα περιορίζει τις αντιδράσεις και θα ξεπερνά τη δυσφορία από την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. Ο νέος στόχος είναι πλέον η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2018, «με το σπαθί της, χωρίς πιστωτική
Το νέο αφήγημα, που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι η έξοδος από την επιτροπεία και τα μνημόνια, για πρώτη φορά μετά το 2010. Παρότι τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί από την πρόσφατη συμφωνία, καθώς απομένει η υπερ-αξιολόγηση το καλοκαίρι του 2018 για να εκτιμηθεί πώς εφαρμόστηκε το τρίτο μνημόνιο και τι ανάγκες έχει η ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση σπεύδει να διαβεβαιώσει για μία προοπτική, που δεν εδράζεται πουθενά. Τουναντίον το Μέγαρο Μαξίμου, όπως φάνηκε κι από την ομιλία του πρωθυπουργού, εστιάζει στη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 2%, εμφανίζοντας το ποσοστό αυτό λογικό, ρεαλιστικό και στοιχείο που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Εντέχνως η κυβέρνηση αφήνει εκτός αναφοράς τη δέσμευσή της για πλεονάσματα 3,5% τα επόμενα πέντε χρόνια (2018-2022), στόχος που έχει χαρακτηριστεί σαν «δημοσιονομικός ζουρλομανδύας»! Και επίσης παραβλέπει τον παραλογισμό της πρόβλεψης ότι μπορεί μία χώρα να επιτυγχάνει πλεονάσματα 2% για 38 χρόνια συνεχόμενα!!!
Πάντως γύρω από το στόχο της εξόδου στις αγορές δεν υπάρχει ακόμα σαφής πρόθεση της κυβέρνησης σχετικά με το χρόνο που πρέπει να γίνει αυτό σε δοκιμαστικό στάδιο. Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα. Υπάρχουν ωστόσο τις τελευταίες ημέρες δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος μιλά για έξοδο μέσα στο 2017 και ίσως τους αμέσως επόμενους λίγους μήνες.
Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε από την πλευρά του ότι «δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 3-4 εξόδους».
Δεν αποκλείεται, ανάλογα και με τις άλλες ανάγκες της κυβέρνησης, πέραν των αμιγώς οικονομικών (πολιτικές, επικοινωνιακές), να επιταχυνθεί μία πειραματική κίνηση έως το φετινό φθινόπωρο. Κυρίως για λόγους ψυχολογίας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία.
Σημειωτέον ότι ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή του ομιλία επέμεινε ότι όλα πάνε καλά: «Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται. Η Ελλάδα «αποδεσμεύεται» σταδιακά, αφήνοντας πίσω τη σταδιακή ύφεση και διαμορφώνει τις συνθήκες για έξοδο από τα μνημόνια, έξοδο από την επιτροπεία, με το δικό της σχέδιο για μια νέα Ελλάδα, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ακόμη ότι «υλοποιήσαμε εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για να δημιουργήσουμε ασφαλές περιβάλλον, που θα βοηθά την επενδυτική δραστηριότητα να αναπτύσσεται. Ένα πλαίσιο, ώστε να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές ικανότητες του τόπου».
Επέμεινε δε ότι έγιναν βήματα στο Eurogroup για το θέμα του χρέους.
«Το ζήτημα του χρέους, μετά από αυτές τις αποφάσεις, δεν αντιμετωπίζεται πλέον μονοδιάστατα, ως ένα λογιστικό ζήτημα τακτοποίησης οφειλών, αλλά αντίθετα έγινε κατανοητό και αποτυπώθηκε με σαφήνεια, ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας είναι πρωτίστως ζήτημα οικονομικής ανάπτυξης και δυνατότητας αποπληρωμής λογικών χρεολυσίων και επιτοκίων σε ετήσια βάση. Με δυο λόγια, όσοι θα βλέπουν πια το χρέος της Ελλάδας, δεν θα κρίνουν τη βιωσιμότητά του με βάση το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, αλλά τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκρίνεται στις ετήσιες χρηματοδοτικές της ανάγκες. Και όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την καθοριστική απόφαση του Eurogroup του Μάη του 2016, να μπει πλαφόν στις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες το 15% του ΑΕΠ, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο εγγύησης για τη προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Που, καθώς όλα δείχνουν, θα καταστήσει τη χώρα μας ικανή να δανείζεται από τις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τρέχουν να προλάβουν τη χρεοκοπία στα ΕΛΤΑ
- Success story και βουλγαροποίηση
- Πανηγυρίζουν αλλά ο χρόνος τους μετρά αντίστροφα
- Π. Χρηστίδης: Να χαίρεται τα άβατα και τις απαγορεύσεις ο Ν. Τόσκας
- Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των πρώην Ξενία σε Σάμο και Σπάρτη
- «Ζεσταίνουν μηχανές» για κινητοποιήσεις τα Φορτηγά Δημοσίας Χρήσης. Πανελλαδική συγκέντρωση στις 2/7
- Το 2020 θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις αερίου από τον TΑΡ προς την Ευρώπη
- Ρέγκλινγκ: Με αργά βήματα η έξοδος στις αγορές
- Ιράν: Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους είναι "σίγουρα νεκρός"
- Η «έξοδος στις αγορές» το νέο αφήγημα της κυβέρνησης... μετά το χρέος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τελευταία Νέα New Money
- Η «έξοδος στις αγορές» το νέο αφήγημα της κυβέρνησης... μετά το χρέος
- Ρέγκλινγκ: Με αργά βήματα η έξοδος στις αγορές
- Τσίπρας: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με το σπαθί της
- Ήπια άνοδος για τις τιμές πετρελαίου
- Εντάσεις με μολότοφ και χημικά στο Πολυτεχνείο
- Απώλειες για τον χρυσό μετά την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων
- Γαλλία: Άνδρας προσπάθησε να εισβάλλει σε τζαμί για να εκδικηθεί για το Μπατακλάν
- Περικοπές δημοσίων δαπανών εξήγγειλε ο Γάλλος πρωθυπουργός
- Μοσκοβισί: Η Γαλλία μπορεί να τηρήσει τη δέσμευσή της για τη μείωση του ελλείμματος
- H&M: Κέρδη 5,9 δισ. κορώνες το β' τρίμηνο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- TUI- Thomas Cook: Η Ελλάδα είναι η φετινή νικήτρια του Τουρισμού
- Τρέχουν να προλάβουν τη χρεοκοπία στα ΕΛΤΑ
- ΟΗΕ: Σταδιακή απομείωση των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Νταρφούρ
- Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στο υπ. Υγείας
- Έως τους 43 βαθμούς ο υδράργυρος
- Ψίθυροι: Προσαρμογή των μέτρων διακοπής διαπραγμάτευσης
- Success story και βουλγαροποίηση
- Χονγκ Κονγκ: Ελεύθεροι με όρους 26 διαδηλωτές που συνελήφθησαν πριν την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
- Δεν θα τελειώσει σύντομα το πάρτι των κεντρικών τραπεζών
- Η Carla Harris στην Αθήνα