Η φάρμα της καινοτομίας


Του Κώστα Τσαούση

Ο Αργύρης Σπυρίδης δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Είναι ο συν-ιδρυτής του Innovation Farm, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίες για την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση της καινοτομίας στον χώρο της περιφέρειας. Η πολύχρονη διαδρομή του και η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί του δίνει το δικαίωμα να διατυπώνει και απόψεις που ξεφεύγουν από το κυρίαρχο πλαίσιο αντιλήψεων για την νέα

και την νεανική επιχειρηματικότητα στην χώρα μας. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, συμφωνείς ή διαφωνείς, οι απόψεις του συνομιλητή μου πλουτίζουν τον διάλογο.

Του ζήτησα να μας συστήσει την πρωτοβουλία του. Το έκανε πρόθυμα. «To Innovation Farm ξεκίνησε ως πρωτοβουλία το 2009, στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αναζητώντας καινοτόμες, επιχειρηματικές και μη, δράσεις σε όλους τους χώρους της οικονομίας. Η δημιουργία του Innovation Farm ήταν αποτέλεσμα περισσότερο της φυσικής εξέλιξης των εμπειριών και τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε στην Alpha Consulting Europe. Περνώντας από την φάση της «πρωτοβουλίας» στη φάση της startup το 2013 μετά από μια κρίσιμη περίοδο ωρίμανσης για τους founders, δημιουργήθηκε ο StageOne. Αυτός ήταν ο πρώτος Startup Accelerator για very early stage startups που έτρεξε εκτός Αττικής και που μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί 6 φορές ενώ έχει τρέξει άλλες τόσες ως bootcamp, σχεδόν πάντα σε συνεργασία με φορείς όπως το Επιμελητήριο Δράμας και Θεσσαλονικης όπως και εταιρίες σαν τη Prisma Electronics. Το ιδιαίτερα πετυχημένο εγχείρημα του StageOne βασίστηκε στην ευελιξία του να υλοποιείται σε διάφορες περιοχές και όχι σε μια σταθερή έδρα. Εκτός από την συμβατική του μορφή, ο StageOne έχει επίσης υλοποιηθεί σε Virtual καθώς και σε In-house (company) Accelerator. To Innovation Farm μαζί με τους υπόλοιπους founders του Adriane Thrash και Βιβή Γιούρκα, έχει αναλάβει την υποστήριξη διαφόρων έργων μέχρι τώρα ως subcontractors, όπως οι δύο κύκλοι του Thess Innohub της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, και διεθνή προγράμματα όπως το ICT2B, Startify7 , iStart ή με τους Pioneers. Στην πορεία και συγκεκριμένα στο 2015 ακολούθησε το Mentor’s Mix που εκπαιδεύει και εξελίσσει Mentors και Business Angels εκμεταλλευόμενο τις εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί από την υποστήριξη των αναγκών του ευρύτερου οικοσυστήματος της περιοχής. Το Mentor’s Μix είναι που και η ποιο διεθνοποιημένη υπηρεσία του Innovation Farm προσφέρεται εδώ και 3 χρόνια στα πλαίσια του European Business Angels Forum και World Business Angels Forum. Το 2016 υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το advanced επιτάχυνσης StageTwo Accelerated Incubation σε συνεργασία με την Atlantis Συμβουλευτική που προσέφερε bespoke services σε 9 ομάδες εκ των οποίων οι δύο από τις συμμετέχουσες εταιρίες έχουν σηκώσει angel funding ενώ μια τρίτη είναι σε διαδικασία διαπραγματεύσεων. Το πρόγραμμα StageTwo παρόλη την παραγωγικότητα του και τη σημασία του για τη Β. Ελλάδα έμεινε σκοπίμως σε σχετικά “stealth μορφή” κατόπιν συνειδητής απόφασης όλων των organizers για τη πρώτη περίοδο λειτουργίας του».

Ζήτησα από τον συνομιλητή μου να μοιραστεί μαζί μας 2-3 βασικά συμπεράσματα από την μέχρι τώρα διαδρομή του ίδιου αλλά και της πρωτοβουλίας του στον χώρο της νέας επιχειρηματικότητας ιδίως, στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου έχετε μια διακριτή παρουσίας. Η απάντηση του: «Ξεκινώντας από την τοπική ιδιαιτερότητα, είναι μάλλον σε όλους γνωστό ότι το οικοσύστημα της B. Ελλάδας είναι μικρότερο αλλά δεν έχει πλέον την “απόσταση” σε ωριμότητα με το αντίστοιχο της Αττικής που αντιμετωπίζαμε κατά τα πρώτα χρόνια. Χαιρόμαστε όταν ερχόμαστε σε επαφή με προχωρημένα πλέον σχήματα που ζητούν να συνεργαστούν εν πλήρη συνειδήσει…

Όταν μάλιστα χρειάζεται να πραγματοποιούμε εξ’ αποστάσεως συναντήσεις, μας κινητοποιεί ιδιαίτερα η δέσμευση και αφοσίωση που οι founders που προέρχονται από μακρινές περιοχές επιδεικνύουν. Δουλεύοντας επίσης με αρκετές startups του εξωτερικού έχουμε αποκτήσει ένα καλό κριτήριο ώστε να μπορούμε σήμερα να θεωρούμε ότι το επίπεδο των αντίστοιχων ελληνικών έχει καλύψει τη σημαντική απόσταση σε κουλτούρα και ετοιμότητα που βλέπαμε πριν 3-4 έτη. Στον αντίποδα, η έλλειψη πραγματικών business angels σε αναλογία με τον πληθυσμό των νεοφυών ομάδων δημιουργεί μια συνολική δυστοκία ως προς το αποτέλεσμα. Ελπίζουμε όμως ότι κινήσεις όπως το HeBan και το AdrionBan θα καταφέρουν σταδιακά να ξυπνήσουν το οικοσύστημα”.

Ζήτησα την γενικότερη άποψη του για την εγχώρια νέα επιχειρηματικότητα μέσα από τις επιτυχίες και τα λάθη της. Η άποψη του είναι η εξής: «Το σημαντικό που σήμερα πρέπει να συζητηθεί έχει να κάνει με το commoditization της τεχνολογίας γεγονός που δημιουργεί ένα Bottleneck σε startups που “καινοτομούν” και που σύντομα δεν θα ονομάζονται καινοτόμες. Από την άλλη η υπερβολική δόση “ηρωιοποίησης” των νεοφυών ομάδων που τους προσδίδεται πρώιμα ο τίτλος “επιχειρηματίες” δημιουργεί μια στρέβλωση στις αντιλήψεις και μεγαλώνει την απόσταση από την πραγματικότητα.

Στρέβλωση δημιουργεί και η σύνδεση της επιτυχίας με το Raise Of Funding, που κάθε άλλο παρά επιτυχία είναι. Ειδικά στην αρχή είναι σαν να πανηγυρίζεις επειδή σου έδωσαν δάνειο…

Θεωρώ ότι έχει φτάσει η ώρα που θα πρέπει να προσγειωθούμε όλοι μας όσο αφορά την καλλιέργεια προσδοκιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αποθαρρύνουμε τους φερέλπιδες. Μαζί με αυτό θα χρειαστεί να συντελεστεί μια ακόμα ωρίμανση στους μέντορες και στους Angels Investors μια και στους πρώτους χρειάζεται ειδική καθοδήγηση ώστε να επικαιροποιηθούν οι γνώσεις τους, ενώ στους δεύτερους ενθάρρυνση ώστε να μην περιοριζόμαστε σε τίτλους στην χώρα μας αλλά να μιλάμε για ουσία. Τέλος θα ήταν πολύ χρήσιμο να προβληθεί η ανάλυση όχι των επιχειρηματικών “επιτυχιών”, αλλά κυρίως των startups απέτυχαν και έκλεισαν ενώ μάλιστα σήκωσαν χρήματα».

Για το τέλος κράτησα μια ερώτηση για τα επόμενα βήματα. Την ερώτηση την συσχέτισα με την επιρροή που θα έχει στην αγορά η δράση των funds που θα ενισχυθούν από το EIF. Η απάντηση ήταν η εξής: «Κατ’ αρχήν επειδή η διαδικασία επιλογής του EIF είναι σε εξέλιξη δεν μπορώ να αναφερθώ εκτενώς όπως και να σχολιάσω για ανάλογα πλάνα μας. Συνολικά όμως πιστεύω ότι η δραστηριοποίηση περισσοτέρων funds θα έχει δώσει μια θετική ώθηση στο οικοσύστημα της χώρας. Ελπίζω απλά η λειτουργία τους να ενσωματώνει την απαιτούμενη, αντίστοιχη ωρίμανση και με τις μελλοντικές τοποθετήσεις τους να δώσουν το αντίστοιχο μήνυμα στην αγορά. Αν τώρα η αύξηση του αριθμού και οικονομικής δυνατότητας των funds συνδυαστεί με ενεργοποίηση περισσοτέρων Angel Investors, τότε μόνο θα δούμε μια πραγματική αλλαγή. Αν περιοριστούμε στα funds τότε το συνολικό οικοσύστημα θα κουτσαίνει. Τόσο τα funds όσο και οι angels χρειάζονται ο ένας τον άλλο. Ας ελπίσουμε ότι το ελληνικό κράτος θα κάνει επιτέλους τα αυτονόητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα